Bylo to hrozné, líčí turistka. Při bouři zemřeli v Chalkidiki dva Češi

  1:54aktualizováno  19:42
Silná bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki si ve středu večer vyžádala sedm obětí, šest z nich byli turisté. Mezi mrtvými jsou i dva Češi. Přes sto lidí se při bouři zranilo, asi tři desítky z nich skončily v místních nemocnicích. Na Chalkidiki je nyní až 12 tisíc českých turistů, uvedl místopředseda české Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

„Jsme ve vesnici Fourka. Včera jsme šli na večeři, viděli jsme plné restaurace a najednou všechno zhaslo. Mysleli jsme si, že vypadl proud. Tak jsme šli do obchůdků a když jsme pak vyšli ven, všechno venku lítalo. Stoly, židle. Do restaurace jsme nedošli a kolem jsme slyšeli pláč malých dětí,“ popisuje pro iDNES.cz ředitelka mateřské školy v Krnově Petra Šlosarová.

„Pak bouře ještě zesílila a my se běželi schovat na pokoj. Bylo to hrozné, manžel navíc hlídal auto, protože kdyby se tomu něco stalo, už bychom neodjeli,“ pokračuje. 

Redakce s ní mluvila ve čtvrtek po jedné hodině odpoledne. „Restaurace mají všechno rozbité. Velmi rychle to venku uklidili a některé obchody jsou otevřené, takže jídlo a pití lze zajistit. Ale stále nejde elektřina a neteče voda,“ říká Češka s tím, že informace zachytili jen v řečtině.

„Pochytili jsme jen to, že byl vyhlášen nouzový stav. Bydlíme v domě, kde jsou pouze Řeci a Srbové, ostatní turisté jsou v hotelu kousek odsud, takže další informace se asi dozvíme tam,“ pokračuje. V této části Chalkidiki to podle ní ještě nebylo nejhorší, ale „pár vyvrácených stromů“ tam je. Dodává, že se ještě s manželem rozhodují, zda v Řecku zůstanou. 

Přijeli v pondělí. „Původně jsme tu chtěli být zhruba týden. Ještě uvidíme, do večera by údajně měli všechno zprovoznit a také už začíná být teplo, mraky se protrhávají,“ říká Šlosarová s tím, že by je dřívější odjezd mrzel. Navíc musí podle posledních informací počkat, než řecké správy silnic uklidí popadané stromy a sloupy. Zatím jsou cesty neprůjezdné.

Redakci se ozvali i Češi z dalších míst, až na výjimky však popsali, že jsou zrovna v oblastech, kde bouře nezpůsobila vážnější škody.

Silněji pak bouře zasáhla Zuzanu Mazulouktsi, která v Řecku žije už devatenáct let. „Kolem desáté večer vypadl proud v podstatě na celém prvním prstě poloostrova Chalkidiki Kassandra. Všude byla tma, blýskalo se skoro dvě hodiny. A pak se sem přihnala ta bouře, bylo to strašné. Lidé běhali jak šílení, ostatní se ostatni zavřeli v obchodech a v restauracích,“ popisuje středeční noc.

Její muž, který pracuje v jednom z místních hotelů, musel zpět do práce. „Teď jsme ve stavu nouze bez vody a elektřiny. V jednom obchodě jsem si přes generátor nabíjela mobil a nejsem jediná. Restaurace v tuto chvíli nefungují, pouze jedna pekárna, kde jsou od rána obrovské fronty, a dvě bistra s gyrosem. Elektřina nebude asi až do soboty ráno, vodu na záchod nosíme z moře v kýblech. Jak turisté, tak místní,“ dodává s tím, že nefunkční elektřina je problém především pro její dceru.

„Je jí devět, je těžce postižená a nechodící. Musí jíst mixovanou stravu, což je bez elektřiny průšvih. Lidé skupují vše trvanlivé, já jsem ráno koupila plynový mini vařič a i ty už jsou vyprodané. Je tu také stále přistavená sanitka, což normálně nebývá. Základna je deset kilometrů odsud,“ dodává Češka s tím, že teď už je na místě klid.

Kromě dvou Čechů zemřeli Rusové a Rumuni

Starší český manželský pár zemřel poté, co se kvůli silnému větru převrátil jejich karavan na pobřeží v letovisku Sozopoli poblíž města Nea Propontida. Muž byl na místě mrtvý, žena zemřela při převozu do nemocnice, uvedla  místní média. Podle nich byl s nimi v karavanu i jejich syn a vnuk, kteří utrpěli zranění. Událost potvrdilo i české ministerstvo zahraničních věcí. 

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová informovala, že jedna z osob z karavanu je hospitalizována. Informace o dalších zraněných Češích nyní ministerstvo nemá. Ani cestovní kanceláře, které ČTK oslovila, informace o zraněných na místě nemají. „České velvyslanectví v Aténách poskytuje na místě veškerou potřebnou pomoc,“ uvedla mluvčí.

České velvyslanectví poskytlo postiženým občanům základní potraviny a oblečení a pomáhá s překladatelskými službami. Diplomaté se snaží kontaktovat také české občany, jejichž příbuzní se obrátili na ministerstvo zahraničí s tím, že od svých blízkých nemají žádné zprávy.

Kromě Čechů se oběťmi bouře na Chalkidiki stali Rus a jeho dvouletý syn, na něž u hotelu v letovisku Nea Potidea spadl strom, a rumunská žena s osmiletým synem, které zabila část padající střechy restaurace. Sedmou oběť našli ve čtvrtek u letoviska Sozopoli, jde patrně o dvaašedesátiletého rybáře, který byl od středy pohřešovaný.

„Pět minut to bylo hotové peklo,“ popsal agentuře AFP události Haris Lazaridis, majitel restaurace, v níž zemřela Rumunka a její syn, když na ně spadla střecha. Podle Lazaridise se pod střechou, když se zhroutila, schovávalo asi sto lidí. „Jen zázrakem nezemřelo více lidí,“ řekl AFP jeden z rekreantů, podle něhož byly skoro všechny restaurace u pláží plné. Vichr převracel židle, stoly i auta, z balkonů trhal zábradlí, vyvracel stromy a ničil střechy.

Úřady vyhlásily stav nouze

„Něco takového jsem ve své 25leté kariéře zažil vůbec poprvé,“ řekl podle Reuters lékař z nemocnice ve městě Nea Mudania Athanasios Kaltsas. V jeho nemocnici byli ošetřeni pacienti ve věku od osmi měsíců do 70 let, zvláště s rozličnými zlomeninami.

Vichr, lijáky a krupobití způsobily na Chalkidiki také vážné materiální škody, řecká vláda už slíbila na obnovu infrastruktury poskytnout 500 tisíc eur (asi 12,7 milionu korun). Pomoci je připravena i Evropská unie, řekl evropský komisař pro humanitární pomoc Christos Stylianidis.

Severovýchod Řecka, kde Chalkidi leží, zasáhly bouře po několika tropických dnech s teplotami blížícími se 40 stupňům Celsia. Ve středu večer začaly oblast bičovat prudké lijáky a krupobití. Dnes ráno bylo na 80 procent Chalkidiki bez elektřiny. Místní úřady tam vyhlásily mimořádný stav. S likvidací škod pomůže i armáda.

Podle agentury DPA krupobití a silný vichr trvaly jen asi 10 minut, meteorologové jev popsali jako nepříliš obvyklý v této oblasti. Podle nich se oblastí přehnaly dvě vichřice. „Věděli jsme dopředu, že přijde silná bouře a vydali jsme také varování, nedokázali jsme ale říct, kde přesně bouře udeří,“ řekl řeckému rozhlasu Efthymios Lekkas z ústavu pro předcházení škodám přírodních katastrof.

Jste na místě?

Redakce iDNES.cz hledá svědky noční bouře na Chalkidiki. 

Pokud jste aktuálně na místě, ozvěte se nám prosím na mail hotline@idnes.cz.

Děkujeme!

„Když mi začalo pršet na záda, připadalo mi to, jako když mi na záda padají kameny, tak byl vítr silný,“ popsal řecké televizi Skai krupobití místní obyvatel. Vichr podle něj převracel plážové slunečníky, židle, stoly i auta a z některých balkonu trhala zábradlí.

Hasiči zasahovali kvůli živlu celou noc. Nezvykle silné deště skončily ve čtvrtek ráno. S likvidací škod má pomáhat i armáda, řekl místnímu rozhlasu řecký ministr obrany. Postižené obce vypadají podle místních médií jako po zemětřesení.

Webový list Protagon píše o apokalyptické noci, která se snesla na Chalkidiki. „Jsme tady, abychom truchlili a napravili škody,“ řekl ministr Chrysochoidis, který hovořil o nevídané události. Také místní obyvatelé uvádějí, že takovou smršť nepamatují desítky let.

Asi 80 procent severořeckého poloostrova Chalkidiki je bez proudu. Dodávky elektřiny by měly být obnoveny do večera, informoval řecký deník Kathimerini. Místní úřady vyhlásily na Chalkidiki nouzový stav. Kvůli neštěstí zrušil čtvrteční program i nový řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který situaci nepřetržitě sleduje.

Na Chalkidiki může být přes 10 tisíc Čechů

„Chalkidiki je lokalita, kam jezdí spoustu Čechů bez cestovních kanceláří vlastní dopravou, například do pronajatých apartmánů. Odhadoval bych, že na poloostrově může být deset až dvanáct tisíc českých turistů,“ sdělil Jan Papež. S cestovními kancelářemi tam je asi 7 500 Čechů. 

České ministerstvo zahraničí po bouřích nezpřísnilo doporučení pro cesty do Řecka. Jde o živelní pohromu, nikoli o trvalé zhoršení situace, vysvětlila Štíchová. 

Případné zkrácení nebo rušení pobytů by podle Papeže mohlo potkat pouze turisty, kteří mají být ubytováni právě v zařízení poškozeném bouří. V takovém případě by to řešily přímo cestovní kanceláře. „Byla to bouře, která odezněla. Byl bych spíše optimistický v tom, že dál nebude pobyt na Chalkidiki nijak narušen,“ dodal Papež.

Dvojice českých turistů zahynula v obci Sozopoli na severu Řecka.

Dvojice českých turistů zahynula v obci Sozopoli na severu Řecka.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

V Tádžikistánu zadrželi devět lidí v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

29. března 2024  13:32

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na...

OBRAZEM: Přes deset ukřižovaných, další zbičovaní. Filipínci si připomněli smrt Ježíše

29. března 2024  13:11

Více než deset hluboce věřících lidí se na Filipínách nechalo přibít na kříž, aby na Velký pátek...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...