Cabal s Farahem se po pětihodinovém finále stali prvními kolumbijskými vítězi grandslamu

14. 7. 2019, 08:22
Aktuality 5
WIMBLEDON - Juan Sebastian Cabal a Robert Farah si ve Wimbledonu došli pro první grandslamový titul ve čtyřhře mužů, což dokázali jako první Kolumbijci v historii. V sobotním maratónském finále udolali po bezmála pěti hodinách boje francouzské duo Nicolas Mahut a Edouard Roger-Vasselin.
Juan S. Cabal a Roberto Farah (© AFP)

Juan Sebastian Cabal předloni na US Open vyhrál smíšenou čtyřhru s Američankou Abigail Spearsovou a získal historicky první grandslamovou trofej pro Kolumbii. 

A včera ve Wimbledonu se Cabal s krajanem Robertem Farahem stali historicky první čistě kolumbijskou dvojicí, která vyhrála grandslam. Jihoameričané ve finále udolali po 4 hodinách a 57 minutách boje 6-7 7-6 7-6 6-7 6-3 Francouze Nicolase Mahuta a Edouarda Rogera-Vasellina.

Kolumbijci zvítězili v grandslamovém finále ve čtyřhře mužů na druhý pokus, když loni nedokázali vyhrát poslední zápas na Australian Open. 33letý Cabal byl neúspěšný ve finále grandslamu ještě na French Open 2011 po boku Argentince Eduarda Schwanka, o rok mladší Farah prohrál dvě finále v mixu po boku Němky Anny-Leny Grönefeldové.

"Pro Kolumbii je to obrovská událost... Vyhráli jsme Wimbledon pro Kolumbii. Je to ohromné, nevím jak to slovy popsat. Doufám, že si to všichni užívají," radoval se Cabal. S Farahem upravili bilanci ve finálových zápasech na 15-16.

Cabal s Farahem se životního úspěchu dočkali až při celkově 31. grandslamovém startu a navíc v londýnském v All England Clubu, kde přitom v předchozích sedmi účastech nevyhráli nikdy víc, jak dva zápasy. Stejně jako na trávě. 



Ovšem ve Wimbledonu Kolumbijci zvítězili dva týdny po triumfu na trávě v Eastbourne a svou neporazitelnost tak prodloužili na 10 utkání. Naposledy prohráli s po operaci kyčle se vracejícím Andym Murraym a Felicianem Lópezem.

Cabal s Farahem, kteří kromě dvou travnatých akcí vyhráli také antukové podniky Masters v Římě a 'pětistovku' v Barceloně, se díky triumfu ve Wimbledonu stanou poprvé v kariéře světovými jedničkami ve čtyřhře.

Sedmatřicetiletý Mahut, jenž má kompletní sbírku grandslamových titulů ve čtyřhře, nenavázal na wimbledonský triumf z roku 2016 s krajanem Pierrem-Huguesem Herbertem. Ve finále tehdy porazili Juliena Benneteaua s Rogerem-Vasselinem, který se nedočkal wimbledonského vítězství ani na druhý pokus.

Finále mužského deblu se protáhlo natolik, že pořadatelé odložili souboj o titul v ženské čtyřhře za účasti Barbory Strýcové na neděli.

• WIMBLEDON 2019 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 38.000.000 liber
sobotní výsledky mužů (13. 07. 2019)
• Dvouhra mužů - osmifinále •
Cabal/Farah (2-Kol.) - Mahut/Roger-Vasselin (11-Fr.) 6-7(5) 7-6(5) 7-6(6) 6-7(5) 6-3
JUNIOŘI
• Čtyřhra - semifinále •
Forejtek/Lehečka (1-ČR) - Damm/Kodat (3-USA) 6-2 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
darek.vrana
Pěkný zápas, spousta super výměn. Víc jsem to přál Francouzům, ale Kolumbijci si to zasloužili. Mimochodem, mužská čtyřhra ve Wimbledonu je jediná disciplína (mužská dvouhra, čtyřhra, ženská dvouhra, čtyřhra, mix) ze všech GS, kterou ještě nikdy v historii nevyhrál český tenista.
Reagovat
Hector.Salamanca
Zajímavá statistika. Jinak souhlas, byl to hezkej zápas, taky jsem to Francouzům přál o kousek víc. Strašně mě bavilo na to koukat, chlapskej debl na takhle rychlým povrchu je úplně z jinýho světa
Reagovat
janek_da
Pamatuju na Wimblu na vedlejsim kurtu naslapano, a ejhle tady bylo pekne volno. Pak jsem pochopil. Pri 4hre tam pri servisech palili :D
To byl skoro jiny sport, nez co hraji ja.
Reagovat
Krisboy
Tak pokud by se počítali všechny kategorie, tak po dnešku už to neplatí :)

Klukům veliká gratulace!!!
Reagovat
ttopi
Tak to by neplatilo už dávno.

Napsal to divně no - mužská čtyřhra je jediná ... (a v závorce vyjmenuje všechny disc.).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist