Lykke Li je škoda, no Pohoda na headlineroch nestojí

Pohoda má za sebou druhý festivalový deň. Ako jedna z headlinerok mala na trenčianskom letisku vystúpiť aj speváčka a hudobníčka Lykke Li. Tá nakoniec na letisku naozaj skončila, no nie v Trenčíne, ale v Barcelone, kde namiesto tisícok fanúšikov pred sebou sledovala svetelnú tabuľu s oznamami o zmeškaných letoch. Zrušený koncert mnohých návštevníkov prirodzene zamrzel, a keby išlo o festival, ktorý stojí výhradne na veľkých hviezdach, zrejme by pokazil aj výsledný dojem z piatkového programu. Pohoda však nie je takým festivalom.

13.07.2019 03:37
The Roots Foto:
Americká kapela The Roots počas svojho koncertu na festivale Pohoda.
debata (4)

Po štvrtkovom popolnočnom rozohnení v podaní koncertu britského rapera Skeptu nasledovalo prudké schladenie. Nejde o žiadnu metaforu slabšieho vystúpenia, ale o vecný popis teploty, ktorá počas prvej noci potrápila značnú časť festivalového obyvateľstva. Kto predpoveď počasia podcenil, a nezabalil si so sebou dostatok teplých vecí, zrejme to neskôr poriadne oľutoval. O dôvod viac hľadať v piatok dostatok zážitkov, ktoré by dokázali zohriať počas celého dňa. Jeden z najhrejivejších momentov skupinovo „pricupital“ na scénu už počas otváracieho koncertu. Na hlavnom pódiu sa predstavila Ida Kelarová so speváckym súborom Čhavorenge v spojení s Českou filharmóniou.

„Som veľmi hrdý, že o otvorenie tohto dňa sa postará zoskupenie, ktoré pre mňa stelesňuje to, o čo nám na festivale ide,“ predstavil šéf Pohody Michal Kaščák projekt, ktorý zviditeľňuje talentované deti z českých a zo slovenských osád. Slova sa neskôr ujala aj česká speváčka a zbormajsterka Ida Kelarová, ktorá zdôraznila dôležitosť vytvorenia rovnakých šancí pre každého. „Môj otec bol nádherný človek, ale veľmi sa hanbil za to, že bol Róm. Umrel mladý a ja som sa teraz vydala na jeho cestu. Všetko, čo ma naučil, teraz predávam aj našim deťom. Chcem, aby boli na seba hrdé,“ smerovala hudobníčka svoje pohľady na detský zbor rôznych vekových kategórií.

Ida Kelarová deti uviedla ako hotové hviezdy a nemýlila sa. Aj keď sa často ocitajú v neľahkých životných situáciách, súcit a pochopenie sú tie posledné emócie, ktoré chcú na pódiu v ľuďoch prebúdzať. Namiesto nich ukázali úprimnú radosť z ponúknutej možnosti a neuveriteľne zrelé muzikantstvo, ktoré sa prejavovalo nielen v speve, ale aj pohyboch. Svojím entuziazmom si okamžite získali publikum, ktoré freneticky tlieskalo po každej piesni. Vyvrcholením bolo pozvanie detského zboru Savorenge z Moldavy nad Bodvou, ktorého účasťou si Pohoda pripomenula aj 6. výročie neslávne známej policajnej razie v miestnej osade.

MC Gleb počas svojej koncertnej premiéry na... Foto: Michal Augustini
Gleb MC Gleb počas svojej koncertnej premiéry na festivale Pohoda.

Zbor Čhavorenge vyvrátil festivalové pravidlo, že headliner prichádza na záver. To však neznamená, že ostatní účinkujúci sa tešili menšej pozornosti. Veľký úspech mal bratislavský MC Gleb, ktorý na festivale Pohoda vystúpil po prvý raz. Ako priznal pomedzi rýchle bíty, kedysi si myslel, že Pohoda nie je pre neho, no mýlil sa a rád sa vráti. Po reggae nádielke v podobe kapely Morgan Heritage či speváčky Calypso Rose napochodoval na hlavnú scénu ďalší vzácny úkaz – Mac DeMarco.

