Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zdražit dálniční známku na 2000 korun poslanci odmítli. „Nefér vůči řidičům,“ říkal ministr

Aktualizováno -
12. července 2019
12:23
Autor: ČTK, simao - 
12. července 2019
11:43

Motoristé by měli od roku 2021 používat elektronické dálniční známky místo dosavadních papírových nálepek. Změnu zákona, která to umožní, schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát. Poslanci při závěrečném schvalování odmítli poslanecký pozměňovací návrh, který by umožnil vládě zdražit roční dálniční známku z nynějších 1500 korun až na 2000 korun. Nesouhlasil s ním ani ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), považoval by to za nefér vůči řidičům.

„Hlavním cílem předkládaného návrhu je změna způsobu úhrady časového poplatku za užití zpoplatněných pozemních komunikací, jakož i změna způsobu prokazování a kontroly této úhrady,“ uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Dálniční známka 2019 Dálniční známka 2019 | archiv

V novém systému tak bude možné dálniční poplatek uhradit elektronicky prostřednictvím internetu nebo mobilní aplikace. Platby, které budou vázány na registrační značku vozidla, zaznamená nově zřízený informační systém Státního fondu dopravní infrastruktury.

Budou se kontrolovat prostřednictvím kamer, k prověrkám by mohly sloužit i nynější mýtné brány. Systém by mohl do budoucna umožnit rovněž tzv. krajské dálniční známky.

„Návrh rovněž rozšiřuje okruh vozidel osvobozených od zpoplatnění. A to o ta vozidla, která využívají jako palivo výlučně elektrickou energii nebo vodík, nebo tato paliva v kombinaci s jiným palivem za podmínky, že emise CO2 nepřesahují v kombinovaném provozu hodnotu 50 gramů na kilometr. Zároveň je navrhováno zvýhodnění vozidel poháněných zemním plynem nebo biometanem,“ upozornil ve Sněmovně Kremlík.

Spor o veterány

Ministerstvo dopravy naopak odmítlo pozměňovací návrh ohledně osvobození historických vozidel od zpoplatnění. Komunistický poslanec Leo Luzar (KSČM) uvedl, že jde o „vozidla se speciální registrační značkou starší 25 let, které si lidé, kteří mají rádi techniku, opečovávají a snaží se je zachovávat pro budoucí generace“.

„Tito lidé jistě nejsou ti, kteří by těmito vozidly běžně jezdili po dálnicích a zpoplatněných komunikacích v masivní enormní míře, spíše se přesouvají z jednoho srazu na druhý,“ uvedl poslanec a označil za chybné jejich zpoplatňování s tím, že se tyto veterány často musí dálnicím vyhýbat.

Dolínek: 1500 korun stačí

Petr Dolínek z ČSSD odmítl, aby dálniční známka stála o 500 korun více (tedy 2000 korun). „My v tuto chvíli nevidíme důvod, proč by se za dálniční známku  mělo platit o 500 korun víc. My si myslíme, že 1500 korun je dostatečný poplatek každého řidiče jako taková spoluúčast na tom, že existuje dálniční síť a rozvíjí se, ale - a není to vinou stávajícího pana ministra, ale je to vinou více faktorů - nerozvíjí se bezesporu dálniční síť takovým tempem, jako bychom si všichni představovali,“ říkal.

„Já za ministerstvo dopravy jsem několikrát řekl, že nepřipustím zdražení dálničního kuponu na 2000 korun, bylo by to nefér vůči řidičům. Já naopak bych chtěl poděkovat řidičům za trpělivost, kterou musí snášet při modernizaci D1,“ reagoval ministr Kremlík. O zdražování je připraven diskutovat v momentě, kdy bude modernizace D1 dokončena, doplnil.

Skopeček chtěl zrušit poplatek na příští rok

Pozměňovací návrh podal i poslanec ODS Jan Skopeček. „Opětovně navrhuji přerušit zpoplatnění užívání pozemních komunikací silničními motorovými vozidly, a to konkrétně na rok 2020. Ten argument je stále stejný. Zejména D1 je ve stavu, že jak v zimních, tak letních měsících tam řidiči tráví v kolonách spoustu času, stojí je to nemalé finanční náklady,“ uvedl.

Odpustit motoristům na příští rok dálniční poplatek 1500 korun chápe jako symbolickou úlevu, znovu by ho zavedl od roku 2021. Ani jeho návrh však nebyl vyslyšen. Apeloval však na ministerstvo, aby dalo páteřní silniční sítě do pořádku. „Naše silnice a dálnice nejsou v takovém stavu, že je korektní za jejich užívání vybírat vedle spotřební daně za benzín a DPH za benzín ještě navíc poplatek za dálniční známku a prosím vás, abychom alespoň na rok příští ulevili motoristům a alespoň symbolicky jim vrátili část peněz, které je stojí stání v kolonách,“ vyzval Skopeček.

 

istyl ( 12. července 2019 12:07 )

Kolovratnika/ANO/ - navrhovatele zdrazeni dalnicni znamky, meli jeste zadrzet na 6hodin v hicu na D1...oni by ho takovy napady brzo presly...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa