Vláda národních rohožek, zrady a nevěry ministra Staňka a jak králíke a medúze tvoří Ústavu

Napsal/a Robert Malecký 7. července 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

PSÍ UŠI. Čelní představitelé Vlády národních rohožek, premiér Andrej Rohožka Babiš a jeho pobočník Jan Rohožka Hamáček, se vydali do Lán. Pan prezident si tam o ně otřel boty. Potud je v Česku všechno v nejlepším pořádku, my se vydáme za dalšími tématy.

  • Tzv. červnový puč rozpoutala bitva o nejdůležitější ministerstvo v české úřední struktuře, o ministerstvo kultury. A samozřejmě o nejlepšího ministra ever ever, Antonína Staňka. Toho bitva coby renesančního čkověka lyrického ducha dohnala až k následujícímu výlevu:

O zradách a nevěrách v životě ministrově toho mnoho nevíme, zato vidíme, že současná vládní krize je velký ohňostroj marnosti a nezvládnutých ambicí. Staněk vůbec netuší, na jaké vidle si naběhl, když zjara kývnul na Zemanovu přátelskou prosbu, ať z Národní galerie vymete Jířího Fajta. O Janu Hamáčkovi by bylo škoda mluvit, ale pro úplnost analýzy sem patří rovněž; tak dlouho se do něho naváželi, že vlezl do vlády s Babišem, až se ukázalo, že to žádná Babišova vláda není. A do třetice Babiš: Chtěl být novým Baťou, ale koule vlastních problémů z něho učinila ráfka zájmů, které ve svém mikromanažerství není vůbec schopen dohlédnout. Cena bude vysoká a bude to jádro. Řečeno se soudruhem Ďatlovem: Zatím not great, not terrible. Ale teplota stoupá.


Článek reflektuje dění uplynulého týdne v citátech a výrocích politiků.

Ty samy o sobě nestačí, proto je HlídacíPes.org s jemným odstupem usazuje do patřičného kontextu.


  • Mysleli jste si, že je Česká republika právním státem, kde vládnou zákony? To jste se ovšem šeredně zmýlili. S novým konceptem vlády souvislostí a atmosféry, které stojí nad zákonem, přišel Babišův poslanec Aleš Medúza Juchelka.

„To hřiště my nějakým způsobem vykolíkováno máme. Ale nemůžeme do jakkéholiv právního řádu zanést absolutně cokoliv a veškeré věci a různé tendence, které přijdou. Na to jednoduše myslet nemůžeme, my musíme prostě se chovat v rámci nějaké zodpovědnosti, slušnosti, ať už z hlediska délky nebo vlastně toho, co to přináší. Ty souvislosti jsou prostě vždycky větší, než je nějaký zákon. My se musíme dívat na to, jaká je atmosféra třeba v České republice.“
(Aleš Juchelka vykládá Ústavu, Český rozhlas Plus, 2. července)

Však už to známe z minula. Babišova další poslankyně a špicenkandidátka na ministryni spravedlnosti Taťána Králíke Malá zase nechápala, proč je nutné údajné podvody kolem Čapího hnízda vyšetřovat ausgerechnet teď, když je Babiš předsedou vlády. Navrhujeme proto drobnou změnu Ústavy, která by mohla nově znít třeba takto:

Hlava první

Článek 1

(1) Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.

(2) Nad zákony v Česku stojí okolnostě, o jejichž aplikaci rozhoduje centrála Agrofertu.

  • Praha, která už má všechny stěžejní problémy vyřešeny, se pustila v souladu s programovým prohlášením „Čím hůř, tím líp“ do boje s motoristy. Máme málo parkovacích míst? Nevadí, ještě ubereme. Auta z města vyženeme a sousedům ze Středočeského kraje rovnou vyhlásíme válku.

„Nechceme, aby v centru parkovala auta lidí dojíždějících ze středních Čech. Auta mají jezdit po vnějších okruzích nebo zůstat na parkovištích P+R.“
(Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, iDNES.cz, 6. července)

Pan náměstek Scheinherr automobil nevlastní, což ho zčásti omlouvá. Každopádně by mu někdo z jeho motorizovaných poradců mohl prozradit sladké tajemství, že Praha žádné vnější okruhy dokončené nemá a parkoviště P+R kapacitně nedostačují.

  • Do dopravní problematiky se ve svých posledních Čaulidech pustil i premiér Babiš. Představil revoluční službu, která posouvá e-Government v Česku o několik století vpřed, konkrétně ze 16. do 19. století.

Čili pokud je vám 500 let nebo tak nějak a máte ve svém žigulíku pevnou linku, uložte si pevnou na ŘSD. Jinak si samozřejmě nainstalujte Waze nebo Google jako normální člověk a neotravujte. Podepsána vaše e-Vláda 2.0, nazdar. Jako doplněk by mohl Babiš obnovit přesný čas 112 a program kin 145 a mají e-Government pořešen.

Tak klidnou mysl v kolonách, bude líp.

Follow @malecak

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)