Hlavní obsah

Chtěla ukázat Somálsko ze světlé stránky. Přistěhovala se z Kanady a zabili ji teroristé

Foto: commons.wikimedia.org/HamdiSbaa, Seznam Zprávy

Jednou z obětí pátečního teroristického útoku v Somálsku byla i novinářka Hodan Nalayehová.

Reklama

Chtěla světu ukázat Somálsko v pozitivním světle, a ne jako zemi plnou bojůvek a nebezpečnou pro turisty. Do rodné vlasti se novinářka Hodan Nalayehová přestěhovala po více než třiceti letech strávených v Kanadě. Po osmi týdnech ji o život připravil teroristický útok na hotel Asasey v přístavním městě Kismaayo – a její příběh obletěl svět.

Článek

Třiačtyřicetiletá Hodan Nalayehová se narodila v Somálsku. Když jí bylo šest let, s rodiči a dalšími jedenácti sourozenci se přestěhovala do Kanady. Tam se stala významnou novinářkou, jejímž hlavním cílem bylo popisovat dění v Somálsku mimo války, hladomor a teroristické útoky. Soustředila se především na osudy místních a na pozitivní stránku života v zemi. K tomu účelu založila YouTube kanál Integration TV, který „vytváří komunitu inspirujících a povznášejících příběhů pro Somálce po celém světě”. V posledních videích se věnovala ženským podnikatelkám a aktivitám, které lze podnikat v jejím rodném městě Las Anodu, píše americká CNN.

V pátek však její život ukončili teroristé, kteří odpálili bombu před hotelem Asasey ve městě Kismaayo a následně v budově začali střílet do lidí. Hodan Nalayehovou při tom kriticky zranili a novinářka později zemřela v nemocnici, byla tehdy v pokročilém stádiu těhotenství. Útoku podlehl i její manžel Farid Jama Suleiman. Teroristé na místě zavraždili celkem 26 lidí, vedle Somálců podle prezidenta somálského státu Jubaland Ahmeda Madobeho zemřeli v hotelu i tři Keňané, tři Tanzánci, dva Američané, jeden Kanaďan a jeden Brit. Mezi oběťmi byl i somálský fotograf Mohamed Sahal Omar, který se na místě pokoušel pořídit záběry útočníků.

Čtyři muži, kteří útok spáchali, bojovali se zasahujícími policejními jednotkami celkem dvanáct hodin. Policie je nakonec zastřelila. K útoku se později přihlásila teroristická organizace Aš-Šabáb. Podle jejich vyjádření skupina cílila na ministry, regionální a federální zákonodárce a na politické kandidáty. Tamní političtí představitelé měli v hotelu setkání před srpnovými regionálními volbami.

Hodan Nalayehová ve svém posledním příspěvku na Twitteru popisovala svou novou vášeň pro fotografování – na sdílených snímcích zachytila například mladé rybáře z ostrova Illisi, který se nachází poblíž města Kismayyo.

„Zemřela při vykonávání služby somálské komunitě a při dělání toho, co nejvíce milovala. Somálcům skrze vyprávění příběhů poskytovala inspiraci a přinášela naději. Bude nám moc chybět,” uvedla rodina novinářky ve vyjádření na její facebookové stránce.

Reklama

Doporučované