Staněk se vyřeší, teď jde hlavně o nominaci Šmardy, řekl Babiš po jednání s Hamáčkem

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 12. 7. 2019 11:02
Premiér Andrej Babiš po ranním jednání s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem řekl, že problém s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka se vyřeší. Klíčová je nyní podle něj otázka nominace Michala Šmardy jeho nástupcem. Informovala o tom Česká televize. Dva hlavní představitelé současné vlády se sešli před páteční schůzkou prezidenta Miloše Zemana a ministra Antonína Staňka v Lánech, které bude přítomen i Hamáček. Prezident v minulosti řekl, že se 12. července pokusí politiky ČSSD usmířit.
Andrej Babiš | Video: twitter ČT24

Babiš ve čtvrtek po schůzce se Zemanem na Hradě uvedl, že hlavu státu informoval, že chce dodržovat koaliční smlouvu. Sociální demokraté na jejím základě už přes měsíc požadují, aby Staňka na ministerstvu vystřídal Šmarda. Zeman však odmítl přijmout Staňkovu rezignaci a od konce května nevyhověl ani premiérskému návrhu na jeho odvolání.

Babiš v pátek ČT řekl, že kromě Hamáčka mluvil i se Staňkem. Další postup nechává na sociální demokracii. "V této chvíli je to hlavně nominace pana Šmardy. Myslím, že problém s panem Staňkem se vyřeší," konstatoval.

"Pan premiér na schůzce s předsedou Hamáčkem informoval o tom, co jsme včera viděli všichni. Pan prezident pana premiéra zjevně nijak nevyslyšel. Babiš nic neprotlačil, naopak byl zatlačen on sám," řekl místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. Dodal, že premiér dnes po Hamáčkovi nechtěl, aby sociální demokraté navrhli jiného kandidáta.

ČSSD chce, aby se situace kolem ministra Staňka vyřešila do pondělí, kdy je naplánováno předsednictvo strany. "Co se stane na předsednictvu nechci předjímat. Situaci však vnímáme velmi negativně," dodal Veselý. Babiš v pátek uvedl, že se na pondělní jednání předsednictva ČSSD nechystá.

Premiér ale doufá v to, že se situace vyřeší nejpozději příští týden. Sociální demokraté podmiňují výměnou ministra své setrvání ve vládě. Babiš ve čtvrtek řekl, že souhlasí s prezidentem v tom, že Šmarda není ideálním kandidátem.

Zeman starostovi Nového Města na Moravě vyčítá mimo jiné to, že není odborníkem na kulturu. Ve čtvrtek také kritizoval nominace stranických funkcionářů do nejrůznějších funkcí.

Šmarda dříve řekl, že nepředpokládá změnu nominace. "Já jsem sice těch asi pět týdnů dával najevo, že na té nominaci nelpím, ale předseda (Hamáček) na té nominaci trval a řekl to velmi zásadně. Nevidím důvod, proč by se na tom mělo na poslední chvíli něco měnit, to by bylo šílené," uvedl Šmarda.

Nominaci na ministra kultury řešíme přes šest týdnů, premiér slíbil, že udělá maximum, jde o jeho reputaci, říká Michal Šmarda. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy