Hlavní obsah

Bravo, Báro! Strýcová je ve finále Wimbledonu. Další Češky na něj nedosáhly

Praha
Aktualizováno

Skvělé! Barbora Strýcová slaví postup do wimbledonského finále. Ve dvouhře jí to nevyšlo, klaplo to až na druhý pokus. Po boku tchajwanské parťačky Sie Šu-wej vyhrála Strýcová v semifinále čtyřhry nad prvním nasazeným párem Babosová, Mladenovicová po setech 7:6, 6:4. Naopak české tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si finále Wimbledonu nezahrají, podlehly kanadsko-čínskému páru Gabriela Dabrowská, Sü I-fan 1:6, 6:3, 3:6. Do boje o titul ve smíšené čtyřhře nezasáhne ani Květa Peschkeová, spolu s Wesleym Koolhofem z Nizozemska podlehli páru Ivan Dodig, Čchan Jüng-žan 5:7, 4:6.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Barbora Strýcová ve Wimbledonu válí.

Článek

Jako první se ve slavném All England Clubu z českých hráček představily obhájkyně titulu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Ty sice neztratily až do semifinále ani jediný set, ale tentokrát byl nad jejich síly kanadsko-čínský pár Gabriela Dabrowská, Sü I-fan.

Krejčíková se Siniakovou, které byly v Londýně nasazeny jako číslo dvě, tak nedokázaly v této sezoně zopakovat ani jeden z loňských grandslamových triumfů. Na květnovém Roland Garros, kde Krejčíkovou trápila nemoc, vypadly hned v 1. kole.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Česká tenistka Kateřina Siniaková v akci během Wimbledonu.

Českému páru nevyšel rozjezd semifinále, kdy se Krejčíkové nedařilo na servisu a soupeřky už po 24 minutách slavily zisk první sady. Pak se český pár zvedl, jednou dokázal vzít soupeřkám podání a vynutil si třetí set.

V něm ale mělo navrch opět kanadsko-čínské duo. Siniaková ztratila servis a pak už nebylo co řešit. Dabrowská, Sü I-fan bez problémů dotáhly zápas do vítězného konce.

"Bojovaly jsme, co to šlo. Vždycky je na turnaji zápas, který je těžký a kterým se člověk musí prokousat, aby se dostal dál. To byl tenhle zápas, nám se to nepodařilo," řekla Krejčíková.

Foto: Profimedia.cz

Barbora Strýcová s Tchaj-wankou Sie Šu-wej bojují o finále Wimbledonu

Strýcová může být jedničkou

Barbora Strýcová marně bojovala o svůj premiérovou finálovou účast ve dvouhře na grandslamu. V duelu se Serenou Williamsovou (1:6, 2:6) neměla šanci, reparát v deblu ale vyšel na jedničku.

Česká bojovnice s tchajwanskou parťačkou Sie Šu-wej ve dvou setech sfoukly na trávě v All England Clubu první nasazený pár Babosová, Mladenovicová. Pokud Strýcová uspěje i ve finále, bude novou světovou jedničkou ve čtyřhře.

Strýcová se Sie Šu-wej cestou do finále neztratily ani set. První dějství pro sebe získaly ve zkrácené hře, ve druhé sadě pak hned v první hře vzaly soupeřkám servis a náskok už nepustily. Set vyhrály poměrem 6:4 a mohly slavit postup.

"Po zápase se Serenou jsem se cítila dost unaveně, celkem mě bolela i noha, ale udělala jsem všechno, co se dalo. Hodně mi pomohli fyzioterapeuti. Na kurtu jsem se cítila fajn. Byla jsem i docela překvapená, že únava nebyla tak veliká, jak jsem si myslela, že bude," řekla Strýcová serveru Tenisový svět a Radiožurnálu.

Zatímco Strýcová bude v grandslamovém finále nováčkem, její o necelé tři měsíce starší partnerka už ve sbírce dvě trofeje má. Ve Wimbledonu triumfovala s Pcheng Šuaj v roce 2013, o rok později přidaly s Číňankou titul z Roland Garros.

Společně už mají Strýcová se Sie Šu-wej na kontě čtyři deblové tituly. Spolupráci loni zahájily vítězstvím v Indian Wells, další tři turnaje vyhrály letos.

Peschkeová si o titul nezahraje

Květa Peschkeová se ve Wimbledonu do finále smíšené čtyřhry nedostala. Čtyřiačtyřicetiletá česká tenistka a o 14 let mladší Wesley Koolhof z Nizozemska podlehli v semifinále chorvatsko-tchajwanskému páru Ivan Dodig, Čchan Jüng-žan 5:7, 4:6.

Peschkeová tak bude letos na trávě v All England Clubu v závěrečných bojích chybět. Spolu s Nicole Melicharovou nedokázaly zopakovat loňskou finálovou účast ve čtyřhře a vypadly ve čtvrtfinále.

Jediný grandslamový titul Peschkeová získala v roce 2011 právě ve Wimbledonu, kde ovládla čtyřhru se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou. Další dvě deblové finálové účasti jí trofej nepřinesly. V mixu se dostala do finále dvakrát na US Open: v roce 2006 s Martinem Dammem a před devíti lety s Pákistáncem Ajsámem Kúreším.

Wimbledon
Čtyřhra žen - semifinále:
Dabrowská, Sü I-fan  (4-Kan./Čína) - Krejčíková, Siniaková (2-ČR) 6:1, 3:6, 6:3
Mladenovicová, Babosová (1-Fr./Maď.) - Sie Šu wej, Strýcová (3-Tchaj-wan/ČR) 6:7 (5:7), 4:6.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Čchan Jüng-žan, Dodig (8-Tchaj-wan/Chorv.) - Peschkeová, Koolhof (5-ČR/Niz.) 7:5, 6:4.
Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Forejtek, Lehečka (1-ČR) - Micui, Saitó (6-Jap.) 5:7, 7:6 (8:6), 7:5.
Ostatní zápasy pátečního programu najdete ZDE.
Získá Barbora Strýcová ve Wimbledonu titul ve čtyřhře?
ano
92,8 %
ne
7,2 %
Celkem hlasovalo 3085 čtenářů.

Reklama