Hlavní obsah

Plán, jak získat čas: Ministři ČSSD podají demisi, ale premiér Babiš ji neodnese na Hrad

Andrej Babiš na Hradě, právě podruhé neuspěl se snahou přimět prezidenta, aby postupoval podle ústavy.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Zklamání z Andreje Babiše v ČSSD. „Premiér se rozhodl obětovat současnou vládu kvůli tomu, aby nebyl v konfliktu s prezidentem,“ říká místopředseda strany Ondřej Veselý.

Článek

Existuje plán premiéra Babiše, jak dál natáhnout čas na řešení vládní roztržky, která se ani po dvou měsících kvůli obstrukcím prezidenta Zemana nechýlí ke konci.

Protože prezident nehodlá odvolat ministra kultury Antonína Staňka a jmenovat na jeho místo nominanta ČSSD Michala Šmardu, rozhodne nespokojené předsednictvo sociální demokracie na pondělním jednání o odchodu z Babišovy vlády.

Její ministři podají demisi. Udělají to, jak ukládá ústava, prostřednictvím předsedy vlády. Premiér Babiš pak demisi podrží na několik dní u sebe, než ji odnese prezidentovi na Hrad. Tím se bude snažit získat další čas na vyřešení problému s výměnou ministra kultury.

Existenci plánu potvrdily Seznamu zdroje z hnutí ANO i ČSSD.

Jaký to má smysl? Sociální demokraté dodrží své slovo, aby dál nebyli vysmívanou stranou, která pořád ustupuje. A premiér Babiš v nastaveném prodloužení získá ještě trochu času.

Pořád však existuje stejně jen jedna možnost: přesvědčit prezidenta Zemana, aby personální výměnu – Šmardu za Staňka – na ministerstvu kultury udělal.

Z napínání času lze vyvozovat, že Zeman vyhání cenu, za kterou je ochoten ustoupit a splnit svou ústavní povinnost. Jen opravdu těžko domýšlet, co požaduje.

„Rozhodně už to není hra o ministerstvo kultury, ale spíše souboj dvou nejvyšších ústavních činitelů, kterým jde o to, kdo bude mít jakou roli v politice. A vidíme, že pan premiér to trochu vzdává ve prospěch pana prezidenta,“ míní Michal Šmarda.

Narážel tak na čtvrteční schůzku premiéra Babiše s prezidentem Zemanem, která vůbec nic nevyřešila a oba si jen zopakovali své postoje. Z Babišova prohlášení po setkání vyplynulo, že se Zemana ani nepokoušel přesvědčit. Naopak – vyjadřoval pochopení pro prezidentův postoj.

„Není dodržena koaliční smlouva, jsme připraveni odejít z vlády,“ reagovala místopředsedkyně ČSSD a ministryně sociálních věcí Jana Maláčová.

V pátek ráno se má ještě premiér a šéf ANO Babiš setkat s lídrem ČSSD Janem Hamáčkem. Ten pak odpoledne míří – společně s ministrem kultury Staňkem – na „usmiřovací“ schůzku k prezidentu Zemanovi.

Ale nestane-li se zázrak, tato jednání už zřejmě nic nevyřeší, protože prezident zatím zatvrzele odmítá jakkoliv ustoupit.

„Andrej Babiš odmítl vystupovat jako premiér a vyklidil pole. Ustupuje, a je tudíž jednoznačně slabším hráčem než silnější prezident. Tím vlastně jen obětuje vládu kvůli tomu, aby nebyl v konfliktu s Milošem Zemanem,“ okomentoval pro Seznam čtvrteční vývoj místopředseda ČSSD Ondřej Veselý, který je pro okamžitý odchod strany z vlády.

Anketa

Jakou vládu budeme podle vás mít?
Zůstane kabinet ANO - ČSSD
16,5 %
Bude vládnout ANO, ČSSD odejde, vládu podrží SPD a KSČM
54,3 %
Vláda padne, Sněmovna se rozpustí, prezident bude muset vyhlásit předčasné volby
13,1 %
Zeman sestaví úřednickou vládu, v demisi povládne do předčasných voleb
16,1 %
Celkem hlasovalo 21984 čtenářů.

Reklama

Doporučované