Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Antimonopolní úřad se začal zabývat převzetím skupiny Prima Ivanem Zachem

Média

  12:56
BRNO - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat převzetí mediální skupiny Prima miliardářem Ivanem Zachem. Převzetí posuzuje ve zkráceném řízení, rozhodnuto bude do 20 dnů. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu. Prima provozuje vysílání osmi televizních kanálů a šesti rozhlasových stanic. Má také portfolio webů a tištěných magazínů.

Webové stránky televize Prima s nabídkou seriálů. foto: Web iPrima

„Ivan Zach má získat možnost nepřímo výlučně kontrolovat společnost FTV Prima Holding. K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází v oblasti provozování televizního a internetového vysílání, prodeje reklamy v různých médiích a výroby televizních programů,“ stojí na stránkách úřadu.

Převzetí celé skupiny Prima Ivanem Zachem oznámila FTV Prima v polovině června. Zachova firma THR media koupila 75 procent v polovičním vlastníkovi Primy Denemo Media od Vladimíra Komára a zbytek Denemo Media vlastní Zachova skupina Ges, které zároveň patří zbývající polovina holdingu Prima. Výši transakce ani jedna ze stran nezveřejnila.

Ivan Zach ovládl televizní skupinu Prima. Cena nebyla zveřejněna

Denemo Media v roce 2017 koupila 50 procent Primy od švédské společnosti MTG. Cena prodeje tehdy vycházela z ohodnocení stoprocentního podílu skupiny Prima, jehož hodnota byla stanovena na 237,4 milionu eur (asi 6,4 miliardy korun podle tehdejšího kurzu).

Prima byla založena v roce 1993 jako první česká komerční televizní stanice. V současné době provozuje osm televizních kanálů. Programy Primy v celodenním vysílání dosahují podílu kolem 23 procent. Do roka by měla Prima spustit se CNN nový zpravodajský kanál CNN Prima News.

Ges Holding, v němž drží 60 procent Ivan Zach a zbytek si mezi sebe dělí jeho sestra Radka a Petra Marschallová, se angažuje také v průmyslu. Patří mu výrobce vzduchotechniky ZVVZ Group Milevsko nebo výrobce aerosolových ventilů a rozprašovačů Koh-i-noor Mladá Vožice. Skupina působí i v realitách. Postavila a dříve vlastnila například budovu Crystal v Praze na Vinohradech.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...