Odvolat Staňka, jmenovat Šmardu, shodlo se vedení ČSSD. Hamáčkovi dalo silnější mandát k jednání

Sociální demokraté zatím zůstávají ve vládě. Trvají ale na odvolání Antonína Staňka z ČSSD a jmenování jejich kandidáta Michala Šmardy novým ministrem kultury. Shodlo se na tom v pondělí odpoledne šedesátičlenné předsednictvo ČSSD, tedy širší vedení strany. Předseda Jan Hamáček od něj zároveň dostal silnější mandát k dalšímu jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Video Praha (Aktualizováno: 17:49 15. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Předsednictvo sociální demokracie drtivou většinou konstatovalo, že ministr kultury Antonín Staněk má být odvolán, ministerstvo má převzít nominant sociální demokracie, kterým je Michal Šmarda,“ oznámil předseda ČSSD Jan Hamáček s tím, že jméno jejich kandidáta na ministra kultury se měnit nebude. 

Silnějším hráčem na politické scéně je skoro každý, říká o současné ČSSD její místopředseda Šmarda

Číst článek

Za Šmardu se pak podle prvního místopředsedy ČSSD Romana Onderky postavily tři čtvrtiny předsednictva strany.

Hamáček zároveň dostal silnější mandát k dalšímu jednání. „Dostal jsem od předsednictva sociální demokracie mandát, abych dál jednal o té situaci, a případně abych ji po jednání s grémiem, což je nejužší vedení, vyřešil,“ dodal předseda strany k výsledku jednání předsednictva ČSSD.

Předsednictvo také podle něj vyzvalo sociálnědemokratické ministry, aby, pokud to bude potřeba, podali demise. ČSSD má ve vládě pět křesel, ministry jsou kromě Hamáčka i Tomáš Petříček, Jana Maláčová, Antonín Staněk a Miroslav Toman.

Širší vedení sociální demokracie zároveň vyzvalo premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, aby v rámci svých ústavních práv a koaliční smlouvy zajistil respektování nominace na ministra kultury.

Text usnesení, které přijalo předsednictvo ČSSD

  • konstatuje, že Antonín Staněk má být odvolán z pozice ministra kultury vlády České republiky;
  • plně podporuje nominaci Michala Šmardy na funkci ministra kultury vlády České republiky;
  • vyzývá předsedu vlády, aby v souladu se svými ústavními právy a koaliční smlouvou zajistil respektování nominace ČSSD na post ministra kultury;
  • vyjadřuje plnou podporu předsedovi ČSSD k jednáním o vyřešení situace ve vládě a konstatuje, že předseda ČSSD, po projednání v Grémiu, má plnou kompetenci k přijetí rozhodnutí o řešení vládního angažmá ČSSD, včetně jeho ukončení;
  • vyzývá ministry za ČSSD, aby podali demise na funkce člena vlády ČR ve chvíli, kdy je o to předseda ČSSD požádá.

„My jako sociální demokraté postupujeme striktně podle Ústavy a koaliční smlouvy. Pravidla dodržujeme a jsme přesvědčeni, že pravidla platí pro každého,“ zopakoval Hamáček.

Pro usnesení hlasovalo podle něj 37 členů předsednictva, 3 byli proti a 5 politiků se zdrželo. Přítomno tedy bylo celkem 45 z 60 členů předsednictva.

Žádná parlamentní strana se nemůže dostat pod tlak někoho, kdo chce kádrovat, říká Dolínek z ČSSD

Číst článek

Podle Hamáčka se také ukázalo, že vládní angažmá smysl má, ale pouze za předpokladu, že ČSSD bude mít možnost rozhodovat o personálním obsazení. „Jsem přesvědčen, že tu situaci vyřešíme,“ doplnil.

Hamáček také uvedl, že čeká další kolo jednání mezi premiérem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem.

„Očekávám, že pan premiér bude konat podle toho, co mu dává k dispozici Ústava, tedy bude jednat s panem prezidentem. Já do toho můžu vstupovat, ale není to moje primární parketa,“ řekl Hamáček, jak si představuje další vývoj vládní krize.

Důležité datum 1. srpna?

Premiér Babiš je podle svých slov rád, že vláda ANO s ČSSD bude pokračovat. V nejbližších dnech se proto potkáme s panem předsedou Hamáčkem, který má posílený mandát, a dohodneme se společně na dalším postupu,“ uvedl.

Sociální demokraté si nestanovili žádné datum, dokdy by se měla situace na ministerstvu kultury vyřešit. „Jediné datum, které je ve veřejném prostoru, je to, se kterým přišel pan prezident, a to je 31. červenec,“ konstatoval Hamáček.

Šmarda nicméně předpokládá, že pokud nebude 1. srpna situace ohledně vedení ministerstva vyřešena, Hamáček vyzve ministry ČSSD k podání demise.

Pražský hrad se nebude vyjadřovat k rozhodnutí ČSSD, že zatím zůstane ve vládě s ANO a že trvá na nominaci Michala Šmardy na ministra kultury, uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. 

Dorazil i Babiš

Šedesátičlenné předsednictvo, tedy širší vedení strany, jednalo v pondělí odpoledne téměř tři hodiny. Na schůzku nečekaně přijel i premiér Andrej Babiš, který se ale zdržel jen krátce.

Štěch: Jsem pro okamžitý odchod z vlády. Je to Zemanova hra. Kdyby chtěl situaci řešit, udělal by to

Číst článek

Babiš při příchodu do pražského Lidového domu uvedl, že ho pozval šéf sociální demokracie Jan Hamáček. Širšímu vedení strany prý přišel říct, že vláda je úspěšná a byla by škoda z ní odejít.

„Chci předsednictvu říct, že ten projekt je dobrý a že by bylo dobré v něm pokračovat. Ale jak se rozhodnou, je samozřejmě na nich, já jim nebudu nic radit ani doporučovat,“ prohlásil předseda vlády s tím, že podle něj teď není důvod koalici zbourat. Po několika minutách pak Babiš z Lidového domu odjel.

Na odpolední jednání dorazil také ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD. „Jdu pozdě, o čem budu mluvit, řeknu předsednictvu,“ řekl při příchodu.

Před jednáním předsednictva se v Lidovém domě sešlo také desetičlenné grémium ČSSD, tedy nejužší vedení strany.

Sociálnědemokratický kandidát na ministra kultury Michal Šmarda pak po tomto jednání řekl, že by ministři sociální demokracie měli dát k dispozici své funkce. Hamáček by se pak podle průběhu dalšího vyjednávání rozhodl, jestli jejich demise podá, nebo ne.

Vedení sociální demokracie se sešlo kvůli sporu o výměnu v čele ministerstva kultury, který trvá už od května.

Prezident Miloš Zeman v pátek po šesti týdnech přistoupil na požadavek sociálních demokratů a souhlasil s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka. Nepotvrdil ale, že na jeho místo jmenuje nového kandidáta ČSSD Michala Šmardu.

Zdeňka Trachtová, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme