Šéf Deutsche Bank osobně vyplísnil zaměstnance za nevhodné chování. Zatímco stovky jejich kolegů právě propouštěli, absolvovali někteří jiní v londýnské pobočce ve stejný den zkoušky obleků šitých na míru. Christian Sewing to podle agentury Reuters řekl německému listu Handelsblatt.

Na největší německou banku se snesla vlna kritiky na sociálních sítích, když v pondělí oznámila, že propustí 18 tisíc zaměstnanců, a ve stejný den byli zároveň spatřeni krejčí, jak odcházejí z její londýnské centrály po zkouškách obleků šitých na zakázku.

"Nechápu, jak mohl někdo v naší londýnské centrále na pondělí objednat zakázkového krejčího," řekl Sewing listu. Dodal, že takové chování není v souladu s hodnotami společnosti. Se zaměstnanci, kterých se záležitost týká, si osobně promluvil a ti prý na tento rozhovor "jen tak nezapomenou", svěřil se Handelsblattu.

Banka začala v pondělí s masivní restrukturalizací, která počítá se zrušením až 18 tisíc pracovních míst. Propouštění předcházelo představení nového restrukturalizačního plánu, který má pomoci zlepšit její hospodářské výsledky a cenu akcií. Kvůli restrukturalizaci mají bance vzniknout do roku 2022 mimořádné náklady 7,4 miliardy eur (188,8 miliardy korun). V současné době má Deutsche Bank 91 500 zaměstnanců.

První vlna propouštění má podle deníku The Guardian výrazně zasáhnout i londýnskou centrálu, kde by banka podle některých odhadů mohla propustit dohromady až 3 tisíce zaměstnanců ze současných 7 tisíc.

V rámci reorganizace se banka plánuje zbavit svých globálních operací s akciemi a zmenší svoji investiční banku. Omezí také operace v oblasti cenných papírů s pevným příjmem a vytvoří novou divizi, do které přesune nechtěná aktiva. V letošním a příštím roce také nevyplatí dividendu. Banka však neplánuje navýšit kapitál, aby získala další peníze na restrukturalizaci.