Skryté poklady Pohody. Čo nevynechať v piatok a sobotu

Raper Skepta, kapela The 1975 alebo špeciálne vystúpenia skupín Plastic People of the Universe či Bolo nás jedenásť. Aj to patrilo k najočakávanejším momentom prvého dňa festivalu Pohoda, ktorý sa vo štvrtok začal na trenčianskom letisku. Hudobný program trojdňového podujatia však tvorí viac ako 120 umelcov a kapiel z 31 krajín sveta. Headlinerov pozná každý, redakcia Pravdy odporúča menej známe mená, ktoré sa oplatí nevynechať.

12.07.2019 10:00
Mac Demarco Foto:
Kanadský hudobník Mac DeMarco očarí Pohodu pomalým budovaním hutnej atmosféry.
debata (15)

Piatok 12. 3.

Gleb (SK)
14.40 h, Sporka stage
Bratislavský MC Gleb v rape preferuje rýchly „flow“ a rovnako rýchly spád naberá aj jeho kariéra. Slovenský rapový Speedy Gonzales len nedávno vydal nový štúdiový album Gauč Storytelling, ktorý predstaví aj na Pohode. Z jeho domovského labelu F*CK THEM na festivale vystúpi ten istý deň aj jeho kolega Fobia Kid (Bezdymová zóna 18+, 20.30 h).

P/\ST (CZ)
14.40 h, CCC Club
Komu sa páči česká skupina WWW, nemal by vynechať ani experimentálny rap P/\ST. Duo kamarátov z pražskej DAMU na pódiu strhne živelnou šou podporenou kvalitnými textami.

Mac DeMarco (CA)
18.10 h, Urpiner stage
To, čo zo začiatku vyzerá ako pomalé monotónne zobúdzanie, sa už po chvíli preukáže ako vzorové budovanie hutnej atmosféry. Kanadský spevák a multiinštrumen­talista Mac DeMarco je majster pomalého tempa, z ktorého dokáže vyťažiť maximum.

FAKA (ZA)
20.30 h, Sporka Science & Magic
Dvojicu juhoafrických queer umelcov sa nedá prehliadnuť nielen vďaka ich extravagantnému zjavu. V tvorbe spájajú tanečnú performance s minimalistickou a svojskou interpretáciou afrického houseu, ktoré spolu vyvolávajú dojem rituálneho pódiového obradu.

Death Grips (US)
21.40 h, Sporka stage
Surový zvuk experimentálneho hip hopu, industriálnej noise elektroniky a punk rocku zaručene reštartuje aj tú najzapratanejšiu myseľ. Na svoje si prídu fanúšikovia tvrdšej muziky aj agresívneho rapu.

Alxndr London (GB)
22.50 h, EUrópa stage
Londýnsky hudobník v hudbe dumá o všeličom – o hraniciach medzi realitou a fantáziou, o spoločnosti, sexe, dedičstve africkej diaspóry, smrti, náboženstve či futurizme. To všetko obaľuje do podmanivej exotickej elektroniky so spirituálnym nádychom.

Sobota 13. 7.

Akua Naru (US)
17.00 h, Orange stage
Ambientný hip hop so silným odkazom. Tak organizátori Pohody predstavujú americkú raperku a producentku Akua Naru. Nie je však len hudobníčka, ale aj aktivistka či rečníčka na univerzitách po celom svete. Minulý rok dokonca začala pôsobiť aj ako výskumná pracovníčka na Harvarde. Svoju víziu o svete sa jej darí prenášať aj do hudby.

Shortparis (RU)
20.30 h, Budiš stage
Z Ruska dorazí dark electro, post punk a noise v podaní avantgardnej kapely Shortparis. Estetikou aj textami si úderne pohrávajú so skratkami, stereotypmi či politickou korektnosťou. Nie. Arabské nápisy neznamenajú automaticky terorizmus, rovnako ako vyholené hlavy neonacizmus.

Mutanti hledaj východisko (CZ)
20.30 h, Bezdymová zóna 18+
Mutanti z Prahy prichádzajú na trenčianske letisko, aby tu našli svoje východisko. Ak nepresvedčí takýto popis, možno zaberie veľká dávka nadhľadu, nečakaných momentov, drámy a skvelých textov. Rap či prednes? U mutantov ťažko povedať, no presne tak to majú radi.

Donny Benét (AU)
21.40 h, Orange stage
Na Pohodu sa pre veľký úspech vracia disko kráľ aj sofistikovaný milenec Donny Benét. Austrálskemu hudobníkovi, a podľa niektorých médií najsexi mužovi hudobného priemyslu, toho na koncerte stačí naozaj málo. Pustí svoj laptop nabitý osemdesiatkovými rytmami, zavrtí bokmi a celé publikum mu okamžite padá k nohám. Po jeho prvom vystúpení na Pohode sa stal hviezdou s vlastným slovenským fanklubom.

IC3PEAK (RU)
21.40 h, Sporka stage
Moskovské elektronické duo sa teší mimoriadnej obľube. Na YouTube má skupina desiatky miliónov zhliadnutí, no nepúta len pozornosť fanúšikov, ale aj ruských bezpečnostných služieb, ktoré ju zaradili na pomyslený „blacklist“ a zrušili jej aj niekoľko koncertov. Zasnená aj zúrivá estetika mení súčasné ruské reálie na pozoruhodný experiment.

TOKiMONSTA (US)
1.30 h, Sporka stage
Choroba ju na chvíľu pripravila o sluch aj o schopnosť rozprávať, ale ani to ju nezastavilo, aby sa naďalej venovala hudbe. Americká producentka a DJka TOKiMONSTA spolupracovala s umelcami ako Anderson Paak, Sleah Sue či Jessie Ware. Na Pohode ukáže, že dokáže okúzliť aj sólo.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Pohoda #tipy #Pohoda 2019 #Mac DeMarco #Gleb