Hlavní obsah

O dovolené rozhoduje peněženka i počasí

Právo, Jakub Svoboda, Jan Holý

Češi si dovolenou vybírají nejen podle svých finančních možností a stavu své peněženky, u tuzemských pobytů pak i podle průběhu počasí. Dovolenou v Česku tráví desetitisíce rodin.

Foto: Profimedia.cz

Vodáci místo pro stan na tábořištích kolem řek většinou vždy najdou.

Článek

Pokud chtějí mít jistotu, musí si termín ubytování zajistit ve značném předstihu. Sehnat v penzionech či kempech ubytování na poslední chvíli, třeba jen na víkend, je v nejzajímavějších lokalitách o prázdninách téměř nemožné.

Podstatně lépe jsou na tom vodáci. Pokud prší a sjíždět řeku se jim nechce, posunout termín většinou moc nevadí. Místo pro stan na tábořištích kolem řek většinou vždy najdou.

Víkendové pobyty jsou v oblibě stále víc

Na letní dovolenou vyráží sedm z deseti Čechů a domácnosti počítají, že za ni letos podle odhadů utratí v průměru 23 tisíc korun. Loni to podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere bylo 21 788 korun. Téměř čtvrtina (23,1 procenta) českých domácností si ale ani týden dovolené v tuzemsku či zahraničí nemůže dovolit a tráví dovolenou doma v místě bydliště.

Podle ředitelky portálu Slevomat Marie Havlíčkové výběr dovolené v Česku ovlivňují hlavně dva faktory – ekonomická situace a počasí. „Pohledem skrze peněženky je to již několikátá sezona po sobě, která by měla být pro české hoteliéry opět rekordní. V meziročním srovnání vidíme růst tuzemských pobytů o 20 procent,“ sdělila Právu.

Přibývá podle ní klientů, kteří nejezdí jen na velkou dovolenou, ale klidně si v sezoně dopřejí i několik víkendových pobytů. „Z toho jasně vyplývá, že sehnat na poslední chvílí ubytování v nejzajímavějších lokalitách na víkend je takřka nemožné,“ upozornila Havlíčková.

Celotýdenní pobyt pro rodiče s dvěma dětmi vyjde v Česku v průměru na 9700 korun
Marie Havlíčková, Slevomat

Češi velké rodinné pobyty plánují nejčastěji v dubnu a květnu. V červnu pak prodeje prudce rostou, to jsou však již nejžádanější místa značně probraná. Zároveň do statistik tradičně promlouvá počasí.

„Jelikož stejně jako loni i letošní červen byl slunečný a teplý, mnoho zákazníků rádo využije dovolenou v tuzemsku, kde je mnohdy tepleji než třeba u Středozemního moře. To je také jedním z důvodů, proč letošním trendem jsou chaty a chalupy s vlastním bazénem. Ty jsou již beznadějně probrané,“ uvedla Havlíčková.

A kolik taková rodinná dovolená v Česku stojí? Víkendový pobyt pro rodiče s dvěma dětmi vyjde podle Slevomatu v průměru na 3700 korun, celotýdenní pak na 9700 korun.

„Zajímavá a neokoukaná místa, kde mají ještě volno, lze najít hned za českými hranicemi. Přičemž cenově nemusí vyjít o mnoho dráž. Polská strana Krkonoš nabízí velkou řadu hotelů, které jsou často na lepší úrovni než ty české. To samé platí o rakouském příhraničí,“ dodala Havlíčková.

Last minute hodně zlevnily

Pokud si lidé o prázdninách chtějí užít sluníčko, teplo a koupání, vyjíždějí do přímořských letovisek. Ti, kdo nechali koupi zájezdu na poslední chvíli (last minute), u některých destinací mohou teď hodně ušetřit. Právu to potvrdila Andrea Řezníčková, mluvčí největšího českého internetového prodejce zájezdů společnosti Invia.

„Momentálně máme last minute zájezdů ještě dostatek a za opravdu skvělé ceny. Hitem letošního léta je Turecko, to nabízíme v last minute už od 6290 korun. Řecko od 6950 korun a Egypt od 9190 korun,“ uvedla.

Vybrané zájezdy se podle ní prodávají i v akcích, při kterých může dítě cestovat zdarma nebo se slevou. „Osobně bych si pořídila dovolenou, dokud je ještě čas a je z čeho vybírat. Letos tomu tak nemusí být dlouho. Poptávka je veliká,“ vysvětlila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám