Do postižených oblastí na Chalkidiki vyrazili už ve čtvrtek státní inspektoři, kteří sčítají škody. Vyčíslení škod má na starosti ministerstvo vnitra a zemědělství. Vláda už ve čtvrtek oznámila, že do postižených regionů pošle nouzovou pomoc 500 tisíc eur (asi 12,7 milionu Kč). Neštěstí je první krizovou situací pro vládu premiéra Kyriakose Mitsotakise, která se ujala úřadu tento týden.

Letní bouře nejsou na severu Řecka neobvyklé, ta středeční ale byla podle meteorologů výjimečná. Šlo o takzvanou supercelu, tedy specifický typ bouře provázené často intenzivními elektrickými výboji blesků, silným přívalovým deštěm a krupobitím, někdy s kroupami velikosti až tenisových míčků. Častější než v Evropě je výskyt těchto bouří v USA. Nejnebezpečnějším projevem supercel jsou silná tornáda.

Řecko zasáhly silné bouře.
Bouře zabily v Řecku sedm turistů. Byli mezi nimi i dva Češi

Podobně silná bouře postihla střední a severní Řecko v červenci 1983, kdy zemřelo v oblasti Soluně a Kavaly devět lidí. Ve středu zemřelo na poloostrově Chalkidiki sedm osob, z toho šest zahraničních turistů, a tři desítky lidí skončily v nemocnici. Mezi mrtvými byli i čeští manželé, jejichž karavan se ve vichru převrátil v letovisku Sozopoli. Ruský turista s dvouletým synem zemřeli v letovisku Nea Potidea, když na ně spadl strom, a Rumunku a její osmileté dítě zabila část padající střechy restaurace. Další obětí se stal starší místní rybář.

Na sociálních sítích se dnes objevilo video, na němž je dronem zachycena postižená oblast, už ve čtvrtek zveřejnili někteří turisté na sociálních sítích videa zachycující středeční bouři na Chalkidiki.

Stále plně nefunguje tísňová linka EU 112

Po středeční bouři na řeckém poloostrově Chalkidiki, která si vyžádala sedm obětí, včetně dvou Čechů, řeší místní média problém kolem nouzové linky 112. Toto univerzální telefonní číslo by mělo jít používat pro zavolání hasičů, policie či záchranné služby kdekoli v Evropské unii. Deník Kathimerini dnes napsal, že tato linka v některých oblastech Řecka stále nefunguje správně.

Neštěstí na Chalkidiki podle místních médií ukázalo, že linka 112 má v Řecku stále nedostatky. Nový řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který je v úřadu od pondělka, proto nyní nařídil svému mluvčímu, aby dohlédl na zajištění plného fungování této unijní tísňové linky.

 Na elektrárně u severovýchodního okraje Moskvy vypukl velký požár
U Moskvy hořela plynová elektrárna. Zemřel jeden člověk, další jsou zranění

Na problémy s linkou 112 si v Řecku stěžovala tehdejší opozice (nynější vládní strana) už před rokem v létě poté, co vypukly lesní požáry v okolí Atén, jeden z nich v přímořském letovisku Mati u Atén. V jednom týdnu tehdy zemřela asi sto lidí. Kvůli těmto požárů podali příbuzní obětí několik stížností k soudu, v nichž mimo jiné vinili úřady, že včas nevarovaly obyvatele před blížícím se ohněm a neprovedly rychlou evakuaci.

Po požárech si strana Nová Demokracie, v jejímž čele už tehdy stál Mitsotakis, nynější premiér, stěžovala na vedení civilní obrany kvůli zpoždění v zavádění plné operability unijní tísňové telefonní linky. Civilní obrany tehdy slíbila, že se tak stane do začátku letošního roku.

Podle deníku Kathimerini v Řecku nefunguje ve všech regionech správně systém automatické geolokace (zjištění geografické polohy volajícího) v rámci linky 112, ani systém posílání textových zpráv na mobilní telefony, které mají varovat jejich majitele před nebezpečím. Deník Kathimerini s odvoláním na anonymní zdroje uvedl, že geolokace v některých případech může trvat až 15 minut.

Latisha Roweová v outfitu, v němž jí podle jejích slov aerolinky vykázaly z letadla
Američanku kvůli oblečení vykázali z letadla. Nyní se jí aerolinky omluvily