Hlavní obsah

Nový Zéland přišel o nejstrmější ulici světa. Nová rekordmanka je ve Walesu

Novinky, mšv

Dlouhou dobu byla Baldwin Street v novozélandském Dunedinu nejstrmější ulicí světa. S titulem se ale teď musela rozloučit, jelikož se novým rekordmanem stala Ffordd Pen Llech ve velšském městečku Harlech. Má 37procentní sklon (zhruba 20 stupňů), což je o dvě procenta víc než Baldwin Street, píše server Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ulice je nyní zapsána v Guinnessově knize rekordů.

Článek

O prvenství Fford Pen Llech rozhodl v úterý výbor Guinnessovy knihy rekordů. Ten ulici přezkoumal na základě podnětu od místního podnikatele a historika Gwyna Headlyho, který se o sklon ulice začal zajímat ve chvíli, kdy mu po ní sjelo auto s plně zataženou ruční brzdou. „Je mi Baldwin Street na Novém Zélandu líto, ale strmější je strmější,“ uvedl Headly vítězoslavně.

Nová nejstrmější ulice světa se vine mimo jiné kolem hradu Harlech, který je na seznamu světového dědictví UNESCO. Kolem jsou také domky, obchůdky a restaurace.

„Věděli jsme, že je ulice strmá, ale neuvědomili jsme si, že je nejstrmější na světě,“ řekla majitelka jednoho z místních podniků Glyn Robertsová. „Je to kouzelná část světa a tohle vyznamenání může městečku přinést jen to nejlepší, třeba více návštěvníků,“ doplnila.

S větším množstvím turistů by v Harlechu počítat zřejmě měli. Novozélandský Dunedin měl na Baldwin Street poslední dva roky postavený marketing – ulice byla vyhledávanou atrakcí a lidé si ji často fotili na sociální sítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám