Hlavní obsah

Aféra s mikroportem, dopingová kauza... Strýcová si jde pro odměnu za vytrvalost

Londýn/Praha

Je to stará historka z konce 90. let. Mladičká Barbora Strýcová tehdy po rodné Plzni provázela hubenou ruskou dívenku, ze které se posléze vyklubala pětinásobná grandslamová šampionka. Zatímco Maria Šarapovová má své vrcholné roky za sebou a na Wimbledonu vysvištěla už v 1. kole, česká hráčka ve 33 letech prožívá svůj tenisový sen.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Dobojováno. Barbora Strýcová je v semifinále Wimbledonu.

Článek

„Kolik nám mohlo být? Dvanáct, třináct... Nebyla tam rivalita, moc se to neřešilo,“ vybavila si Strýcová, která vyhlášenou krasavici porazila ve finále Australian Open 2002 a patřil jí juniorský trůn. Jenže zatímco Ruska už o dva roky později v pouhých sedmnácti ovládla Wimbledon mezi dospělými, její někdejší česká průvodkyně se k životnímu průlomu prokutala až mnohem později.

Při svém 53. grandslamu vstřebává Strýcová poprvé pocity semifinalistky dvouhry. „Moc jsem si přála, abych hrála dobře zrovna tady. Chtěla jsem se vyladit na tu nejlepší formu,“ líčila podle ČTK čtvrteční soupeřka Sereny Williamsové, která přitom před startem Wimbledonu nahlas uvažovala o konci kariéry.

Kariéra plná zvratů

Ta se v jejím případě nikdy neodvíjela příliš hladce. Jednu dobu se zdálo, že Strýcová se do tenisové historie zapíše hlavně jako deblistka. Vzhledem k výšce 164 centimetrů neválcovala soupeřky servisem ani brutálními forhendy jako krajanky Petra Kvitová a Karolína Plíšková.

Foto: Toby Melville, Reuters

Dojatá česká tenistka Barbora Strýcová ve Wimbledonu.

Ve fedcupovém týmu sice přispěla k pěti triumfům, v kádru kapitána Petra Pály ale plnila spíš roli univerzálky, která je schopná zaskočit, když největší hvězdy nemůžou na kurt. Až ve finále 2016 ve Štrasburku se Strýcová ujmula hlavní role a v závěrečný den Francouzkám trofej vyrvala z rukou.

„I malý kašpárek dokáže zahrát velké divadlo,“ žertovala, když si při focení s Fed Cupem stoupala na špičky. O dva měsíce později se vyšplhala na 16. místo singlového žebříčku. Nejvýš, co kdy byla.

Divá Bára 2.0

Řada špičkových tenistek se shodne, že nastoupit proti Strýcové vyžaduje velkou dávku sebezapření. Dokáže se zadřít soupeřkám pod kůži nejen změnami rytmu, neortodoxními údery a nečekanými náběhy k síti, ale i nevypočitatelným chováním. Směs naštvaných reakcí, peprných slov a otrávených pohledů tvořila koktejl, na který se obtížně hledala protilátka.

Ve Wimbledonu ale jako by teď Strýcová popřela svou podstatu. Působí vyrovnaně, nenechá se ničím vytočit. „Jsem taková uklidněná,“ popsala své momentální rozpoložení.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Barbora Strýcová si zahraje wimbledonské semifinále i ve čtyřhře.

Čeští fanoušci ale měli ‚Divou Báru‘ rádi, i když ruchový mikrofon na tričku jejího bývalého manžela zachytil, jak ze sebe tenistka sype sprostá slova, nebo když v roce 2012 kvůli užití nepovolené látky v přípravku na hubnutí inkasovala půlroční distanc a po návratu trpělivě objížděla malé turnaje a bod po bodu se škrabala na větší pódium. „Byla to velká škola, ale mě jen tak něco nepoloží,“ vyprávěla Strýcová o složitém probíjení se kvalifikacemi.

Tyhle vzpomínky pro ni teď představují skoro pravěk. Ve čtvrtek odpoledne totiž celá v bílém vkráčí na wimbledonský centrkurt, aby čelila frontálnímu tenisu americké grandslamové rekordmanky.

„Když bude mít Serena den, nedá mi vůbec žádnou šanci. Ale takových dnů už má míň než dřív. Nebudu se bát a udělám maximum,“ varovala Williamsovou Strýcová. Semifinálový duel může brát jako odměnu za vervu, se kterou se ve třiatřiceti pořád vrhá do každého zápasu.

Která z tenistek postoupí do finále Wimbledonu?
Barbora Strýcová
75,6 %
Serena Williamsová
24,4 %
Celkem hlasovalo 9159 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Wimbledon 2019 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Austrálie Ashleigh Bartyová (1) Spojené státy Alison Riskeová
    6 : 3; 2 : 6; 3 : 6
  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Španělsko Carla Suárezová (30)
    6 : 2; 6 : 2
  • Česká republika Barbora Strýcová Belgie Elise Mertensová (21)
    4 : 6; 7 : 5; 6 : 2
  • Velká Británie Johanna Kontaová (19) Česká republika Petra Kvitová (6)
    4 : 6; 6 : 2; 6 : 4
  • Ukrajina Elina Svitolinová (8) Chorvatsko Petra Martičová (24)
    6 : 4; 6 : 2
  • Česká republika Karolína Muchová Česká republika Karolína Plíšková (3)
    4 : 6; 7 : 5; 13 : 11
  • Rumunsko Simona Halepová (7) Spojené státy Cori Gauffová
    6 : 3; 6 : 3
  • Čína Čang Šuaj Ukrajina Dajana Jastremská
    6 : 4; 1 : 6; 6 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Alison Riskeová Spojené státy Serena Williamsová (11)
    4 : 6; 6 : 4; 3 : 6
  • Česká republika Barbora Strýcová Velká Británie Johanna Kontaová (19)
    7 : 6; 6 : 1
  • Ukrajina Elina Svitolinová (8) Česká republika Karolína Muchová
    7 : 5; 6 : 4
  • Čína Čang Šuaj Rumunsko Simona Halepová (7)
    6 : 7; 1 : 6
  • Semifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Česká republika Barbora Strýcová
    6 : 1; 6 : 2
  • Rumunsko Simona Halepová (7) Ukrajina Elina Svitolinová (8)
    6 : 1; 6 : 3
  • Finále

  • Spojené státy Serena Williamsová (11) Rumunsko Simona Halepová (7)
    2 : 6; 2 : 6