Prověřte 133 tisíc podezřelých exekucí, vyzývá soudy Benešová

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 15. 7. 2019 | 3 komentáře
Problém s neplatnými rozhodčími doložkami začíná po mnoha letech řešit vláda.
Prověřte 133 tisíc podezřelých exekucí, vyzývá soudy Benešová

Podle ministerstva spravedlnosti může v současné době existovat až 133 tisíc nezákonných exekucí. Ve všech těchto případech by soudy měly prověřit rozhodčí doložky, na jejichž základě k exekuci došlo. Ministerstvo dnes oznámilo, že v červnu kontaktovalo soudy se seznamem těchto exekucí.

„V září letošního roku se ministerstvo opětovně obrátí na všechny okresní soudy, aby sdělily, jakým způsobem v zastavování nezákonně vedených exekucí pokročily a jaké konkrétní problémy v této souvislosti případně identifikovaly,“ říká Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Vše vychází z kauzy neplatných rozhodčích doložek, v níž se dlouhodobě angažuje právník Petr Němec se službou Exekutor má smůlu. Zastavil takto už zhruba tři tisíce exekucí, další stovky pak na svém kontě mají neziskové společnosti, které pomáhají dlužníkům. Například organizace Člověk v tísni k tomu má webovou aplikaci, která lidem pomůže exekuci zastavit.

Poradna při finanční tísni

Zápasíte s dluhy? Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Němec se dlouhodobě snažil přesvědčit politiky, že jde o problém, který by měli aktivně řešit. Letos v dubnu se iniciativy chopila současná vláda. Prvním krokem byl apel ministerstva spravedlnosti na soudy, aby i s ohledem na judikaturu Nejvyššího soudu začaly samy aktivně vyhledávat a řešit případy nezákonných exekucí.

První dopisy na soudy posílal ještě tehdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Jím vedený úřad tehdy zjistil, že soudy v praxi většinou nejsou aktivní, protože zastavují probíhající exekuce jenom tehdy, když od někoho v konkrétním případě dostanou návrh.

„Řeším tenhle problém už dlouho. Jde o stovky neplatných exekucí, což potvrdily už i Nejvyšší a Ústavní soud. Už běžící exekuce by příslušné soudy měly automaticky zastavovat. Někde se tak sice děje, ale většinou bohužel ne. Proto jsme společně s poslancem Patrikem Nacherem připravili několik kroků. A úzce při tom od začátku spolupracujeme s ministerstvem spravedlnosti,“ říká premiér Andrej Babiš.

Ministerstvo spravedlnosti soudům v červnu zaslalo tabulku, která obsahuje vždy konkrétní exekuční soud a spisovou značku řízení, které bylo zahájeno na základě rozhodčího nálezu. Pokud je exekuce vedena ve prospěch oprávněného, kterým je právnická osoba, je uveden i údaj o jejím názvu, IČ a adrese sídla.

„Tímto materiálem jsme soudům výrazně ulehčili práci a nemusí tak hledat jehlu v kupce sena. Znovu také připomínám, že každý okresní soud disponuje místem jednoho vyššího soudního úředníka, který je vyčleněn právě pro výkon dohledu nad soudními exekutory. Věřím, že pro soudy tedy nebude problém do září podezřelé exekuce prověřit,“ dodává ministryně Marie Benešová.

Neplatné exekuce mohou být ty, o kterých bylo rozhodnuto na základě rozhodčí doložky, v níž není konkrétně stanoven rozhodce. V mnoha rozhodčích doložkách je přitom uvedena třeba jen firma, která spory bude rozhodovat a nikoli konkrétní rozhodce. Vychází to z už zmíněného rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 2011.

Takto postupovala například Společnost pro rozhodčí řízení známého advokáta Tomáše Sokola, s níž spolupracovali velcí věřitelé jako třeba Home Credit nebo Komerční banka. Právě Sokol tak patří k hlasitým kritikům zastavování exekucí na základě neplatných rozhodčích doložek.

„Někteří soudci plánovitě usilovali o likvidaci rozhodčího řízení. Bylo zjevné, že základním důvodem je odpor k němu, a myslím si, že i u nás věčně bující závist," řekl naposledy Sokol Hospodářským novinám s odkazem na fakt, že na rozhodčích řízeních se dalo slušně vydělávat.

„Právní stav, v němž ze zcela uměle vykonstruovaných důvodů náhle přestaly být exekuovatelné pohledávky přiznané v rozhodčím řízení, je ostudou těch, kteří jej navodili. Namísto rozhodců přitom dnes vydávají soudy elektronické platební rozkazy a vše jede dál. Jen pod pláštěm justice,“ tvrdí Sokol.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services