Kanadský hudobník výborne pracuje s diváckymi očakávaniami a v momente, keď na publikum sladko rozpráva zamatovým hlasom, je následne schopný šokovať ho prudkým gestom či hrdelným revom. Dalo by sa dokonca povedať, že to, čo ľudia vidia, u Maca DeMarca nie vždy korešponduje s tým, čo ľudia počujú. Napriek tomu, že sa na pódiu štylizuje do úlohy mierne schizofrenického podivína a zaklínača mikrofónových káblov, v hudbe preferuje profesionálny prístup bez väčších humorných excesov. Odmenou za koncert mu, okrem honoráru, bola aj dúha, ktorá sa zjavila nad Trenčínom ako výsledok občasných prehánok.

Kanadský hudobník Mac DeMarco muzicíroval aj... Foto: Tomáš Tkáčik
Mac DeMarco Kanadský hudobník Mac DeMarco muzicíroval aj zabával.

Piatkový program sa už nedal zrátať na prstoch dvoch rúk ako v prípade štvrtka. Nerozhodní jedinci tak museli často pristupovať k nepopulárnym rozhodnutiam, ktoré vyplývali z kríženia koncertov. Koho si vybrať? Uzimených ľudí určite potešili príjemné výlety do hrejivých krajín so skupinou Amadou & Mariam and Blind boys of Alabama a neskôr aj speváčkou Lianne La Havas, ktorá si Pohodu podmanila jednoduchým a jemným pesničkárstvom. Pri hlase, ktorý dostala do daru, okrem gitary žiadne zbytočné ozdoby nepotrebuje. Zvukový minimalizmus sa v tom istom čase prelínal so surovým a dunivým maximalizmom. Postarala sa o neho kalifornská kapela Death Grips, ktorá, najmä vzhľadom na svoje nasadenie, počas koncertu okúsila hranice možného fyzického výkonu.

Hlavnou hviezdou v tradičnom slova zmysle sa v piatok stala americká formácia The Roots, známa z populárneho televízneho programu The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Ich živelná fúzia hip hopu a džezu musela zasiahnuť aj ľudí, ktorí tieto žánre zvyčajne nevyhľadávajú. Koncert možno stihol aj Peter Lipa, obľúbený slovenský džezman, ktorý tesne predtým vystúpil na vedľajšej scéne. Do programu jeho Bratislavských jazzových dní by táto kapela rozhodne sadla. Po eufórii a skupinovom krútení sa v rytme hudby však prišiel nemilý oznam. Zrušenie koncertu švédskej speváčky a hudobníčky Lykke Li oznamoval Michal Kaščák ľuďom len veľmi nerád.

„Bohužiaľ, Lykke Li na našom festivale dnes nezahrá. Je to kvôli tomu, že jej let bol zrušený a ďalšie boli tak oneskorené, že by pristála až okolo polnoci, čiže by nemohla stihnúť svoj set,“ priznal riaditeľ festivalu a zároveň oznámil, kto vyplní neočakávanú „dieru“ v programe. „Rozhodli sme sa ju nahradiť kapelou, ktorá už dnes jeden koncert mala. Bolo to na malom pódiu, a tam sa skrývajú skutočné hudobné poklady,“ odkázal Kaščák na britské post-punkovo-tanečné duo Sink Ya Teeth, ktoré nikdy predtým na podobne veľkej scéne nehralo. Publikum nakoniec prišlo, a aj keď sa nedá hovoriť o masovej účasti, dvom dámam sa dostalo skutočne vrelého privítania.

Z väčších mien patril piatok ešte soulovému spevákovi Michaelovi Kiwanukovi, z „menších“ patril všetkým, ktorým sa podarilo nadviazať intenzívny vzťah umelec divák. K hudobným účinkujúcim treba prirátať aj tých nehudobných. Napríklad návštevu prezidentky SR Zuzany Čaputovej v beznádejne plnom stane či spomienku na zosnulého spisovateľa Dušana Mitanu, ktorú v literárnom stane pripravil Koloman Kertész Bagala.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Lykke Li #Pohoda 2019 #The Roots