Tara Westoverová: Vzdelaná

Po prvý raz sa ocitla v škole ako sedemnásťročná. Narodila sa ako jedno zo siedmich detí v rodine survivalistov, ktorí žili v horách amerického Idaha. Tam sa pripravovala na koniec sveta tak, že zavárala broskyne a spávala s „plnou poľnou“.

13.07.2019 16:00
debata
zväčšiť Tara Westoverová: Vzdelaná
Tara Westoverová Vzdelaná Tara Westoverová: Vzdelaná

V lete s mamou, babicou a liečiteľkou varila bylinné odvary a v zime triedila kovový šrot na otcovom šrotovisku. Jej otec nedôveroval zdravotníctvu, preto s Tarou nikdy nenavštívili lekára. Rezné rany, otrasy mozgu, dokonca aj popáleniny po výbuchu liečili doma pomocou byliniek. Nikto neriešil, či sa deťom dostáva vzdelanie. A nikto nezasiahol, keď sa starší brat začal správať násilnícky.

Ďalší z bratov sa dostal na vysokú školu. Vtedy sa Tara rozhodla vyskúšať nový život. Vďaka samoštúdiu sa jej podarilo zvládnuť matematiku, gramatiku a vedecké predmety na takej úrovni, že ju prijali na univerzitu.

Skutočný príbeh americkej historičky a esejistky Tary Westoverovej (1980) je o hľadaní vlastného ja, o neoblomnej rodinnej lojalite a o smútku, ktorý sprevádza pretrhnutie najužších väzieb. Vyznačuje sa prenikavým postrehom veľkých spisovateľov a zdôrazňuje význam a prínos skutočného vzdelania – schopnosť vidieť život novými očami a ochotu meniť ho.

V anglickom origináli Educated: A Memoir (Penguin Random House 2018).

Vydavateľstvo Tatran

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka