Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vedení ČSSD potvrdilo nominaci Šmardy na ministra kultury. Hamáček může rozhodnout o odchodu strany z vlády

Česko

  15:07aktualizováno  19:26
Praha - Sociální demokracie i po pondělním jednání svého předsednictva zůstává ve vládě s hnutím ANO. Širší vedení strany také jednoznačně podpořilo stanovisko, aby místopředseda ČSSD Michal Šmarda nahradil ve funkci ministra kultury Antonína Staňka. Šéf ČSSD Jan Hamáček má o prosazení tohoto požadavku dál jednat a má kompetenci rozhodnout i o případném odchodu strany z vlády, pokud by ČSSD nedosáhla svého. Premiér Andrej Babiš se vyslovil pro pokračování vládní spolupráce, o dalším postupu chce jednat s Hamáčkem. Podle opozice se dneškem nic nevyřešilo.

Michal Šmarda. foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Babiš byl příjemným zpestřením programu, ale delegáti už měli jasno, říká o jednání ČSSD politolog

Hamáček si nemyslí, že by ČSSD zůstala ve vládě, pokud by se Šmarda nestal ministrem kultury. Pro stranu je podle něj také nepřípustné, aby prezident Miloš Zeman pověřil řízením ministerstva kultury nějakého jiného ministra sociální demokracie. „Takový krok by byl v přímém rozporu s tím, co jsme se dohodli,“ řekl. Zopakoval, že ČSSD musí mít možnost sama si rozhodovat o svých ministrech.

Jednání s prezidentem o obsazení ministerstva kultury je podle Hamáčka na premiérovi Babišovi. „Očekávám, že premiér bude konat podle toho, co mu dává k dispozici ústava,“ řekl. Předpokládá, že Babiš dodrží koaliční smlouvu, podle které ministerstvo kultury náleží sociální demokracii a koaliční strany si samy rozhodují o svých kandidátech na posty ve vládě.

Premiér Andrej Babiš na cestě z jednání ČSSD o odchodu z vlády.
Ministr kultury Antonín Staněk.

Vedení ČSSD zároveň Hamáčkovi vyjádřilo plnou podporu k jednáním o vyřešení situace ve vládě. Šéf ČSSD má, po projednání v grémiu, plnou kompetenci rozhodnout o dalším vývoji angažmá sociální demokracie ve vládě, může jej i ukončit. Zároveň předsednictvo vyzvalo ministry za ČSSD, aby podali demise ve chvíli, kdy je o to Hamáček požádá. Vyplývá to z usnesení předsednictva, pro které hlasovalo 37 z 45 přítomných členů, tři byli proti a pět členů se zdrželo.

Hamáček: Prezident odvolá Staňka z postu ministra do konce července. Jméno nástupce oznámí vedení ČSSD v pondělí

Místopředsedkyně strany a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová uvedla, že je připravena podat demisi. „Kdybych nebyla, porušila bych usnesení předsednictva. Já to říkám dlouhodobě, že pokud si předseda sociální demokracie nebude moci říkat, kdo bude a nebude ministrem sociální demokracie, byla by koaliční smlouva pouhý cár papíru,“ řekla novinářům. Také ministr zahraničí Tomáš Petříček řekl, že je připraven demisi podat. Člen předsednictva Petr Krčál řekl, že si myslí, že Hamáček už má všech pět demisí od sociálně-demokratických ministrů k dispozici.

Podle člena předsednictva Miloše Petery dostal Hamáček silný mandát. O dalším postupu se podle něj bude rozhodovat do 31. července. Zeman v pátek uvedl, že je připraven do tohoto termínu odvolat ministra kultury Staňka. „Pan předseda hlavně má v rukou možnost situaci řešit dle svého uvážení a velmi operativně, takže tím se možná podaří některé věci urychlit,“ uvedl člen předsednictva Roman Váňa.

Pardubický hejtman Martin Netolický novinářům řekl, že není jediný důvod, aby sociální demokracie nyní odcházela z vlády, pokud nejde o programový problém nebo věc státního rozpočtu. „Je to skutečně ústavní krize způsobená nevykonáváním některých kompetencí ze strany prezidenta republiky,“ poznamenal.

Text usnesení, které přijalo předsednictvo ČSSD kvůli situaci kolem ministra kultury:

Předsednictvo ČSSD:

  • konstatuje, že Antonín Staněk má být odvolán z pozice ministra kultury vlády České republiky;
  • plně podporuje nominaci Michala Šmardy na funkci ministra kultury vlády České republiky;
  • vyzývá předsedu vlády, aby v souladu se svými ústavními právy a koaliční smlouvou zajistil respektování nominace ČSSD na post ministra kultury;
  • vyjadřuje plnou podporu předsedovi ČSSD k jednáním o vyřešení situace ve vládě a konstatuje, že předseda ČSSD, po projednání v Grémiu, má plnou kompetenci k přijetí rozhodnutí o řešení vládního angažmá ČSSD, včetně jeho ukončení;
  • vyzývá ministry za ČSSD, aby podali demise na funkce člena vlády ČR ve chvíli, kdy je o to předseda ČSSD požádá.

Na jednání předsednictva krátce vystoupil i Babiš, který zdůraznil úspěšnost společného vládního projektu s ANO. „Já beru za docela vstřícné gesto to, že se Andrej Babiš zúčastnil dnešního setkání a jednoznačně všem členům předsednictva sdělil, že má zájem pokračovat ve vládním projektu,“ uvedl Netolický. Maláčová uvedla, že co se týče dikce, lišilo se Babišovo vyjádření pro média od vystoupení na zasedání vedení ČSSD.

Babiš při odjezdu z Lidového domu novinářům řekl, že doufá v konstruktivní řešení. „Debata nebyla, já byl vyzván (Hamáčkem), abych promluvil, to jsem udělal,“ řekl Babiš. Reakce v Lidovém domě na projev předsedy vlády byly klidné.  

Premiér po jednání předsednictva uvítal, že se strana rozhodla ve vládě pokračovat. Je přesvědčen, že sám pro to udělal maximum. V nejbližších dnech se chce sejít s Hamáčkem a dohodnout se na dalším postupu.

Pražský hrad se k dnešnímu rozhodnutí předsednictva ČSSD odmítl vyjádřit, stejně jako k tomu, jak bude prezident nyní postupovat a zda přijme premiéra. Podle Vojtěcha Filipa, jehož KSČM menšinovou vládu ANO a ČSSD toleruje, se sociální demokracie snaží do záležitosti víc angažovat Babiše, postup podle něj neodpovídá koaliční smlouvě ani jednáním u Zemana.

Podle pravicové opozice se dneškem nic nevyřešilo. Stejný názor má i SPD, podle ní se ČSSD zuby nehty drží vlády a nynější situace paralyzuje činnost kabinetu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!