ČSSD zatím zůstává ve vládě. Vyzvala premiéra, aby jmenování Šmardy u Zemana prosadil

Radek Bartoníček ČTK Radek Bartoníček, ČTK
Aktualizováno 15. 7. 2019 19:40
ČSSD ještě dá šanci pokračování vlády s hnutím ANO. Podmínkou však je, že dojde ke jmenování místopředsedy Michala Šmardy ministrem kultury, a to nejpozději k 31. červenci, kdy prezident přislíbil odvolat Antonína Staňka. Oznámil to předseda strany Jan Hamáček po jednání předsednictva strany v Lidovém domě. Nepřímo také prohlásil, že pokud by prezident jmenování Šmardy ministrem dál oddaloval, znamenalo by to odchod strany z vlády.
Předseda ČSSD Jan Hamáček oznamuje rozhodnutí předsednictva strany po jednání 15. července 2019
Předseda ČSSD Jan Hamáček oznamuje rozhodnutí předsednictva strany po jednání 15. července 2019 | Foto: Radek Bartoníček

Napjatě očekávané jednání vedení sociální demokracie ukázalo, že strana trvá na tom, aby prezident Miloš Zeman jmenoval novým ministrem kultury kandidáta ČSSD Michala Šmardu, který je místopředsedou strany. Jestli by ale ČSSD odešla z vlády, pokud by tohoto svého kandidáta neprosadila, stále není jasné. Předsednictvo strany vybavilo v tomto směru většími pravomocemi svého předsedu Jana Hamáčka, který tak má volné ruce v dalším rozhodování.

"Předsednictvo vyjadřuje plnou podporu předsedovi ČSSD k jednáním o vyřešení situace ve vládě a konstatuje, že předseda ČSSD, po projednání v grémiu strany, má plnou kompetenci k přijetí rozhodnutí o řešení vládního angažmá ČSSD, včetně jeho ukončení," zní jedna část usnesení předsednictva. Další část vyzývá ministry za ČSSD, aby podali demise na funkce členů vlády ve chvíli, kdy je o to předseda ČSSD požádá.

Pro usnesení hlasovala naprostá většina přítomných členů předsednictva. Ze 42 lidí jich zvedlo ruku pro usnesení 37. Někteří členové předsednictva ale na jednání nebyli. Základní návrh textu vznikl ještě před zasedáním předsednictva strany, na jednání grémia, tedy nejužšího vedení strany.

Varianta, že by Hamáček z požadavku na jmenování Šmardy ustoupil, podle Hamáčka neexistuje. "Jasně jsme řekli, že jméno měnit nebudeme. Myslím, že je jasné, co se stane, když pan Šmarda nebude jmenován ministrem kultury," řekl šéf ČSSD.

"To si nemyslím," odpověděl předseda Hamáček na dotaz Aktuálně.cz, zda je možná varianta, že by ČSSD zůstala ve vládě a ministrem kultury nakonec nebyl Šmarda. Na doplňující dotaz, zda se to nestane, odpověděl nepřímo. "My jsme jasně řekli, že žádné jméno měnit nebudeme, a že když o to požádám, tak naši ministři podají demisi. My se žádné jiné jméno nominovat nechystáme." Co ale udělá šéf ČSSD a jeho strana, pokud prezident Šmardu nejmenuje? "Já myslím, že je to úplně jasné," zopakoval Hamáček.  

K této možné variantě se následně vyjádřil první místopředseda ČSSD Roman Onderka. "V usnesení se mluví o tom, že trváme na tom, aby se stal Michal Šmarda budoucím ministrem kultury. Já si nedovedu představit, že by někdo z nás, z vedení strany, udělal něco proti tomuto usnesení. Sociální demokracie bude trvat na Michalu Šmardovi," prohlásil Onderka.

Ten jako druhý muž strany podpořil zvýšené pravomoci pro Hamáčka. "Předsednictvo se rozhodlo, že posílí pravomoci pana předsedy. Nyní má plnou důvěru předsednictva a může situaci řešit i coby krizový manažer strany," dodal  Onderka.

Když členové předsednictva odcházeli z jednání, většina z nich byla s výsledkem spokojena. Někteří vysvětlovali, že tento postup je nejlepší, protože sociální demokracie dosáhne odchodu ministra kultury Antonína Staňka a zároveň může vyčkávat, jestli prezident jmenuje Šmardu. "Kdybychom teď oznámili odchod z vlády, ničeho bychom nedosáhli. Lidé by vůbec nechápali, proč boříme vládu. S takovým rozhodnutím není důvod spěchat," sdělil jeden z členů předsednictva, který si nepřál být jmenovaný.

Další neskrývali podporu zvolenému řešení. "Nebylo možné říci, že nejsme spokojeni a proto odcházíme. Zvolený výsledek byl jediný možný," tvrdí poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek. Také on ale neodpověděl konkrétně dotaz, co by strana udělala, pokud by neprosadila Šmardu na ministra kulturu. "To jsou zbytečné úvahy. My si to musíme vynutit. Pro mě není varianta ustupování, my si to prostě musíme vynutit," opakoval s tím, že si možnost nejmenování Šmardy prezidentem nepřipouští.

Výsledek jednání podporoval také bývalý místopředseda ČSSD a nynější hejtman Martin Netolický. "Nevidím žádný důvod k odchodu z vlády, když je to ústavní krize mezi prezidentem a předsedou vlády," řekl Netolický.

Podání demise odloženo

O tom, jak se strana postaví k prezidentovu váhání kolem jmenování Šmardy, jednalo předsednictvo v sídle ČSSD dvě a půl hodiny. Šmarda před tím naznačoval, že by předsednictvo mohlo vyzvat všechny ministry, aby Hamáčkovi předali své demise. "Dali by funkce předsedovi k dispozici k vyjednávání. Tedy pokud se předseda rozhodne, že už dále není možné jednat, aby je okamžitě měl k dispozici," řekl Šmarda.

Statutární místopředseda strany Roman Onderka nicméně tvrdil, že Hamáček už demise k dispozici má. "V případě, že usoudí, že nejsou naplněny podmínky, bude záležet na něm, kdy je předá premiérovi," prohlásil.

Po jednání předsednictva ale vedení strany pouze řeklo, že demise by přišly na řadu ve chvíli, kdy by nedošlo k naplnění požadavku ČSSD, tedy jmenování Šmardy.

Dorazil i Babiš

Na jednání předsednictva nečekaně dorazil i premiér Andrej Babiš, ačkoli minulý týden tvrdil, že není důvod se předsednictva ČSSD zúčastnit. "Pozval mě pan Hamáček," vysvětlil v pondělí svou přítomnost. "Je to z mé strany dost vstřícný krok. Chci říct předsednictvu, že máme zodpovědnost vůči všem občanům."

Babiš se však zdržel jen asi deset minut. "Ten projekt menšinové vlády je úspěšný, není důvod to bourat," uvedl při odchodu. "Jak se rozhodnou, je ale na nich. Já jim nebudu nic radit ani doporučovat. Ta situace, která teď je na stole, není dobrá. Myslím, že jsme z toho už všichni otráveni, takže doufejme, že předsednictvo se k tomu postaví konstruktivně," dodal Babiš.

Předsednictvo ČSSD, které je mezi stranickými sjezdy nejvyšším orgánem strany, se rozhodovalo přesně jeden rok a jeden měsíc od chvíle, kdy 15. června 2018 sociální demokraté oznámili, že na základě stranického referenda vstoupí do vlády s hnutím ANO Andreje Babiše. 

Členové předsednictva přitom hlasovali o setrvání ve vládě už před měsícem, tehdy se většina vyslovila pro pokračování. Jednání ale bylo napjaté, protože bez šancí nebyli ani ti, kteří prosazovali odchod z vlády. Konkrétně se ze 41 přítomných členů předsednictva vyslovilo pro odchod 10 a dalších 10 se zdrželo hlasování. V té době ale ještě řada příznivců setrvání ve vládě věřila, že v dalších dnech se podaří přes prezidenta prosadit změnu na ministerstvu kultury.

Situace ve straně je ale nyní ještě více vyhrocená než před necelým měsícem, protože prezident dosud Šmardu nejmenoval a dává jednoznačně najevo, že se mu do toho ani nechce. Přislíbil pouze to, že vyhoví návrhu na odvolání Staňka, což podle ústavy musí učinit bez ohledu na svůj osobní názor. Od podání návrhu na odvolání premiérem Babišem přitom uběhlo už několik týdnů.

Za svou demisí si stojím. S panem předsedou Hamáčkem nemáme spory, vysvětluje Antonín Staněk. | Video: DVTV

Sociální demokraté se v názorech liší

Názory mnoha sociálních demokratů před pondělním jednáním předsednictva ukazovaly, že strana je opět názorově rozpolcená, mnozí straníci volají po odchodu z Babišova kabinetu, mnozí jiní naopak hájí setrvání ve vládě.

"Pokud nebude ČSSD moci sama svobodně nominovat své ministry, kteří ji budou reprezentovat ve vládě a prosazovat sociálnědemokratické priority, nemá smysl v takové vládě zůstat," prohlašuje například první místopředseda strany Roman Onderka. Podobně mluví i ministr zahraničí za ČSSD Tomáš Petříček. 

Naopak poslanec a předseda hradecké krajské ČSSD Jan Birke míní, že by ČSSD neměla vládu opouštět. "Dlouhodobě jsem příznivcem vládního angažmá a nechci, aby ČSSD z vlády odcházela. Situace je nyní do 31. července odšpuntovaná a post ministra kultury by neměl být důvodem pro odchod ČSSD z vlády," míní Birke.

Nechceme zůstat v situaci, že dva měsíce není jasné, kdo je náš ministr, říká poslankyně ČSSD Kateřina Valachová. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy