15. července 2019 • 07:17

Vergne podruhé šampionem formule E, k titulu stačilo sedmé místo

Autor: Jiří Šlégl (F1sport)
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE
Závěrečný závod sezony formule E 2018/2019 vyhrál v New Yorku na okruhu v Brooklynu Robin Frijns s monopostem týmu Virgin. Svůj druhý mistrovský titul v řadě může po nedělním závodě slavit Jean-Éric Vergne, kterému k ovládnutí v pořadí páté sezóny elektrického šampionátu stačilo sedmé místo.


Ze své první pole position ve formuli E v kariéře odstartoval do nedělního závodu britský pilot BMW Alexander Sims. Brýlatý jezdec německé stáje po startu udržel své vedení, pořadím se naopak propadl Frijns s Virginem, kterého díky lepší startovní reakci ještě před první zatáčkou překonal Sébastien Buemi.

Robin Frijns tak začal kroužit na třetím místě před svým týmovým kolegou Samem Birdem a na dalších místech za první čtveřicí sváděli souboje Stoffel Vandoorne, Daniel Abt, Oliver Rowland, Mitch Evans, Gary Paffett a Edoardo Mortara.

Z jedenáctého a dvanáctého místa do závodu odstartovali rivalové v boji o titul Lucas di Grassi a Jean-Éric Vergne. Tato situace nahrávala do karet Francouzovi ve službách stáje DS Techeetah, který pro jistotu zisku titulu potřeboval bez ohledu na di Grassiho výsledek dojet minimálně sedmý.

Na čele závodu se mezitím po počátečních problémech začal zpět do tempa dostávat Robin Frijns, který se odvážným manévrem na vnitřku první zatáčky dostal zpět na druhé místo před sobotního vítěze Sébastiena Buemiho.

Frijnsův postup poté zbrzdil výjezd safety caru, který byl zapříčiněn stojícím poškozeným monopostem Jose Marii Lopeze, kterému se domácí závodního víkend jeho týmu Dragon příliš nevyvedl.

Po restartu závodu se o slovo opět přihlásil Robin Frijns, který dokázal na konci cílové rovinky předjet vedoucího Alexandera Simse velmi podobným způsobem, jako o několik minut před tím v souboji s Buemim. Nizozemský pilot stáje Virgin posléze nasadil vysoké tempo a začal se vzdalovat zbytku startovního pole.

Alexander Sims se po ztrátě první pozice musel soustředit především na obranu, protože na něj těsně dotíral třetí Sébastien Buemi.

Britský pilot BMW však nakonec atakům ze strany Švýcara odolal a dojel do cíle na druhém místě za vítězným Robin Frijnsem. V cíli třetí Sébastien Buemi s Nissanem navázal dalším pódiovým umístěním na sobotní vítězství a celkově se na stupně vítězů podíval ve třetím závodě po sobě.

Jean-Éric Vergne nakonec dokončil nedělní závod na zmiňovaném sedmém místě, díky čemuž se stal historicky prvním dvojnásobným šampionem formule E. Vergnova stáj DS Techeetah navíc vyhrála pohár konstruktérů.

Špatně skončila sezóna pro Lucase di Grassiho. Brazilec ve snaze udržet si alespoň druhé místo v tabulce jezdců v posledním kole naivně zaútočil na Mitche Evanse, oba jezdci spolu kolidovali a di Grassi byl v cíli nakonec klasifikován až jako osmnáctý.

Brazilský pilot Audi tedy v neděli v New Yorku nezískal žádné body a v šampionátu nakonec obsadil až třetí příčku za Sébastienem Buemim, který se díky dobrým výsledkům v USA nakonec stal vicemistrem sezony 2018/2019.

Výsledky:

1. Frijns (Virgin) 47:22.289, 2. Sims (BMW) 3.200, 3. Buemi (Nissan) 3.912, 4. Bird (Virgin) 4.270, 5. Abt (Audi) 4.757.

Konečná tabulka:

1. Vergne (DS TECHEETAH) 136 bodů, 2. Buemi (Nissan) 119, 3. Di Grassi (Abt) 108, 4. Frijns (Virgin) 106, 5. Evans (Jaguar) 105.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud