Ve druhém patře svého luxusního sídla u Central Parku, zřejmě největší soukromé rezidence na Manhattanu s odhadovanou cenou až 100 milionů dolarů, má Jeffrey Epstein velkou nástěnnou malbu. Zachycuje vězeňskou scénu s ostnatým drátem, bachaři, strážní věží a trestancem stojícím v oranžovém mundúru uprostřed. „To jsem já. Nechal jsem si to namalovat na připomínku toho, že je vždycky možnost, že se tam vrátím,“ řekl Epstein podle deníku New York Times svému známému, odborníkovi na PR Couri Hayovi, před pár měsíci.

Jako by už tehdy tušil, že se kolem něj dávají opět do pohybu věci, na které by nejraději zapomněl. Vyvrcholení přišlo teď v sobotu na letišti Teterboro v New Jersey, kam přiletěl svým privátním tryskáčem z Paříže, kde má jeden z mnoha svých bytů. Jen co jeho gulfstream dosedl na přistávací plochu, přišla si pro něj policie. Newyorský státní zástupce Epsteina následně obvinil ze sexuálního zneužívání nezletilých a z kuplířství.

Není to poprvé, kdy má tento finančník co do činění s justicí kvůli své zálibě v mladých děvčatech – už jednou mu za jeho prohřešky z let 1999 až 2007 hrozilo doživotí. Jenže v roce 2008 dojednali jeho právníci z elitní kanceláře Kirkland & Ellis tajnou mimosoudní dohodu s floridským žalobcem. Výsledek? Epstein se přiznal ke dvěma pochybením, zapsal se do registru sexuálních násilníků a šel na 13 měsíců do fešáckého vězení: mohl z něj šestkrát týdně odcházet vždy na 12 hodin pracovat do své kanceláře.

Svou roli zřejmě sehrálo to, že Epstein pomohl detektivům usvědčit z finančních zločinů dva bankéře z Bear Stearns, což byla v době propukající finanční krize hodně aktuální problematika. Už tehdy se řešilo, že případ ukazuje, že v USA jsou dva soudní systémy – jeden pro obyčejné lidi a druhý pro ty bohaté a vlivné. Protože Jeffrey Epstein, jakkoli nedával rozhovory a médiím se vyhýbal, měl a má mezi svými známými opravdu velká jména.

Majitel Victoria’s Secret Les Wexner je dávným přítelem Epsteina, svěřil mu své peníze do správy. Nyní se od něj distancuje.

„Známe se s Jeffem přes 15 let. Je to skvělý chlapík. Je s ním zábava a má výborný vkus na ženy, podobně jako já upřednostňuje ty mladší,“ rozpovídal se o svém kamarádovi v roce 2002 v časopise New York Magazine dnešní prezident USA Donald Trump. Novináři se jej na Epsteina ptali kvůli jinému prezidentovi – Billu Clintonovi. Vyšlo totiž najevo, že Epstein Clintona a další celebrity vzal ve svém Boeingu 727 na týdenní cestu po Africe, kde měli obklopeni luxusem šířit slávu americké demokracie. 

Jak Clinton, tak Trump se dnes k Epsteinovi nechtějí znát. Stejně tak se nechává zapírat i muž, který byl po dlouhé roky jeho mentorem a přítelem a podle všeho i zdrojem jeho bohatství: Les Wexner, módní magnát, jemuž patří třeba značka Victoria’s Secret a jehož jmění Forbes odhaduje na necelých pět miliard dolarů. „Už dávno jsem s ním přerušil styky,“ vzkázal Wexner po své mluvčí novinářům. Důvodem jejich rozchodu údajně bylo právě to, že začalo vyplouvat na povrch, jaký sexuální zvrhlík Epstein je.

Nová obvinění opět souvisejí s Epsteinovými sexuálními výpady z let, jichž se týkala i jeho 10 let stará dohoda s federálními úřady. Jenže newyorský žalobce tvrdí, že se jednak objevily nové důkazy, jednak že dekádu stará úmluva se týká jen Floridy. „Tohle je špatná zpráva pro naši spravedlnost,“ postěžoval si Epsteinův advokát.

A špatná zpráva je to i pro některé lidi z Trumpova okolí. Nejenže sám prezident měl s Epsteinem blízké vazby, ale jeho ministr práce Alexander Acosta byl tím státním zástupcem, který v roce 2008 kritizovanou a donedávna tajnou dohodu sepsal. Sám navíc v minulosti pracoval pro právní kancelář najatou Epsteinem, ostatně stejně jako nynější ministr spravedlnosti Richard Barr. Acosta zatím výzvy k tomu, aby kvůli kauze odstoupil, odmítá, stojí za ním i Trump.

Alexander Acosta, ministr práce v kabinetu Donalda Trumpa, v roce 2008 coby floridský prokurátor podepsal kritizovanou dohodu s Epsteinem. Nyní čelí výzvám, aby odešel.

Především v amerických médiích Epsteinovo zatčení vyvolalo velké pozdvižení, protože přináší další ukázku příběhu mocného muže, který se chová jako sexuální predátor. Což je přesně ten typ narativu, jenž dominuje debatě o vztazích mužů a žen po kampani #MeToo. Pozornost ovšem poutá i Epsteinova byznysová story. Občas se o něm píše jako o miliardáři, jenže tak snadné to není.

Americký Forbes před časem záměrně napsal článek s titulkem „Jeffrey Epstein není miliardář“ a texty zpochybňující jeho finanční zázemí se už objevily také ve Financial Times nebo v Bloombergu. Jde o to, že Epstein, který se vždy tituloval jako manažer hedgeového fondu, nikdy nezveřejnil, kdo jsou jeho klienti a jakým majetkem s výjimkou několika nemovitostí disponuje. Jediné jméno, které kdy prozradil, byl právě Les Wexner, s nímž spolupracoval od konce 80. let a který mu přenechal i newyorskou rezidenci.

Zázrak
Vydání Forbesu Zázrak

Jinak je většina aktivit a byznysů týkajících se Jeffreyho Epsteina zahalena tajemstvím, jeho klíčové společnosti totiž sídlí v daňových rájích a on sám v podstatě nikdy veřejně nekomunikoval. Reportérům Vanity Fair se ale podařilo odkrýt další byznysové jméno, k němuž měl v minulosti blízko – jeho podnikatelským učitelem byl Steven Hoffenberg, autor jednoho z největší byznysových podvodů všech dob, při němž se klientům ztratilo téměř půl miliardy dolarů.

Víc světla do otázky, jak moc je Epstein doopravdy bohatý, tak nejspíš vnesou až vyšetřovatelé aktuální kauzy. Ti už oznámili, že by rádi zabavili jeho newyorské sídlo, kde ke zneužívání docházelo, a také zveřejnili, že mu v trezoru našli fotografie nezletilých nahých dívek. Kromě toho mu v garáži zaplombovali 15 aut.

Podle známých si Epstein vždy zakládal na tom, aby se o něm moc nepsalo, dokonce jednomu novináři vyhrožoval, že zkomplikuje život jeho rodině, když o něm bude špatně psát. Po tom, co všechno o něm na veřejnost pouští a ještě pouštět bude newyorská prokuratura, ho čeká minimálně v tomto směru pořádný očistec.