Hlavní obsah

Zeman nám vyhověl jen zčásti. Pořád hrozí, že z vlády odejdeme, zní z ČSSD

Brífink předsedy ČSSD Jana Hamáčka a ministra kultury v demisi Antonína Staňka po schůzce s prezidentem Zemanem.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Možnou reakcí na Zemanův poloviční příslib je podobně polovičaté řešení – ČSSD podá i nepodá demisi zároveň.

Článek

Prezident Miloš Zeman zatlačil sociální demokraty do těžké situace. Po dvou měsících se rozhodl vyhovět jejich požadavku vyměnit ministra kultury – ovšem jen z poloviny.

Ke konci července odvolá současného ministra Antonína Staňka. Zároveň ale neslíbil, že jeho nástupcem jmenuje místopředsedu ČSSD Michala Šmardu, k němuž má výhrady a požaduje jiného kandidáta. Několikrát také zpochybnil Šmardovu kompetenci v kultuře.

„Je to sice po několika dlouhých týdnech posun, ale zároveň platí, že ČSSD je strana, která má právo si vybírat, kdo za ni bude ve vládě,“ reagoval lídr ČSSD Jan Hamáček s dovětkem, že v této věci pořád není optimistou.

„Situace se nezměnila tak moc k lepšímu, jak to na první pohled může vypadat,“ souhlasí první místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Sociální demokraté mají po pátečním polovičním příslibu Miloše Zemana ještě větší dilema než doposud. A to před klíčovým pondělním jednáním, kde širší vedení ČSSD rozhodne, zda v Babišově vládě zůstanou, nebo odejdou.

Dožadují se splnění celého svého požadavku, tedy jmenování Šmardy ministrem. Prezident oznámil, že s tím ještě počká na pondělní verdikt předsednictva ČSSD. Sám přitom musí tušit, že vedení nominaci Michala Šmardy potvrdí.

„Já za ním stojím a myslím, že to bude dobrý ministr kultury. Ale pan prezident stejně otevřeně a jasně neřekl, že stanovisko předsednictva bude respektovat. Samozřejmě mi to vadí, jak se to celé natahuje,“ reagoval Jan Hamáček.

Vedení ČSSD tak bude muset rozhodnout, zda poloviční splnění svého požadavku je dostatečný argument pro odchod z vlády. Anebo se nenechá vyprovokovat a ještě v kabinetu zůstane. Spolehne se na prezidenta a naději, že Michala Šmardu po nějakém čase jmenuje.

„Z mého pohledu je to tak, že sociální demokracie ve vládě skončí, nebo si sociální demokracie bude moci rozhodovat, kdo za ni bude ministrem,“ řekl v pátek odhodlaný Hamáček.

Hlasování padesátičlenného stranického předsednictva o tom, zda ve svazku s Babišem zůstat, či odejít, bude velmi těsné. Například část poslanců ČSSD chce zůstat s argumentem, že konflikt o křeslo ministra kultury není dostatečným důvodem k bouchnutí dveřmi.

Naopak senátoři ČSSD a někteří regionální lídři, které příští roky čekají krajské volby, volají po odchodu do opozice s tím, že souboje s mocenským tandemem Zeman-Babiš se budou pořád opakovat a nejdou vyhrát.

Možnou reakcí na Zemanův poloviční příslib je podobně polovičaté řešení, jak podat i nepodat demisi zároveň. Existuje záměr, že vedení ČSSD v pondělí rozhodne o odchodu z vlády a její ministři podají demisi.

Udělají to, jak ukládá Ústava, prostřednictvím předsedy vlády. Premiér Babiš si demisi podrží na několik dní u sebe, než ji odnese prezidentovi na Hrad. Tím se bude snažit získat další čas na přesvědčení prezidenta Zemana, aby vyhověl a novým ministrem kultury jmenoval Michala Šmardu.

Reklama

Doporučované