Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Invaze cyklokrosařů do pelotonu graduje. Van Aert vyhrál sprint v Albi

Boční vítr rozdělil v desáté etapě Tour de France peloton a nejvíce na tom vydělal Wout van Aert. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu porazil ve sprintu v Albi italského spurtera Eliu Vivianiho. Ztrátu minuty a 40 vteřin v celkovém pořadí nabrali Thibaut Pinot či Jakob Fuglsang. Ve žlutém po nadcházejícím volném dnu pojede Julian Alaphilippe. Roman Kreuziger dokončil v první skupině na 24. místě a posunul se na osmnáctou příčku celkově.

Wout van Aert
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Wout van Aert potvrdil svou fantastickou letošní formu. V červnu dokázal vyhrát dvě etapy na Critériu du Dauphiné, poté belgický šampionát v časovce a nyní i svou první etapu na Tour de France. Belgičan zvítězil ve sprintu, když odrazil nápor Elia Vivianiho a Caleba Ewana. Při své premiéře na Staré dámě se v Albi dočkal vítězství.

"Vyhrát etapu na své první Tour? Prostě – neuvěřitelné," líčil v cíli Van Aert. "Věděl jsem, že musím vyrazit brzy, takže jsem to zkusil už 250 metrů před cílem. A nakonec to vyšlo," dodal belgický fenomén.

Ze situace vytěžil Julian Alaphilippe. Francouz se hravě udržel vepředu v bočním větru, na rozdíl od dosud druhého Giulia Cicconeho i třetího Thibauta Pinota (ten spadl až na 11. místo). Na pódiu je nahradily hvězdy Ineosu – Geraint Thomas (+ 1:12) a Egan Bernal (+ 1:16). Ztrátu minuty a 40 vteřin nabral také Jakob Fuglsang, Rigoberto Urán a Richie Porte.

"Na dnech, jako byl ten dnešní, je nejlepší to, že to nikdo nečekal. Udělali chybu při hlídání pozic a ztratili minutu a půl. Tak to chodí," řekl Thomas na adresu hlavních rivalů v boji o celkový triumf. "Nemám vůbec co říct," utrousil frustrovaný Pinot.

Roman Kreuziger byl rád, že se v pravou chvíli dokázal udržet v první skupině. "Etapa byla hodně větrná. Hodně se to roztrhalo, vítr byl nepříjemný. Průměr etapy téměř 45 km/h a tři tisíce nastoupaných metrů je až neuvěřitelné. Bylo to celý den hodně nervózní. Já byl pokaždé vepředu," pochvaloval si poté, co se posunul o sedm míst v celkové klasifikaci.

Jak etapa probíhala?

Závodníci z uprchlé šestice se pokusili napodobit kousky, které předvedli v posledních dvou etapách Thomas de Gendt a Daryl Impey. Zvítězit v desáté etapě ale bylo hodně náročné: profil byl rovinatější a navíc šlo o poslední šanci na sprint před volným dnem. Proto peloton nepouštěl náskok úniku nad tři minuty.

To skutečně zajímavé se ale událo v hlavní skupině, a to pětatřicet kilometrů před cílovým Albi. Nástup stáje Deceuninck-QuickStep v otevřeném terénu pole rozdělil a prodělalo na tom několik favoritů: průběžně třetí Thibaut Pinot, vítěz Critéria du Dauphiné Jakob Fuglsang, držitel bílého dresu Giulio Ciccone nebo již jednou druhý na Tour, Kolumbijec Rigoberto Urán.

Všichni se ocitli až ve druhé skupině, která se dlouho snažila usilovně dotáhnout na čelo. Jenže i když se Pinot a spol. jednou přiblížili až na deset vteřin, ve své snaze neuspěli. Vteřiny, které tak francouzský jezdec pracně nasbíral v osmé etapě, se mu před očima rozplynuly v desáté. Ztratili přes minutu.

Sprint tak probíhal ze zredukované skupiny, v níž ze spurterů chyběl například Dylan Groenewegen. Tempo rozjela německá stáj Sunweb po svého australského finišmana Michaela Matthewse. Avšak Matthews neměl ve finiši ty správné nehody a nedokázal zareagovat na rychlost Wouta van Aerta. Ten porazil na čáře druhého Eliu Vivianiho.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 10. etapa (Saint-Flour - Albi, 217,5 km):

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:49:39, 2. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 3. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 4. Matthews (Austr./Sunweb), 5. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 6. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates), 7. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 8. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 9. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 10. Van Avermaet (Belg./CCC), ...24. Kreuziger (Dimension Data) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 43:27:15, 2. Thomas (Brit./Ineos) -1:12, 3. Bernal (Kol./Ineos) -1:16, 4. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:27, 5. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:45, 6. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -1:46, 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:47, 8. N. Quintana (Kol./Movistar) -2:04, 9. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -2:09, 10. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -2:32, ...18. Kreuziger -3:28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články