16. července 2019 • 09:00

Česká akvabela baví svět! Na MS padá do bazénu jako Lara Croft

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svůj originální prvek předvedla akvabela Alžběta Dufková na světovém šampionátu v korejském Kwangdžu. Volnou sólovou sestavu, kterou plave na skladbu Survivor z filmu Lara Croft, nezačíná tradičním skokem do vody, ale do bazénu jakoby mimochodem spadne. Na finále to nestačilo ani v sólech, mezi elitu se pak Dufková neprobojovala ani ve volných párových sestavách s parťačkou Vendulou Mazánkovou.



Žádná šipka, ale pád do vody zničehonic. Detail na úvod sestavy se stal mezi fanoušky synchronizovaného plavání hitem. Dufkové na mistrovství světa pomohl k sedmnáctému místu z dvaatřiceti závodnic. Za svůj výkon získala 78,4333 bodů a skončila na stejném místě jako v technické sestavě.

V duetu s Mazánkovou získaly Češky 76,8667 bodu a v konkurenci více než čtyř desítek párů měly daleko k postupu do finálové dvanáctky.

Alžběta Dufková jako Lara Croft
Alžběta Dufková jako Lara Croft

Od amerického páru, který jako poslední proklouzl do boje o medaile, dělilo české reprezentantky při společném debutu na MS přes sedm a půl bodu. České akvabely byly ve finále mistrovství světa naposledy před šesti lety v Barceloně, kde Dufková ještě závodila se Soňou Bernardovou. Na MS 2015 a 2017 startovala zkušená olympionička Dufková se Sabinou Langerovou a rovněž v kvalifikaci neuspěla.

V Koreji s Vendulou Mazánkovou alespoň dopadly lépe než druhý český pár Karolína Klusková, Aneta Mrázková, který skončil dvaatřicátý v kvalifikaci technického programu. Nejlepším českým umístěním v synchronizovaném plavání na tomto MS tak zůstaly 17. příčky Dufkové z neolympijských sólových disciplín.

Dufková kvůli olympijskému snu opustila Brno, českou mekku svého sportu, a zvyká si na druhé straně rozbité dé jedničky v hlavním městě.

„Už jsem si zvykla, že podle mluvy mě tady všichni poznají,“ usmívá se Dufková. „Mně se v Praze líbí. Bydlím ve Stromovce ve sportovním centru, tam je to pro sportovce perfektní, jsem tady spokojená.

VIDEO: Podívejte se, jak září Dufková

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud