Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Strýcová je v semifinále Wimbledonu, kde nastoupí proti Williamsové. Muchová končí ve čtvrtfinále

Sport

  15:45aktualizováno  21:09
LONDÝN - Barbora Strýcová si ve 33 letech poprvé v kariéře zahraje v semifinále grandslamového turnaje. Ve čtvrtfinále Wimbledonu totiž porazila Britku Johannu Kontaovou 7:6 a 6:1 a v boji o finále ve čtvrtek vyzve sedminásobnou vítězku turnaje Serenu Williamsovou. Naopak překvapivá pouť Karolíny Muchové turnajem ve čtvrtfinále skončila.

14. ČERVENCE: ŽIVOTNÍ TURNAJ DIVÉ BÁRY. Ve dvouhře dokráčela až do semifinále, čímž zaznamenala kariérní maximum. V něm nestačila na americkou hrající legendu Serenu Williamsovu 1:6 a 2:6. Ve čtyřhře poté tenistka Barbora Strýcová celý turnaj s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej ovládla. Navíc se Češka vyšvihla do čela deblového žebříčku, kde celý rok i zakončila. Ve 33 letech na sklonku kariéry tak v Londýně prožila životní turnaj. foto: ČTK/AP

Serena Williamsová řádila. Poničila posvátný wimbledonský kurt a dostala vysokou pokutu

Strýcová ve Wimbledonu odehrála v roce 2003 svůj první grandslam a po 16 letech se na londýnské trávě dostala na centrální dvorec a dočkala se životního úspěchu.

V utkání s Kontaovou, osmifinálovou přemožitelkou Petry Kvitové, prohrávala už 1:4, ale dokázala první sadu vyhrát v tie-breaku 7:5. 

V druhém setu plzeňská rodačka dominovala a po hodině a půl proměnila první mečbol, když nervózní Kontaová zahrála míč za základní čáru.

Dlouholetá česká fedcupová reprezentantka předvedla ve svém prvním duelu na wimbledonském centrkurtu téměř dokonalý výkon. 

Zaznamenala jen devět nevynucených chyb, z toho pouze šest ze hry, zatímco její soupeřka čtyřiatřicet. 

Barbora Strýcová a její vítězná radost.
Barbora Strýcová a její vítězná radost.

„Byl to jeden z nejlepších zápasů, jaké jsem tu odehrála. Stále tomu nemůžu věřit. Zní to šíleně a pořád se mi třese hlas,“ řekla Strýcová v televizním rozhovoru bezprostředně po zápase. Do semifinále prošla na svém 53. grandslamu.

Jediné předchozí grandslamové čtvrtfinále před pěti lety ve Wimbledonu prohrála s Kvitovou. 

Dvojnásobnou šampionku tehdy vedl David Kotyza, jenž je nyní koučem Strýcové. S třiadvacetinásobnou grandslamovou šampionkou Williamsovou hrála Strýcová třikrát a nezískala ani set.

Za postup do semifinále dvouhry má Strýcová jistou odměnu 588.000 liber (16,7 milionu korun). Další prize money získá za čtyřhru, na kterou po vítězství nad Kontaovou spěchala. S Tchajwankou Sie Šu-wej v roli turnajových trojek v závěru dnešního programu porazily 6:4, 6:3 rumunský pár Irina-Camelia Beguová, Monica Niculescuová a jsou ve čtvrtfinále.

Muchová nadějné vedení nezužitkovala

Dvaadvacetiletá Muchová po nadějném začátku utkání nestačila na osmou nasazenou Ukrajinku Elinu Svitolinovou a s loňskou vítězkou Turnaje mistryň prohrála 5:7 a 4:6. 

Muchová hrála ve slavném All England Clubu poprvé a postupem do čtvrtfinále si vylepšila grandslamové maximum. Ve světovém žebříčku se díky tomu poprvé posune do první padesátky.

Zpočátku na ní dnes nebylo znát, že má v nohách více než tři a čtvrt hodinové osmifinále, v kterém porazila Karolínu Plíškovou.

Karolína Muchová ve čtvrtfinále Wimbledonu.

Sice na úvod přišla o podání, ale pak se rozjela - hrála rychle, tlačila se k síti a Svitolinová nestíhala. Za 14 minut Muchová vedla i díky dvanácti vítězným úderům 4:1, poté ještě 5:3 a podávala.

Svitolinová ale začala držet českou hráčku co nejdál od sítě a vývoj otočila. Stále více chybující Muchová od stavu 2:5 ztratila pět gamů i první set. 

Ve druhém znovu zaútočila, vedla 2:0 a měla brejkbol na 3:1, jenže neuspěla. Za stavu 2:5 se ještě pokusila o obrat, snížila na 4:5, ale víc už nestihla.

Halepová si snadno poradila s Čang Šuaj

Soupeřkou Svitolinové v semifinále bude Rumunka Simona Halepová. Loňská královna antukového Roland Garros porazila Čang Šuaj z Číny 7:6 a 6:1 a mezi nejlepší čtveřicí ve Wimbledonu je podruhé v kariéře.

Halepová nezačala proti Čang Šuaj dobře a prohrávala 0:3. Trpělivou hrou od zadní čáry vývoj otočila a set získala v tie-breaku 7:4. 

Rumunka Simona Halepová na kolenou ve Wimbledonu 2018.

Druhou sadu už měla pod kontrolou. „Bojovala jsem, i když jsem byla dole. Ona hrála dost tvrdě a dobře, ale snažila jsem se vydržet a povedlo se mi to skvěle,“ řekla Halepová.

V semifinále Wimbledonu si zahrála poprvé v roce 2014, kdy podlehla Kanaďance Eugenii Bouchardové. „Hraju teď nejlepší tenis na trávě v kariéře,“ řekla bývalá světová jednička.

Serena Williamsová udolala krajanku Riskeovou

Strýcová bude hrát se Serenou Williamsovou. Sedminásobná šampionka zdolala po dvouhodinovém boji jinou Američanku Alison Riskeovou 6:4, 4:6 a 6:3 a semifinále na londýnské trávě si zahraje už podvanácté.

Jedenáctá nasazená Serena Williamsová měla s 55. hráčkou světa plné ruce práce. S krajankou, která o kolo dříve vyřadila světovou jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie, ztratila pětkrát servis, ale v koncovce ukázala svou sílu. 

Serena Williamsová odvrací servis soupeřky.

Když už se zdálo, že uvadá, přidala na razanci, hrála i chytře a zvítězila. „Když se cítím dobře, tak si věřím a jsem hrozbou, protože tuhle hru miluju,“ řekla Williamsová.

Williamsová nastřílela 49 vítězných míčů a duel ukončila devatenáctým esem. Připsala si 97. výhru ve wimbledonské dvouhře a osamostatnila se na druhém místě. Lepší je pouze devítinásobná vítězka turnaje Martina Navrátilová (120).

WIMBLEDON - 9. HRACÍ DEN

  • Ženy, dvouhra - čtvrtfinále: STRÝCOVÁ - Kontaová (19-Brit.) 7:6 (7:5), 6:1, Svitolinová (8-Ukr.) - MUCHOVÁ 7:5, 6:4, Halepová (7-Rum.) - Čang Šuaj (Čína) 7:6 (7:4), 6:1, S. Williamsová (11-USA) - Riskeová (USA) 6:4, 4:6, 6:3.
  • Čtyřhra - 3. kolo: Sie Šu-wej, STRÝCOVÁ (3-Tchaj-wan/ČR) - Beguová, Niculescuová (15-Rum.) 6:3, 6:4.
  • Čtvrtfinále: Mladenovicová, Babosová (1-Fr./Maď.) - PESCHKEOVÁ, Melicharová (7-ČR/USA) 2:6, 6:2, 9:7.
  • Junioři, dvouhra - 2. kolo: SVRČINA (ČR) - Draxl (12-Kan.) 7:6 (7:3), 3:6, 6:3, Grant (USA) - LEHEČKA (5-ČR) 6:4, 7:6 (8:6).
  • Juniorky, dvouhra - 2. kolo: FRUHVIRTOVÁ - Osoriová (2-Kol.) 6:4, 6:3.
  • Čtyřhra - 1. kolo: FRUHVIRTOVÁ, LAVIČKOVÁ - Naklová, Savangkevová (Thaj.) 6:3, 3:6, 5:3 skreč.
Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...