Papírové dálniční známky končí. Poslanci schválili, že se budou od roku 2021 kupovat elektronicky

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

dalnice-D8

Foto: Miraceti

Dálnice D8

0Zobrazit komentáře

Až v roce 2021 vyjedete na placené úseky českých dálnic a nebudete mít v pravém dolním rohu nalepenou dálniční známku, nebude to znamenat, že nemáte svůj poplatek řádně uhrazen. Za necelé dva roky už totiž bude možné pořídit i v České republice dálniční kupón elektronicky.

Příslušnou novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích dnes schválili poslanci a přestože ještě míří do Senátu, vzhledem k situaci a shodě napříč politickými strany se očekává její přijetí. Čeští řidiči si tak dálniční kupón v podobě fyzické samolepky budou muset pořídit naposledy v příštím roce.

Od roku 2021 pak bude možné uhradit poplatek za možnost jezdit po placených úsecích tuzemských dálnic přes internet, ať už na počítači nebo v mobilním telefonu. Nákup bude možný i na vybraných distribučních místech, jen s tím rozdílem, že nedostanete kupón, ale pouze do systému zaregistrujete SPZ svého auta.

Elektromobily i hybridy zdarma

„Řidič nebude potřebovat mít v autě žádnou formu papírové známky, vše bude elektronicky, pouze obdrží doklad o prodeji a toto potvrzení o úhradě bude vozit sebou,“ vysvětluje Ministerstvo dopravy s tím, že nadále bude možné stejně jako dnes kupovat desetidenní, měsíční a roční kupóny.

Právě poznávací značky a to, zda je poplatek zaplacený, bude zkoumat kamerový systém a ke kontrole by mohly sloužit i mýtné brány. Ty již na českých dálnicích fungují od roku 2007, kdy bylo spuštěno elektronické mýtné pro kamiony.

dalnicni-znamka

Papírové dálniční kupóny v roce 2021 skončí

Cena dálniční známky zůstane i nadále na 1 500 korunách, poslanci totiž odmítli návrh Martina Kolovratníka (ANO), který chtěl zvednout zákonný limit na 2 000 korun. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) navíc prohlásil, že o zdražení dálniční známky je ochoten jednat až po dokončení modernizace dálnice D1, která je vzhledem k četným opravám a uzavírkám nejvíce kritizovaným placeným úsekem.

Naopak se zákonodárci shodli na tom, že poplatek nebudou muset platit majitelé elektromobilů, aut na vodík, ani hybridů, jejichž emise oxidu uhličitého nepřekračuje 50 gramů na kilometr. Poloviční sazbu pak budou moci využít majitelé aut na zemní plyn a biometan.

google-translate-camera-lens

Přečtěte si takéGoogle Překladač vylepšil živý překlad. Přes kameru v mobilu nově přeložíte do češtiny nápisy z 88 jazykůGoogle Překladač vylepšil živý překlad. Přes kameru v mobilu nově přeložíte do češtiny nápisy z 88 jazyků

Jelikož v České republice skončí s rokem 2021 papírové dálniční známky úplně, připojíme s například ke Slovensku, Maďarsku nebo Moldavsku, kde již elektronické kupóny několik let platí. V Bulharsku, Rumunsku nebo Rakousku si zatím řidiči mohou vybrat, zda chtějí papírový, nebo elektronický kupón, a u papírové varianty zatím zůstává kupříkladu Slovinsko nebo Švýcarsko.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym