Hlavní obsah

Hasič a závodník. Při nejtragičtějším požáru vykopával mrtvé. V extrémní rallye dojel druhý

Rozhovor s Martinem Haušildem.Video: Vojtěch Gibiš

 

Reklama

Projel si „malý evropský Dakar“ napříč Albánií na motorce, pak závodní přilbu vyměnil za tu hasičskou a vyrazil do práce. Řeč je o členovi pražských hasičů Martinu Haušildovi. Tomu adrenalin rozhodně neschází.

Článek

Na Rallye Albánie se vydal už potřetí. Dva dny cestoval na motorce z domu do místa konání, po týdenním závodě se pak znovu tímto způsobem vydal zpět do Česka. Závod přináší účastníkům extrémní podmínky, takřka čtyřicetistupňové teploty, spoustu kamenů a nepřátelský terén. Závodníci se musí potýkat také s únavou. A z motorek samozřejmě padají. „Spadnout můžu maximálně šestkrát denně, pak už nemám sílu těžkou mašinu postavit,” říká Martin Haušild.

O Dakaru nesní. „Když se jezdilo v Africe, bylo to mnohem lepší. Teď už to není pro radost z jízdy, ale jen pro úplné závodnické profíky.”

Mimo závodění na motorce se „věnuje“ záchraně lidí a majetku. Přes dvacet let pracuje jako hasič v pražských Holešovicích. „Už to není adrenalin, ale práce,” odpovídá na otázku, co mu hasičství dává. Martin Haušild byl jako jeden z prvních u jednoho z největších českých požárů, když v Holešovicích hořel Průmyslový palác.

Stejně tak se podílel na akci na pražské Florenci, kde v roce 2010 došlo patrně k nejtragičtějšímu požáru v novodobých českých dějinách, kde uhořelo devět lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované