Hlavní obsah

Ford a Volkswagen spojují síly při vývoji elektrických a autonomních aut

Americká automobilka Ford a německý Volkswagen budou spolupracovat při vývoji elektrických a autonomních aut. Spolupráce bude tak hluboká, že Ford bude vyrábět elektromobil v Německu na platformě vyvinuté Volkswagenu.

Foto: Ford, Volkswagen, koláž Novinky

Ford a Volkswagen mají ohlásit partnerství. (Ilustrační foto)

Článek

V rámci spolupráce Volkswagen investuje 2,6 miliardy dolarů (59,1 miliardy korun) do firmy Argo AI, která je podnikem Fordu pro samořízená auta. Ta upřesnila, že získá od Volkswagenu jednu miliardu dolarů (22,7 miliardy korun) v hotovosti. Na Argo také přejde divize samořízených aut Volkswagenu, jejíž hodnota činí 1,6 miliardy dolarů (36,4 miliardy korun).

Obě automobilky také hledají další možnosti spolupráce a prohloubení globální aliance, které by jim pomohly snížit náklady na vývoj a výrobu. Firmy se již začátkem roku dohodly na společném vývoji lehkých užitkových automobilů.

Jedním z dalších projektů je stavba elektromobilů Fordu na základě platformy MEB, která podpírá i budoucí důležitý elektrický model Volkswagenu, označovaný ID.3. Vůz značky Ford na této platformě by měl začít být vyráběn v roce 2023.

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.3 je ještě v maskování

Investice Volkswagenu ohodnocuje dva roky starou firmu Argo na více než sedm miliard dolarů (159,2 miliardy korun). To z ní dělá jednu z nejhodnotnějších společností v sektoru autonomních vozů, napsala agentura Reuters.

Ford koupil většinový podíl v Argu v roce 2017. Volkswagen podle dohody rovněž koupí od Fordu akcie Arga za dalších 500 milionů dolarů (11,4 miliardy korun). Obě automobilky tak budou mít v podniku každá menšinový podíl, stejně jako zakladatelé Bryan Salesky a Peter Rander a skupina zaměstnanců Arga.

Reklama

Výběr článků

Načítám