Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Fantastická Strýcová. Na Wimbledonu si zahraje semifinále. Muchová vypadla

Tahle fantastická jízda nekončí. Barbora Strýcová na Wimbledonu dosáhla na největší úspěch v kariéře na grandslamech, když postoupila do semifinále. Třiatřicetiletá Češka si účast mezi nejlepšími čtyřmi na londýnské trávě zajistila výhrou nad Britkou Johannou Kontaovou 7:6 a 6:1. Neuspěla naopak Karolína Muchová, jež podlehla Ukrajince Elině Svitolinové 5:7 a 4:6.

Slavící Barbora Strýcová po postupu na Wimbledonu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kirsty Wigglesworth

Soupeřkou Strýcové v semifinále bude Serena Williamsová. S třiadvacetinásobnou grandslamovou šampionkou hrála česká hráčka zatím třikrát a doposud nezískala ani set.

Strýcová ve Wimbledonu odehrála v roce 2003 svůj první grandslam a po 16 letech se na londýnské trávě dostala na centrální dvorec a dočkala se životního úspěchu. V utkání s Kontaovou, osmifinálovou přemožitelkou Petry Kvitové, prohrávala už 1:4, ale dokázala první sadu vyhrát v tie-breaku 7:5. V druhém setu plzeňská rodačka dominovala a po hodině a půl proměnila první mečbol, když nervózní Kontaová zahrála míč za základní čáru.

Je nám líto, video expirovalo.
Strýcová je ve Wimbledonu poprvé v semifinále, Muchová vypadla

Dlouholetá česká fedcupová reprezentantka předvedla ve svém prvním duelu na wimbledonském centrkurtu téměř dokonalý výkon. Zaznamenala jen devět nevynucených chyb, z toho pouze šest ze hry, zatímco její soupeřka čtyřiatřicet.

"Byl to jeden z nejlepších zápasů, jaké jsem tu odehrála. Stále tomu nemůžu věřit. Zní to šíleně a pořád se mi třese hlas," řekla Strýcová v rozhovoru bezprostředně po zápase. Do semifinále prošla na svém 53. grandslamu.

Jediné předchozí grandslamové čtvrtfinále před pěti lety ve Wimbledonu prohrála s Kvitovou. Dvojnásobnou šampionku tehdy vedl David Kotyza, jenž je nyní koučem Strýcové. S třiadvacetinásobnou grandslamovou šampionkou Williamsovou hrála Strýcová třikrát a nezískala ani set. "Bylo by dobré, kdyby Serenu porazila. Kontaovou vyškolila," chválil Strýcovou po utkání wimbledonský vítěz Jan Kodeš.

Strýcová jde dál i ve čtyřhře

Za postup do semifinále dvouhry má Strýcová jistou odměnu 588 000 liber (16,7 milionu korun). Další prize money získá za čtyřhru, na kterou po vítězství nad Kontaovou spěchala. S Tchajwankou Sie Šu-wej v roli turnajových trojek v závěru úterního programu porazily 6:4, 6:3 rumunský pár Irina-Camelia Beguová, Monica Niculescuová a jsou ve čtvrtfinále.

Karolína Muchová
zdroj: REUTERS autor: Tony O\'Brien

Dvaadvacetiletá Muchová nestačila na osmou nasazenou Svitolinovou po nadějném začátku a s loňskou vítězkou Turnaje mistryň prohrála ve dvou setech. Muchová hrála ve slavném All England Clubu poprvé a postupem do čtvrtfinále si vylepšila grandslamové maximum. Ve světovém žebříčku se díky tomu poprvé posune do první padesátky.

Zpočátku na ní nebylo znát, že má v nohách více než tři a čtvrt hodinové osmifinále, v kterém porazila Karolínu Plíškovou. Sice na úvod přišla o podání, ale pak se rozjela - hrála rychle, tlačila se k síti a Svitolinová nestíhala. Za 14 minut Muchová vedla i díky dvanácti vítězným úderům 4:1, poté ještě 5:3 a podávala.

Svitolinová ale začala držet českou hráčku co nejdál od sítě a vývoj otočila. Stále více chybující Muchová od stavu 2:5 ztratila pět gemů i první set. Ve druhém znovu zaútočila, vedla 2:0 a měla brejkbol na 3:1, jenže neuspěla. Za stavu 2:5 se ještě pokusila o obrat, snížila na 4:5, ale víc už nestihla.

Soupeřkou Svitolinové v semifinále bude Rumunka Simona Halepová. (O JEJÍM POSTUPU VÍCE ZDE)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články