Na účtech nic není. Právník Diag Human viní Česko z útěku před věřiteli, důkazem má být i Babiš

Napsal/a Robert Břešťan 15. července 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Dva roky stará parlamentní řeč Andreje Babiše nyní slouží firmě Diag Human jako podpůrný důkaz pro tvrzení, že Česká republika nezákonně stáhla svá aktiva z účtů v Lucembursku. Tak, aby z nich nemohla firma Čechošvýcara Josefa Šťávy na účtech tamních bank exekučně zabavit vysouzených 14,5 miliard korun.

„Výroky českých představitelů indikují, že jde o vážný kriminální čin a do očí bijící porušení jak lucemburských, tak českých zákonů,“ konstatuje lucemburský právník Diag Human Rémi Chevalier v dopise, který na konci června zaslal ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, ministryni financí Aleně Schillerové a premiéru Andreji Babišovi.

Právě Babišova role je v aktuálním vývoji letitého sporu poměrně zásadní.

Žádná aktiva tu nejsou

Hlavní bojiště dlouhé právní bitvy mezi Českou republikou a společností Diag Human je nyní v Lucembursku. Právě tam Česko pravomocně prohrálo spor, v němž jde nyní již i s úroky (které každý den rostou zhruba o 1,3 milionu korun) o 14,5 miliardy korun.

Že má na peníze Diag Human nárok, potvrdil počátkem června Nejvyšší soud v Lucembursku. Stvrdil tím svůj dřívější nález, který na základě pravomocně prohraného soudního sporu povolil obstavit majetek českého státu v Lucembursku.

„Poslední rozhodnutí se týká toho, že kdyby Česká republika měla na účtech u dvou konkrétních bank (v Lucembursku) peníze, tak by se ty peníze odečetly z účtu České republiky a zapsaly se na účet Diag Human,“ vysvětlil v červnu v České televizi náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu a právo Radek Policar. Právě Ministerstvo zdravotnictví ve sporu s Diag Human zastupuje Českou republiku.

Na soudem obstavených účtech u lucemburských bank ale žádná aktiva, která by Diag Human mohl zabavit, nejsou. Opakovaně to potvrzuje i Ministerstvo financí.

„Ministerstvo financí nemá uložené žádné prostředky v lucemburských bankách. Z tohoto pohledu v České republice nepřináší rozhodnutí soudu žádná rizika,“ ujistil v reakci na takzvané „validation“ lucemburského Nejvyššího soudu mluvčí Ministerstva financí Michal Žurovec.

Právě v tom je ale podle Diag Human problém. V rámci sporu byl majetek České republiky v Lucembursku do výše nároku Diag Human obstaven už 4. října 2011. Tehdy šlo o sumu zhruba deseti miliard korun, konkrétně 419 734 449 euro. Dnes částka přesahuje kvůli úročení čtrnáct miliard.

Právní zástupci firmy namítají, že v průběhu soudního sporu aktiva v příslušné výši na účtech v Lucembursku byla a že je Česká republika pravděpodobně stáhla z již zmražených účtů. Česko proto viní z útěku před věřiteli.

Podle Rémiho Chevaliera, který Diag Human v Lucembursku zastupuje od roku 2011, se jedná „o vážný kriminální čin a porušení jak českých, tak lucemburských zákonů“.

Chevalier upozorňuje na soudní stání ze 4. června 2012 , kde Česká republika požádala soud o to, aby na účtech byla blokovaná suma jen do výše sporné částky a nikoli veškerá aktiva.

„U tohoto soudního slyšení se řešilo i to, zda fondy zůstanou zablokovány u dvou komerčních bank (KBL a BNP) nebo zda to bude o státní banky. Soudce rozhodl, že to zůstane u komerčních bank,“ říká Chevalier, který to vnímá jako důkaz, že česká aktiva v té době ještě v Lucembursku byla.

Nyní prý banky na dotaz Diag Human uvedly, že žádná aktiva České republiky nemají.

Babišova řeč ve sněmovně

Chevalier se proto podle svých slov chystá v nejbližší době podat trestní oznámení lucemburským úřadům a podá i podnět k šetření i lucemburskému bankovnímu dohledu. Konkrétně se jedná o účty dvou mezinárodních bank: BGL BNP Paribas a KBL European Private Bankers. Přes ně měla Česká republika vypořádávat platby za státní dluhopisy.

„Pouze kriminální vyšetřování může přinést důkazy, že fondy byly nelegálně a záměrně staženy,” napsal na dotaz HlídacíPes.org Chevalier.

V dopise, který na konci června doputoval na adresu Úřadu vlády Andreji Babišovi, na Ministerstvo zdravotnictví ministru Adamu Vojtěchu a na Ministerstvo financí ministryni Aleně Schillerové Chevalier mimo jiné napsal: „Navzdory tomu, že Česká republika už v srpnu 2013 u odvolacího soudu konstatovala , že bude rozhodnutí soudu respektovat, představitelé státu potvrdili, že z lucemburských bank stáhli finance a aktiva. Cílem bylo vyhnout se jakýmkoli nuceným, byť soudně zákonně potvrzeným, povinným platbám.“

V dopise zmiňuje konkrétní příklad – veřejné vystoupení Andreje Babiše na půdě českého parlamentu. Právník jej v dopise datuje na 17. října 2017, ve skutečnosti řeč Babiš pronesl v rámci vyhrocené předvolební debaty o „kauze lithium“ o den dříve, 16. října 2017, jak plyne z oficiálního stenoprotokolu Poslanecké sněmovny.

Babiš na plénu sněmovny řekl toto: „Vážení, my jsme prohráli Diag Human v Lucembursku za 14 mld. Já jsem ještě jako ministr financí stahoval naše aktiva na základě jednoho bezvýznamného dopisu, kde někdo napsal, že chce podnikat s krevní plazmou.“

Kdy aktiva odešla?

Bezvýznamným dopisem měl Babiš na mysli dopis někdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara z roku 1992, v němž varoval dánskou firmu Novo Nordisk před spoluprací s firmou Conneco (předchůdce Diag Human) při zpracovávání krevní plazmy. Od tohoto dopisu se skutečně odvíjí příběh dalšího více než čtvrtstoletí arbitráží a soudů.

Podstatnější je teď z hlediska Diag Human první část věty, v níž Babiš otevřeně v roce 2017 říká, že jako ministr financí z Lucemburska stahoval česká aktiva.

Právě tuto jeho větu nyní právní zástupce Diag Human v Lucembursku Remi Chevalier vnímá jako další nepřímý důkaz, že Česko skutečně aktiva ze zmrazených účtů stahovalo.

HlídacíPes.org oslovil s žádostí o reakci na argumenty Diag Human a na obvinění z možných trestných činů a údajného útěku před věřiteli jak Ministerstvo financí, tak Ministerstvo zdravotnictví.

„Informacemi o stahování zahraničních aktiv České republiky Ministerstvo zdravotnictví ČR nedisponuje. Co se týče bankovních účtů v zahraničí, Ministerstvo zdravotnictví žádné takové účty vedené jménem České republiky nemá,“ říká mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Ministerstvo financí reagovalo konstatováním, že „nemá v lucemburských bankách vedeny platební účty“. Na žádost o odpověď na původní dotaz, tedy, zda a případně kdy byla aktiva (nejen finanční) z Lucemburska stažena a jak pohlíží na názor zástupců Diag Human, že může jít o tzv. útěk před věřiteli, už odpověď nepřišla.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)