Další kolo schůzek: Babiš jednal kvůli ministrovi kultury s Hamáčkem, oba se chtějí sejít s prezidentem

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš a předseda ČSSD Jan Hamáček společně požádají o schůzku s prezidentem Milošem Zeman. Hamáček to řekl v úterý po jednání s předsedou vlády. Seznámil ho s výsledky pondělního předsednictva, které rozhodlo, že sociální demokraté trvají a odvolání Antonína Staňka z ČSSD a jmenování jejich kandidáta Michala Šmardy novým ministrem kultury. Předseda Hamáček od něj zároveň dostal silnější mandát k dalšímu jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem

Schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem | Zdroj: Pražský hrad

„Informoval jsem o stanovisku předsednictva ČSSD a dohodli jsme se, že požádáme o společný termín u pana prezidenta,“ sdělil šéf ČSSD Jan Hamáček po jednání s předsedou vlády Andrejem Babiš, které trvalo zhruba dvacet minut.

Schůzka s prezidentem by se mohla podle Babiše uskutečnit příští týden. Nominaci Michala Šmardy na ministra kultury premiér nekomentoval. Je to podle něj záležitost sociální demokracie.

„Hodnotím to tak, že je tady názorový střet mezi bývalým předsedou ČSSD, panem prezidentem Zemanem a ČSSD. A já jsem jenom zprostředkovatel prostřednictvím koaliční smlouvy, kterou respektuji. Chovám se velice korektně,“ uvedl Babiš a zopakoval, že vláda podle něj funguje.

„Už jsme všichni z tohoto kvazi sporu unavení. Potřebujeme to mít za sebou. Doufám, že příští týden se to vyřeší,“ dodal předseda vlády.

Termín schůzky zatím není znám. „Pokud bude termín, budeme informovat, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, zda Zeman vyhoví žádosti o schůzku a kdy se bude konat.

Babiš se bude silně snažit prosadit jmenování Šmardy, míní politolog Eichler

Číst článek

Bude to už několikátá schůzka lídrů vlády s prezidentem Milošem Zeman ohledně obsazení ministerstva kultury.

Předsednictvo ČSSD, tedy širší vedení strany, se v pondělí shodlo, že sociální demokraté trvají na odvolání Antonína Staňka z ČSSD a jmenování jejich kandidáta Michala Šmardy novým ministrem kultury. Zároveň předseda Jan Hamáček od něj dostal silnější mandát k dalšímu jednání.

„Dostal jsem od předsednictva sociální demokracie mandát, abych dál jednal o té situaci, a případně abych ji po jednání s grémiem, což je nejužší vedení, vyřešil,“ popsal v pondělí Hamáček.

Předsednictvo také podle něj vyzvalo sociálnědemokratické ministry, aby, pokud to bude potřeba, podali demise. ČSSD má ve vládě pět křesel, ministry jsou kromě Hamáčka i Tomáš Petříček, Jana Maláčová, Antonín Staněk a Miroslav Toman.

Se Zemanem historie ČSSD nezačíná ani nekončí. Politolog Jelínek o sporu prezidenta se sociální demokracií

Číst článek

Pro usnesení hlasovalo podle něj 37 členů předsednictva, 3 byli proti a 5 politiků se zdrželo. Přítomno tedy bylo celkem 45 z 60 členů předsednictva.

Sociální demokraté si nicméně nestanovili žádné datum, dokdy by se měla situace na ministerstvu kultury vyřešit.

„Jediné datum, které je ve veřejném prostoru, je to, se kterým přišel pan prezident, a to je 31. červenec,“ konstatoval Hamáček.

Šmarda nicméně předpokládá, že pokud nebude 1. srpna situace ohledně vedení ministerstva vyřešena, Hamáček vyzve ministry ČSSD k podání demise.

Spor o ministra

Spor o výměnu v čele ministerstva kultury trvá už od poloviny května, kdy ministr Antonín Staněk oznámil svou rezignaci. Na konci května ji pak premiér Babiš oficiálně poslal na Pražský hrad do rukou prezidenta.

Sociální demokraté poté na jeho místo vybrali místopředsedu strany a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu.

Zeman pak v pátek po šesti týdnech přistoupil na požadavek sociálních demokratů a souhlasil s odvoláním ministra Staňka. Nepotvrdil ale, že na jeho místo jmenuje kandidáta ČSSD Šmardu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme