Prodej bankovky probíhal pouze na jediném místě, tedy před prodejnou Supraphonu na Jungmannově náměstí. Před budovou a v přilehlé Jungmannově ulici se začala tvořit obrovská fronta, někteří lidé tu čekali už od včerejšího večera. Podle bezpečnostního webu pražského magistrátu tu po 7:00 bylo už přes 800 lidí a další přicházeli.

Na místo dorazila policie, která musela řešit drobné konflikty. Lidé se hádali kvůli místu ve frontě, policie byla v pohotovosti. Před prodejnou se našel odložený batoh, policie kvůli tomu obehnala Jungmannovo náměstí páskou a do obchodu nikoho nepouštěla. Prodej však nakonec začal přesně v 9:00 hodin. Kromě několika policejních vozů na místo dorazili také pyrotechnici, hasiči či záchranná služba.

Během čtyř hodin od otevření obchodu se všech 5 tisíc bankovek vyprodalo. Dav se tak začal rozcházet. „S nápadem vydat tento motiv přišel Radim Václavík. To je v podstatě náš spolupracovník, znalec historických československých bankovek. Vzhledem k tomu, že Karel Gott je ikona československé moderní hudby a má tento rok 80. narozeniny, navrhl, že by bylo velmi zajímavé ze sběratelského hlediska přijít s tímto vydáním," řekl výkonný ředitel Nunofia Vladislav Klajban.

Na akci se lidé zvládli i pohádat:

Video
Video se připravuje ...

Hádka ve frontě na Gotta. Muže po odběhnutí na WC už nechtěli pustit zpět Blesk - Jiří Rys

Eurobankovku si mohli koupit fanoušci při příležitosti dnešních 80. narozenin Karla Gotta. Bankovka stála 50 korun, zájemci je kupovali ve dvou výdejových automatech. Kromě toho bylo k dostání 80 kusů eurobankovky v kompletu s boxem 15 CD Karel Gott - Singly.

Bankovky jsou ze stoprocentního bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Obsahují rovněž některé ochranné prvky jako hologram či mikrotisk. Každý kus má vlastní sériové číslo. Kupující si ale nemohli vybrat konkrétní číslo, rezervovat suvenýr nebylo možné.

Video
Video se připravuje ...

„Nejsou a nebudou.“ Podívejte se, jak došel příděl bankovek s Gottem Blesk - Jiří Rys

Fotogalerie
40 fotografií