Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 13. července

Podívejte se na Večerní zprávy: 13. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:13 – Zvoní historickým lodím na Vltavě hrana?

Praha řeší kvalitu ovzduší v centru města a došlápla si proto i na lodní dopravu. Provozovatelé výletních plavidel už kvůli přísnějším pravidlům mění staré dieselové motory za ekologičtější. Lhůtu na to mají do konce příštího roku. Vedení města chce ale zrychlit. Historické lodě, které jsou třeba i technickou památkou, možná za pár let nevyplují vůbec.

04:10 – Špinavý vzduch, blíže k infarktu

Znečištěný vzduch zvyšuje riziko srdečních nemocí. Takový je závěr nové studie vědců, kteří zkoumali srdce mladých lidí. Až tam se totiž toxické částice ze vzduchu dostanou.

05:15 – Kolik vyhodíme jídla?

Ročně lidé po celém světě vyhodí až jednu třetinu všech vyprodukovaných potravin. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se proto rozhodli přesněji zkoumat množství vyhozeného jídla. Ve výzkumu jim pomohou společnosti, které v Brně svážejí odpad.

07:23 – Klaus junior získal posilu: Petra Macha

Hnutí Trikolóra v čele s Václavem Klausem mladším má politickou posilu. Bývalý europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach se stal jeho registrovaným příznivcem. Dle svých slov chce Českou republiku jako svobodnou a normální. S hnutím má spolupracovat v ekonomické sekci.

10:16 – Okamura vypadne z názvu SPD

Evropskou unii nařkli, že podporuje pašování migrantů, NATO zase z agrese – to vše zaznělo na celostátní konferenci SPD Tomio Okamury. A kritika se snesla i na českou armádu. Zazněl ale i hlas prezidenta Miloše Zemana, který poslal na konferenci zdravici.

Hnutí SPD také mění název. Na žádost předsedy hnutí Tomio Okamury z názvu jeho jméno vypadne. Delegáti na dnešní konferenci Okamurův návrh jednomyslně podpořili. Podle Okamury má hnutí SPD už v české politice své místo a nepotřebuje jméno jeho zakladatele v názvu. Hnutí SPD se také vymezilo proti včerejší předžalobní výzvě předsedy Pirátů. Ten žádá od SPD omluvu za šíření lží.

12:10 – Útok na ukrajinskou televizi

Neznámý útočník na budovu, ve které sídlí televize 112, vypálil střelu z granátometu. Policie po něm pátrá a případ vyšetřuje jako teroristický akt. Nikdo nebyl zraněn, ale budova je poškozená. Zpravodajskou televizi 112 kritici označují za proruskou.

12:27 – Útok na hotel v Somálsku

Nejméně 26 lidí zemřelo během útoku na hotel v jihosomálském přístavu Kismayo. Mezi mrtvými jsou cizinci. Ozbrojenci zabili také dva novináře. Útočník podle svědků najel autem s výbušninami do hotelu. V něm pak ozbrojenci začali střílet. K ozbrojenému útoku se přihlásilo radikální hnutí Šabáb, které je napojené na teroristickou ognaizaci al-Káida. Usiluje o svržení prozápadní vlády a zavedení islámského práva v Somálsku.

12:53 – Hurikán ohrožuje pobřeží USA

Ke Spojeným státům míří hurikán Barry. Louisiana přijala krizová opatření. Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav nouze, což státu umožní čerpat peníze a pomoc z federálních zdrojů.

13:38 – Osmdesátiny Karla Gotta

Karel Gott zítra oslaví osmdesáté narozeniny. Mezi gratulanty byla i Televize Seznam, v pořadu Letní ráno nám zpěvák prozradil, co by ve svém životě mohl pojmenovat slovy 80krát a stále poprvé.

Reklama

Související témata:

Doporučované