Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Další ničivé bouře v dovolenkových destinacích? Hrozí v Itálii a Řecku. Připravte se i na nebezpečná horka

Svět

  5:00
Praha - Ničivé bouře s krupobitím, které ve středu zasáhly jih Evropy a způsobily smrt turistů na řeckém poloostrově Chalkidiki, už skončily, a dovolené Čechů v zahraničí proto znovu nenaruší. Podle varování meteorologů se ale před bouřkami stále mají mít na pozoru zejména turisté na severu Itálie i na jihu Řecka. Španělsko a Kypr naopak varují před vysokými teplotami.

Severní část Řecka, kde tráví první část letních prázdnin u moře tisíce cizinců, zasáhla divoká bouře foto: Reuters

„Silné bouřky ve středu odpoledne zasáhly centrální Itálii, večer se postupně dostaly nad jižní části Balkánského poloostrova a zasáhly mimo jiné i Soluň,“ popsal pro server Lidovky.cz meteorolog František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Itálii padaly kroupy velikosti pomerančů, na Chalkidiki bouře zabila šest turistů včetně dvou Čechů a zranila stovky lidí.

Nebezpečné bouře, které ohrožují majetek i lidské životy, jsou na Balkánu v létě podle Šopka poměrně časté. „Tyto středeční bouře se již rozpadly,“ doplnil meteorolog. Podle varování serveru Meteoalarm však nové bouře i nadále hrozí v oblastech, do nichž Češi hojně vyjíždějí na dovolenou, a to zejména na severu Itálie a na jihu Řecka. Nízký stupeň výstrahy však nepředpokládá škody na životech ani majetku.

Převrácený karavan na severořeckém poloostrově Chalkidiki.
Silné bouře přišly ve středu večer.

Na nebezpečně velká horka se podle varování musí připravit turisté a obyvatelé v západním Španělsku a Portugalsku. Teploty mohou ve vnitrozemí dosahovat až 40 stupňů Celsia, na pobřeží bude okolo 36 stupňů. Výstrahu před vedry vydal také Kypr, maxima se mohou v pátek a přes víkend pohybovat kolem 36 stupňů. Češi, kteří zamířili do Egypta, se musí v následujících dnech připravit i na teploty dosahující 45 stupňů. 

Na druhou stranu, v Chorvatsku, kam čeští turisté cestují nejčastěji, teploty podle ČHMÚ tropickou třicítku v příštích dnech nepřesáhnou. Lidé u Jaderského moře se musí naopak připravit na zataženou oblohu a v sobotu i na ojedinělý déšť a bouřky.

Meteorologové u nás předpovídají příjemné teploty

Teploty kolem dvacítky se udrží do konce týdne, o víkendu má pršet

Samotné Česko čeká o víkendu i v příštím týdnu chladnější počasí kolem 20 stupňů. I přesto bude podle portálu Intersucho v pátek vrcholit extrémní sucho, vyskytovat se bude až na 80 % území. Zmírnit ho mohou vydatnější srážky, které budou do Česka od západu přicházet už od čtvrtečního večera. Meteorologové proto pravděpodobně odvolají výstrahu před požáry.

Ale ani větší déšť podle mluvčí ČHMÚ Martiny Součkové nezpůsobí povodně. „Po intenzivních srážkách v období sucha odteče většinou ve vodních tocích maximálně okolo 10 procent spadlých srážek. Ostatní srážky se vsáknou do vyprahlé půdy,“ vysvětlila pro Lidovky.cz Součková.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!