Hlavní obsah

Na bouří postiženém Chalkidiki je přes 10 tisíc Čechů

• Aktualizováno

Na řeckém poloostrově Chalkidiki, který ve středu zasáhly silné bouře s krupobitím, jsou tisíce Čechů. Ministerstvo zahraničí v Řecku eviduje 444 českých občanů, s cestovními kancelářemi podle Asociace cestovních kanceláří je však jen na samotném Chalkidiki zhruba 7500 českých turistů. Další tisíce Čechů do oblasti jezdí samostatně. Počet českých občanů na místě tak zřejmě přesahuje 10 tisíc.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Bouře se prohnala vesnicí Nea Plagia

Článek

Bouře, prudké lijáky a krupobití zasáhly řecký poloostrov Chalkidiki ve středu večer. Vítr vyvracel stromy a ničil střechy budov. Zemřelo šest lidí, z toho dva Češi.

„V tuto chvíli evidujeme přes aplikaci Drozd 444 českých občanů v Řecku,” sdělila Novinkám Zuzana Štíchová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

„Vzhledem k probíhající turistické sezoně jich je však pravděpodobně v zemi výrazně více,” dodala s tím, že přesnějšími informacemi by měly disponovat cestovní kanceláře.

„Odhadoval bych, že na poloostrově může být deset až dvanáct tisíc českých turistů,” uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Zkrácení nebo rušení pobytů by se podle něj mohlo týkat turistů, kteří jsou ubytováni v zařízení poškozeném bouří. „Byl bych spíše optimistický v tom, že dál nebude pobyt na Chalkidiki nijak narušen,” dodal Papež s tím, že bouře již odezněla.

Na hodnocení hmotných škod je podle Papeže brzy. „Cestovní kanceláře nyní teprve zjišťují, jestli ubytovací zařízení, ve kterých své klienty mají, byla nějakým způsobem poškozena. To by mělo zabrat minimálně dopoledne,” uzavřel Papež.

Anketa

Byli jste někdy na dovolené v Řecku?
několikrát
47,2 %
jednou
22,2 %
ne
30,6 %
Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám