Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Staněk skončí, vyhověl Zeman Hamáčkovi. Ministr se očichal a odchod ČSSD dál hrozí

Aktualizováno -
12. července 2019
17:40
Autor: ČTK, simao, for - 
12. července 2019
08:00

Schůzka šéfa ČSSD Jana Hamáčka a ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) s prezidentem v Lánech prolomila ledy. A Miloš Zeman je připraven k 31. červenci vyhovět návrhu na odvolání Staňka, ve věci jeho nástupce vyčká na rozhodnutí předsednictva ČSSD, uvedl Hamáček. Prezident se je podle svých dřívějších vyjádření snažil usmířit, přichystal si k tomu i ovocný koláč. Hamáček i po jednání trval na tom, že Staňka má v čele ministerstva nahradit místopředseda strany Michal Šmarda. Jenže v tom je problém, Šmarda se Zemanovi nezamlouvá. Bude ČSSD nakonec přece jen hledat jiného kandidáta? Nebo se pakuje z vlády?

Podle Hamáčka platí, že kandidátem ČSSD na ministra kultury zůstává Šmarda. „Očekávám, že předsednictvo to potvrdí. Druhou alternativou je, že předsednictvo rozhodne, že ministři ČSSD podají demisi a z vlády odejdou,“ uvedl Hamáček po zhruba hodině a půl dlouhém jednání v Lánech. Zeman podle něj neřekl, zda bude pondělní rozhodnutí předsednictva sociální demokracie respektovat.

„Je to cesta do neznáma, protože prezident neřekl jasně, jestli bude rozhodnutí ČSSD respektovat. Já mám ale jasno,“ uvedl dále Hamáček chvíli po setkání s hlavou státu. Jaké důvody má prezident k tomu, aby se mu Michal Šmarda „nezdál“ ideálním kandidátem, předseda ani ministr ani přes dotazy novinářů neuvedl.

Web Novinky.cz ale upozornil na to, že se Šmarda v minulosti zastal Jiřího Bradyho, když mu na Hradě odmítli udělit státní vyznamenání.

Video  Hamáček: Zeman vyhoví návrhu Babiše, Staněk skončí k 31. červenci  - abl
Video se připravuje ...

Během čtvrteční schůzky premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem vyšlo najevo, že ani předseda vlády nevidí ve Šmardovi ideálního kandidáta, dodržuje ale koaliční smlouvu se sociálními demokraty, a proto navrhl Šmardu, aby si klíč od resortu kultury převzal.

Antonín Staněk před novináři jen zopakoval, že on už demisi podal – původně k 31. květnu. Nově jen prezident Zeman řekl, že vyhoví návrhu na odvolání, který mu dal premiér Andrej Babiše. „Není se k čemu vracet,“ zmínil Staněk.

Staněk zmínil bankomat na ministerstvu

„Není možné dělat si z ministerstva kultury bankomat, jak to dělají někteří,“ uvedl dále ministr kultury a dodal, že bude připraven svůj resort předat jakémukoliv kandidátovi.

„Mám jedinou podmínku, vlastně prosbu, abych věděl, kdo bude mým nástupcem, abych mu mohl předat všechny materiály, které byly během mého působení zpracovány úřadem, kontroly a auditu, tak aby bylo možné pokračovat v práci, kterou jsem zahájil. V tuto chvíli je lhostejné, jestli to bude Šmarda nebo kdokoliv jiný,“ řekl médiím dosavadní ministr kultury.

Na dotaz Blesk Zpráv, zda bylo jednání s prezident klidné a jestli Miloš Zeman dostál svému plánu a omezil kouření, se Staněk očichal. A konstatoval, že mu oblek nenačich a že „kouření v místnosti moc nebylo“. Jednání se prý vedlo v přátelském a klidném duchu.

Během čtvrteční schůzky premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem vyšlo najevo, že ani předseda vlády nevidí ve Šmardovi ideálního kandidáta, dodržuje ale koaliční smlouvu se sociálními demokraty, a proto navrhl Šmardu, aby si klíč od resortu kultury převzal.

Premiér chce mít jasno do týdne

Zeman proto až do pátečního jednání nepřijal Staňkovu demisi a nevyhověl tak ani předložené žádosti premiéra Andreje Babiše (ANO) o odvolání ministra, což hlava státu podle ústavy učinit musí.

Předseda vlády se s prezidentem sešel ve čtvrtek na Pražském hradě a sdělil mu, že chce dodržovat koaliční smlouvu. Babiš doufá v to, že se situace vyřeší nejpozději příští týden. Chce dále jednat, kompetenční žaloba na prezidenta by podle něj nic neřešila.

Babiš se sešel ve Sněmovně s Hamáčkem

Babiš se přitom v pátek ráno sešel ve Sněmovně krátce s vicepremiérem a koaličním partnerem Hamáčkem. České televizi premiér řekl, že otázka odvolání Staňka se vyřeší, nyní je třeba řešit nominaci Staňkova náhradníka - Šmardy.

Babiš v pátek ČT řekl, že kromě Hamáčka mluvil i se Staňkem. Další postup nechává na sociální demokracii. „V této chvíli je to hlavně nominace pana Šmardy. Myslím, že problém s panem Staňkem se vyřeší,“ konstatoval. S Hamáčkem je průběžně v kontaktu, nechystá se navštívit pondělní jednání předsednictva ČSSD, které by mělo hlasovat o setrvání strany v koalici.

Hamáček a Babiš v Lánech nepochodili

V Lánech Zeman přijal Hamáčka i Babiše minulý týden ve čtvrtek, ani tato schůzka ale další posun v situaci kolem resortu kultury nepřinesla. Hamáček poté uvedl, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o svých zástupcích v kabinetu, neměla by její účast ve vládě smysl.

Jednou však již ČSSD tlaku Zemana uhnula. To když se prezident postavil proti nominaci Miroslava Pocheho na ministra zahraničních věcí, kterým se nakonec stal Tomáš Petříček. Najde i tentokrát náhradu za Šmardu, který Zemanovi coby ministr kultury příliš „nevoní“? 

Šmarda ve středu novinářům řekl, že nepředpokládá změnu nominace. „Já jsem sice těch asi pět týdnů dával najevo, že na té nominaci nelpím, ale předseda (Hamáček) na té nominaci trval a řekl to velmi zásadně. Nevidím důvod, proč by se na tom mělo na poslední chvíli něco měnit, to by bylo šílené,“ uvedl Šmarda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 13. července 2019 16:34 )

Jakoby výprask Sobotky neudělil žádnou lekci STYLU propadající se straně...
Je tak plná SAMOŽERŮ s vycpanými rameny ??????????????

marmat ( 13. července 2019 16:24 )

Mnoho dluhů, mnoho fórů....mnoho falešných ambicí a mnoho (5) vládních křesel od ANO !!! Takže TOHLE snad nééé­éééé­éééé­éééé­éééé­éééé­éééé­éééé­éééé­ééééé
I tak "jednoduše" může vypadat zrada ???

marmat ( 13. července 2019 16:19 )

Milann: Koaliční smlouva NENÍ trhací kalendář...pokud ho chce "předvádět" Hamáček, tak má Smolíka.....v podobě lístku na Titanik

starena ( 13. července 2019 14:36 )

Nic mi do toho není, ale to cigárko neprospívá nikomu kdo má cukrovku a nemocné nohy. Znám lidi, co kvůli tomu tabákovému fetu přišli o obě nohy. Jednomu z nich nemohli lékaři zavést stent, nakolik měl zúžené žíly a nemohli ho zachránit.

Milann ( 13. července 2019 10:36 )

Babiš by tu šaškárnu a sprosté vydírání ze strany ČSSD měl ukončit protože stejně budou vydírat znovu a znovu s úmyslem poškodit a zesměšnit ANO co nejvíce.Vyrazit je měl už dávno sám a byl by pokoj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa