Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zrušme koncesionářské poplatky pro ČT, vyzývá Okamura. Chce, aby moderátoři zveřejnili své platy

Média

  16:38
Praha - Česká televize (ČT) špatně hospodaří, chová se jako utržená ze řetězu, netransparentně a navíc má nevyvážené zpravodajství, myslí si předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. Lidé by podle něj proto neměli za Českou televizi platit koncesionářské poplatky. Podle serveru iDnes.cz to Okamura řekl při projednávání výroční zprávy o činnosti ČT za rok 2016.

Tomio Okamura. foto: ČTK

Za chyby České televize může její ředitel Petr Dvořák i Rada ČT, tvrdí Okamura. „ČT by měla být financována ze státního rozpočtu,“ řekl podle serveru iDnes.cz při projednávání výročních zpráv veřejnoprávní televize předseda SPD. Koncesionářský poplatek, který chce zrušit, činí 135 korun měsíčně pro domácnosti a stejnou částku za každý televizní přijímač pro firmy.

Česká televize nebude minimálně do roku 2021 žádat zvýšení poplatku

Okamura se ve sněmovně opřel také do moderátorů publicistických pořadů ČT - Václava Moravce, Nory Fridrichové ze 168 hodin a Marka Wollnera z Reportérů ČT. „Protože občané nám píší, že kolují spekulace, že jejich platy jsou v řádu milionů korun ročně. A oni to odmítají,“ řekl Okamura s tím, že novináři chtějí transparentnost po politicích, ale sami transparentní nejsou, přestože jsou placeni z veřejných peněz.

Podle bývalé předsedkyně sněmovny a současné poslankyně Miroslavy Němcové (ODS) nelze požadovat zveřejnění platů moderátorů, protože by byl poškozen jejich soukromý zájem na úkor veřejného. „Vyžádala jsem si tuto informaci.  A obecně lze konstatovat, že platy moderátorů hlavních publicistických a zpravodajských pořadů v České televizi jsou výrazně nižší než platy v komerčních televizích a pohybují se kolem dvojnásobku průměrné mzdy v České televizi,“ řekla podle serveru iDnes.cz Němcová. Zdůraznila také, že plat generálního ředitele ČT je veřejně znám.

Debata o koncesionářských poplatcích opět pozdržela schvalování výročních zpráv ČT za roky 2016 a 2017, poslanci se ve čtvrtek k hlasování nedostali. „Sněmovna v podstatě nevykonává roli nejvyššího kontrolního orgánu televize,“ kritizoval dříve průtahy generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!