Google | Chytrá domácnost | Google Asistent | Soukromí

Vaše konverzace s Google Asistentem nemusí být soukromé. Některé poslouchají analytici

V dubnu vyplula na povrch informace, že analytici Amazonu občas poslouchají, co uživatelé říkají své Alexe. Nyní se k něčemu podobnému přiznal i Google. To, co říkáte svému asistentovi, nemusí být vždy zcela soukromé.

Podle VRT NWS  si Google najímá externí firmy, aby mu poskytovaly přepisy některých vybraných nahrávek. Díky přesným textům tak může dále vylepšovat rozpoznávání hlasu, vyvolává to ale nepříjemné otázky týkající se soukromí.

Podle vyjádření Googlu pro web Business Insider se jedná o velmi malý vzorek o velikosti přibližně 0,2 % z celkového počtu zaznamenaných příkazů. Přepisy pak hlavně pomáhají lépe si poradit s nejrůznějšími akcenty a jazyky. Zpracovávají se ale i příkazy, které nebyly rozpoznány a o kterých by si uživatel myslel, že nebyly ani uloženy.

Může se tak stát, že zaměstnanci získají přístup k citlivým informacím zasahující do soukromí. Zdroj uvnitř firmy přiznal, že narazil i na nahrávku ženy, která očividně potřebovala pomoc, žádná interní pravidla ale tyto situace nijak nezohledňují. Novinářům dokonce poskytl přístup k přibližně tisícovce záznamů. Google na samotnou kauzou zareagoval interním šetřením, aby se podobný únik neopakoval.

Dávejte si pozor na to, co říkáte

Jestliže máte doma Google Home či Amazon Echo, mějte se tedy na pozoru. Bezprostřední zneužití informací nehrozí, někomu ale nemusí být příjemné to, že existuje malá možnost, že někdo nahrávku uslyší. Zařízení poslouchají vždy, jakmile řeknete spouštěcí frází „Ok Google,..", resp. „Alexa,...", občas ji ale stačí říct uprostřed běžné věty a zařízení zareaguje.

Pokud si chcete zobrazit všechny vaše záznamy příkazů, které jste Asistentovi řekli, najdete je v přehledu Moje aktivita v administraci Google účtu. Zde si můžete jednotlivé položky poslechnout, zobrazit reakci Asistenta a případně vše vymazat.

Co vše umí Google Home Mini?

Diskuze (4) Další článek: Vysílačka na Apple Watch mohla odposlouchávat lidi, firma ji zablokovala

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,