Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚Bylo to hotové peklo.‘ Po bouři, při níž zemřeli čeští turisté, je na Chalkidiki vyhlášen mimořádný stav

Svět

  7:34aktualizováno  15:26
Atény - Silná bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki si ve středu večer vyžádala sedm obětí, z toho šest osob byly zahraniční turisté. Mezi mrtvými jsou i dva Češi, potvrdilo české ministerstvo zahraničí. Stovka lidí byla při bouři zraněna, asi tři desítky osob, včetně dětí, skončily v místních nemocnicích. Na Chalkidiki je nyní asi 10 tisíc až 12 tisíc českých turistů, řekl místopředseda české Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Lidí se prochází po zničeném území. foto: ČTK

Vichr, lijáky a krupobití způsobily na Chalkidiki také vážné materiální škody, řecká vláda už slíbila na obnovu infrastruktury poskytnout 500.000 eur (asi 12,7 milionu Kč). Pomoci je připravena i Evropská unie, řekl evropský komisař pro humanitární pomoc Christos Stylianidis.

V postižené oblasti se zhroutila benzinová pumpa.
Karavan byl naprosto zdevastovaný.

Zemřeli dva čeští turisté

Český starší manželský pár zemřel na Chalkidiki poté, co se kvůli vichru převrátil jeho karavan v letovisku Sozopoli. Muž byl mrtvý na místě, žena zemřela při převozu do nemocnice, uvedla dnes řecká média. Podle nich byli v karavanu i syn a vnuk manželského páru, kteří utrpěli zranění.

Po silných bouřkách zůstaly bez elektřiny tisíce domácností. Technici jsou v terénu od ranních hodin

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová informovala, že jedna z osob z karavanu je hospitalizována. Informace o dalších zraněných Češích nyní ministerstvo nemá. Ani cestovní kanceláře, které ČTK oslovila, informace o zraněných na místě nemají.

České velvyslanectví poskytlo postiženým občanům základní potraviny a oblečení a pomáhá s překladatelskými službami. Diplomaté se snaží kontaktovat také české občany, jejichž příbuzní se obrátili na ministerstvo zahraničí s tím, že od svých blízkých nemají žádné zprávy.

Ve Francii zemřeli tři záchranáři, kteří se bez ohledu na varování vydali na pomoc lodi sužované bouří Miguel

Kromě Čechů se oběťmi bouře na Chalkidiki stali Rus a jeho dvouletý syn, na něž u hotelu v letovisku Nea Potidea spadl strom, a rumunská žena s osmiletým synem, které zabila část padající střechy restaurace. Sedmou oběť našli dnes u letoviska Sozopoli, jde patrně o dvaašedesátiletého rybáře, který byl od středy pohřešovaný.

„Pět minut to bylo hotové peklo,“ popsal agentuře AFP události Haris Lazaridis, majitel restaurace, v níž zemřela Rumunka a její syn, když na ně spadla střecha. Podle Lazaridise bylo pod střechou, když se zhroutila, schováno před bouří asi sto osob. „Jen zázrakem nezemřelo více lidí,“ řekl AFP jeden z rekreantů, podle něhož byly skoro všechny restaurace u pláží plné. Vichr převracel židle, stoly i auta, z balkonů trhal zábradlí, vyvracel stromy a ničil střechy.

Lidé bez elektřiny a plné nemocnice

Severovýchod Řecka, kde Chalkidi leží, zasáhly bouře po několika tropických dnech s teplotami blížícími se 40 stupňům Celsia. Ve středu večer začaly oblast bičovat prudké lijáky a krupobití. Dnes ráno bylo na 80 procent Chalkidiki bez elektřiny. Místní úřady tam vyhlásily mimořádný stav. S likvidací škod pomůže i armáda.

Lidí se prochází po zničeném území.

„Chalkidiki je lokalita, kam jezdí spoustu Čechů bez cestovních kanceláří vlastní dopravou, například do pronajatých apartmánů. Odhadoval bych, že na poloostrově může být deset až dvanáct tisíc českých turistů,“ sdělil Jan Papež. 

S cestovními kancelářemi tam je asi 7500 Čechů. České ministerstvo zahraničí po bouřích nezpřísnilo doporučení pro cesty do Řecka. Jde o živelní pohromu, nikoli o trvalé zhoršení situace, sdělila mluvčí ministerstva Štíchová.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...