Jak Tálibán předběhl komunisty, zákaz vycházení pro nezaměstnané a kdo chce dát studentům přes držku

Napsal/a Robert Malecký 15. července 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

PSÍ UŠI. Uplynul týden a ČSSD stále ještě nastavuje zrcadlo vládě Andreje Babiše. Tím téma považujeme pro tuto chvíli za uzavřené, k televizorům se vrátíme, až zrcadlo nastaví. Nyní pojďme k jiným nedůležitým tématům, začínáme v zahraničí.

  • Na úvod dobrá zpráva. Výsledkem dvoudenních mírových rozhovorů mezi afghánskými politiky a zástupci afghánské občanské společnosti, včetně žen, a islamistickým hnutím Tálibán je společné prohlášení zavazující k ochraně civilistů a ke snížení počtu civilních obětí na nulu. Informovaly o tom světové tiskové agentury.

„Zavazujeme se respektovat a chránit důstojnost lidí, jejich život a majetek a omezit civilní oběti na nulu.”
(závazek Tálibánu, Novinky.cz, 9. července)

Fajn. Tak už zbývají jen komunisti všeho druhu.


Článek reflektuje dění uplynulého týdne v citátech a výrocích politiků.

Ty samy o sobě nestačí, proto je HlídacíPes.org s jemným odstupem usazuje do patřičného kontextu.


  • Nějak nám to tu hnědne. A nemyslíme tím zemi spálenou od trvajícího sucha. Třeba dlouholetá šéfka ústecké sociálky Ivana Šťastná přišla s nápadem omezit nezaměstnaným vycházky a vůbec kontrolovat, co dělají ve „volném“ čase.

„Nezaměstnaní lidé v evidenci úřadu práce a v pracovní neschopnosti by měli podléhat stejnému režimu jako ostatní. Měli by tedy mít omezené vycházky a kontroly a při porušení podmínek zastavení dávek.“
(z připomínek Ivany Šťastné k novému systému vyplácení dávek, iDNES.cz, 12. července)

Jistě, bude se to líbit. Situace v některých lokalitách v Ústí nad Labem je skutečně kritická, jen si neodpustíme poznámku, že za trvalé zhoršování situace je spoluzodpovědný úřad, který Šťastná léta vede. Je také hlavní autorkou konceptu Ústí nad Labem a Trmic jako celoplošného ghetta, o kterém skuteční experti tvrdí, že nebojuje proti obchodníkům s chudobou, ale proti chudým lidem. Ale především: na podobná radikální prohlášení jsme si možná neradi zvykli od politiků, v ústech úředníků jsou ale zcela nepatřičná. Pokud má paní Šťastná politické ambice, stačí si najít vhodnou stranu (na ústecké radnici zrovna vládne jedna, co kandidovala s heslem „Město bez parazitů“) a uvolnit místo na sociálce někomu méně vyhořelému.

  • V Olomouci mají prima primátora. Jmenuje se Miroslav Žbánek, je z hnutí ANO a vede tvrdý boj proti bezdomovcům. Dokonce kvůli nim musel přerušit dovolenou.

V pátek to vypadalo, že v Olomouci hoří barikády, přes víkend se ovšem ukázalo, že pan primátor má v pondělí poradu a musí se připravit, a navíc mu dcera odřekla společnou dovču. Přesto zůstává otázka, jaké možnosti s nežádoucími osobami účinně zacházet měl prima primátor na mysli. Dráty? Koncentrační tábory?

  • A do třetice. V hlavách některých stárnoucích lidí panuje obava, co bude se zeměkoulí, až jich zde nebude a povládnou dnešní puberťáci. Představa je to pro ně tak strašná, že jim zatemňuje mozek a vyvolává násilnické třeštění.

„Maj‘ velké myšlenky, velké myšlenky jsou dobré na záchranu planety. Ale myslím si, že když čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostaly přes držku, že celý každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí, tak si myslím, že to není dobrá zpráva pro Evropu.“
(prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na výročním setkání ekonomických diplomatů, ČRo Plus, 15. července)

Hanák je kromě jiného členem poradního týmu prezidenta Zemana, čili asi tušíme, odkud vítr fouká. Jeho projev pochází ze slavné konference, na nichž premiér Babiš blábolil o včele a motýle. Zdá se tedy, že u příležitosti 30. výročí Jakešova projevu na Červeném hrádku (klíčová slova Zagorová, brojleři, kůl v plotě) se kromě předsedy vlády chtějí blýsknout i další významní představitelé našeho společenského a kulturního života.

  • V Obecním domě byla před pár dny zahájena výstava Nezlomní. Připomíná charaktery, které se nepřizpůsobily době, udržely si kritické myšlení a neohnuly páteř, zatímco jiní ano. Pro svůj veřejný obraz ji zneužil nejnezlomnější z nejnezlomnějších, premiér Andrej Babiš.

Ve vloženém rámečku se píše: „Výstava Nezlomní. Provedla mě po ní spoluautorka expozice paní Zuzana Brikcius. V 18 letech podepsala Chartu 77. Odvážná žena, která má můj obrovský obdiv.“ My k tomu další komentář nepřipojíme, nemáme k dispozici dostatek výrazových prostředků.

Tak klidnou mysl, nenechte se zlomit.

Follow @malecak

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)