Hlavní obsah

Městská firma rozdělila odměny. Přes půl milionu dostal sociální demokrat Březina i šéf pražského ANO

Statisícové odměny pro bývalého zastupitele za ČSSD Karla Březinu.Video: Radek Nohl, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Také v dceřiné firmě Pražské plynárenské se letos rozdělovaly milionové tantiémy. Kvůli událostem v této městské firmě chce primátor Zdeněk Hřib odvolat ředitele Pavla Janečka.

Článek

Už před několika dny vyvolalo v pražské koalici velký rozruch vyplacení tantiém pro dozorčí radu městské společnosti Pražská plynárenská.

Vyplacení zhruba 300 tisíc korun pro zástupce minulé pražské koalice rozčílilo nynějšího primátora Zdeňka Hřiba, který kvůli tomu svolal mimořádné koaliční jednání a v dopise dalším politikům z vedení hlavního města napsal, že s tím nesouhlasí.

Seznam však nyní zjistil, že odměny dostali také členové dozorčí rady jedné z dceřiných firem Pražské plynárenské.

Ve firmě Pražská plynárenská distribuce si rozdělili členové dozorčí rady přes 3,3 milionu korun. V průměru na jednoho člena jde asi o 560 tisíc korun.

Mezi příjemci odměn jsou například bývalý zastupitel ČSSD Karel Březina, předseda pražského hnutí ANO Jan Říčař nebo poslanec hnutí ANO Petr Venhoda. Ani jeden z nich už v dozorčí radě nepůsobí. Nové vedení Prahy je odvolalo.

To, že jim byly tantiémy vyplaceny, dokládá dokument Pražské plynárenské, se kterým se redakce mohla seznámit. A potvrdil to i šéf pražského hnutí ANO Jan Říčař, který v dozorčí radě seděl.

„Ano, tantiémy byly vyplaceny, ale přesnou částku vám neřeknu,“ uvedl na otázku Seznamu.

Další kauza Pražské plynárenské. Video: Lukáš Sál

Pražský zastupitel a předseda výboru pro správu majetku Viktor Mahrik (Piráti) Seznamu řekl, že s vyplácením tantiém pro členy dozorčích rad nesouhlasí.

„To, že byly vyplaceny odměny Karlu Březinovi, nám velmi vadí,“ řekl ještě.

Karel Březina, bývalý ministr a po léta jeden z nejvlivnějších sociálních demokratů v Praze, na otázky Seznamu už několik dní nereaguje.

Poslanec ANO Petr Venhoda pak reportérovi Seznamu řekl, ať se obrátí na představenstvo Pražské plynárenské. Její šéf Pavel Janeček, který je zároveň předsedou dozorčí rady Pražské plynárenské distribuce, se však k vyplácení tantiém odmítl vyjadřovat.

Současné vedení Prahy se má k případu tantiém v Pražské plynárenské v pondělí vrátit. Radní Jan Chabr (Spojené síly) chce mimo jiné předložit změny v odměnování manažerů této firmy.

Podle ČTK primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rozeslal e-mail, podle kterého chce, aby byl Pavel Janeček odvolán z postu předsedy představenstva této městské firmy.

Hřib uvedl, že se Janeček dopustil řady manažerských selhání. Zmínil v e-mailu také policejní vyšetřování podezřelých nákupů plynu. Na tento případ letos v květnu Seznam upozornil.

Podle Janečka byl za kontrolní mechanismy v době podezřelých nákupů zodpovědný tehdejší člen představenstva Petr Zmátlík, kterého chtěli Piráti prosadit do dozorčí rady Pražské plynárenské.

Z dalších pochybení zmínil Hřib fakt, že představenstvo letos dozorčí radě firmy nepředalo ani jeden zápis ze svého jednání. Podle Janečka je to kvůli vyšetřování úniků informací z dozorčí rady.

Reklama

Doporučované