Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Moderátory ČT hájila Němcová. „Lže,“ schytal to Okamura po útoku kvůli platu Moravce

Autor: simao - 
11. července 2019
12:55

Poslanci se ve čtvrtek po dlouhé době dobrali k výročním zprávám ČT - a to již notně zaprášeným. Z roku 2016 a 2017, jejichž projednání a případné schválení dál a dál odsouvali. Nouze opět nebyla o tvrdou kritiku České televize a jejího údajně problematického hospodaření. V dlouhém projevu útočil častý host Jaromíra Soukupa z Barrandova - Tomio Okamura (SPD). Mluvil půl hodiny. Po svém vystoupení to od řady poslanců schytal za nefér a zavádějící argumenty. A také lži.

V případě dvojího neschválení výročních zpráv České televize hrozí odvolání Rady ČT, potažmo generálního ředitele Petra Dvořáka. Na nich nenechal Tomio Okamura nit suchou.

Okamura útočil kvůli platům i stravování

Podle něj ČT hospodaří „netransparentně, špatně a má nevyvážené, politicky zmanipulované zpravodajství“. „To, že se chová jako utržená ze řetězu, je chyba těchto lidí - generálního ředitele Petra Dvořáka a kompletní Rady ČT,“ ukazoval Okamura prstem.

Okamura podotkl, že ředitel Dvořák pobírá měsíčně 230 tisíc korun a dostává navíc milionové odměny. A vytkl ČT, že nezveřejňuje platy všech vedoucích zaměstnanců, ačkoli si peníze bere „bez dovolení od nás od všech“.

„Dokud ČT nezveřejní např. také výši platů a odměn vedoucích zaměstnanců, tak nelze mluvit o transparentnosti. Léta vyzývám jak Václava Moravce, tak Noru Fridrichovou, tak redaktora Wollnera (...), aby zveřejnili své platy. A oni to odmítají,“ kritizoval Okamura. Podle něj se v ČT dějí „podivné čachry a nepravosti“.

Pirát Tomáš Martínek však poté označil řadu Okamurových informací za „zavádějící“. Upozornil, že stravné „za miliony“ v ČT, které Okamura také kritizoval, vychází na méně než 60 korun na zaměstnance. A stěžoval si na „lži“ zástupců SPD i nemožnost bránit se ze strany zástupců ČT.

Němcová hájila moderátory

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) podotkla, že některé věci se jí u Okamury zdály „obzvlášť nefér“. „Pokud jde o platy zaměstnanců ČT, plat generálního ředitele ČT je veřejnou informací, stejně tak rozhoduje Rada ČT o výši ročního bonusu generálního  ředitele. ČT musí ve věci zveřejňování platů všech ostatních svých zaměstnanců dbát principu zákona o ochraně osobních údajů, veřejný zájem je v této věci v konfliktu se zájmem soukromým a obecně lze konstatovat - vyžádala jsem si tuto informaci - že platy moderátorů hlavních publicistických a zpravodajských pořadů jsou výrazně nižší, než platy v komerčních televizích a pohybují se kolem dvojnásobku průměrné mzdy ČT,“ hájila moderátory Němcová.

Poslanec STAN Vít Rakušan mluvil o „pocitech a dojmech“, které přednesl Okamura. „Držme se v této debatě faktů, nezkreslujme je a držme se i znalostí zákonů a vyhlášek, které se ČT týkají,“ vyzval. Vlastimil Válek (TOP 09) prosil poslance: „Chovejme se jako redaktoři ČT, chovejme se jako profesionálové ve svých pracích.“ A žádal o oddělení soukromých názorů od skutečných argumentů.

Smáli se mladé poslankyni?

Okamurova poslankyně z SPD Tereza Hyťhová - žena, která Okamuru doprovázela na oslavu 50. narozenin Jaromíra Soukupa - pro změnu tvrdila, že „ČT už dávno zpolitizovaná je, a to, že politika ČT se prezentuje v pořadech pro děti, je opravdu skandální“. Ředitele Dvořáka kritizovala za „katastrofální chování“. A stěžoval si na to, že se poslanci smějí, když coby řečník mluví. Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura uvedl: „Já jsem se nesmál paní poslankyni, já jsem jenom zdvihl obočí“. A podotkl, že poslankyně je „o dva roky vedle“. A to proto, že mluvila o pořadu z roku 2018 a do Sněmovny dorazily teprve zprávy za roky předchozí.

Ani tentokrát se však poslanci nedobrali v případě výročních zpráv výsledku. Jejich jednání přerušila obědová pauza, na zprávy o ČT se tak ve Sněmovně práší dál.

Roman Kodet ( 14. července 2019 12:05 )

P.Němcová a co rohlíky ? Chutnají ?

zlomirek ( 14. července 2019 10:39 )

a víš jaký mají z toho nervy?

zlomirek ( 14. července 2019 10:36 )

Moravec je dobrý katolík a vede vždy nezaujatě diskuzi jako celý náš klér působící v duchu Páně! Zvýšil bych poplatky za televizi!!

snehulak ( 12. července 2019 08:13 )

Milce to možná zdělili, ale ona to pro jistotu nezveřejnila, aby se neukázalo kdo tu lže.

saly23 ( 11. července 2019 23:11 )

Když mě stát násilím nutí platit koncesionářské poplatky jenom za to že vlastnim televizi aniž bych sledoval čt,tak chci vědět koho sponzoruju.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa