Hlavní obsah

Nová obyvatelka vtiskla bytu novou podobu

Příběh bytu ve starší zástavbě pražského Břevnova mapujeme už asi 10 let. Po důkladné rekonstrukci jsme jeho interiér fotili se slečnou Soňou. Novou podobu mu dala její sestra Anička.

Foto: Lukáš Hausenblas

Anna pracuje jako filmová produkční a práce je jí i koníčkem. V létě jezdí jako vedoucí na tábor, v zimě pomáhá s dětmi jako instruktorka. Baví ji lyžování, má ráda divadlo a kulturu všeobecně.

Článek

Prostorově velký a slunný byt s rozlohou 58 metrů má dispozici 2+1. Pro svoji starší dceru ho tenkrát koupila maminka Dáša.

Poté, co se Soňa vdala a její rodina se začala rozrůstat, odstěhovala se do většího a byt přenechala sestře Aničce. Ta si ho pak po nějaké době nechala předělat k obrazu svému.

Vycházela z vlastních potřeb

Tak jako je každý člověk originál, i Anička má jiný vkus a potřeby než její sestra, proto se rozhodla pro jiné zařízení, ale i pro drobné stavební úpravy, které jí budou pro žití lépe vyhovovat.

Zásadně jí vadilo to, že spolu nekomunikuje obývák a kuchyň.

Foto: Lukáš Hausenblas

Částečným ubouráním zdi mezi kuchyní a pokojem vznikl dostatečně velký průchod na to aby měl člověk v kuchyni spojení i s lidmi v obýváku. Část zdi je pokrytá tabulovou barvou, kterou si majitelka splnila jeden ze svých snů.

Kuchyň byla totiž původně úzká místnost, do níž se vcházelo jen z chodby. Anička ji tedy chtěla propojit s vedlejší místností, kde byla ložnice. Tedy ložnici prohodila s původním obývákem a nechala probourat zeď mezi novým pokojem a kuchyní. To šlo ale kvůli komínům jen částečně.

I tak ale vznikl mezi kuchyní a obývákem velký průchozí prostor, který splňuje to, co bylo požadováno.

Foto: Lukáš Hausenblas

Masivní jídelní stůl a lavice jsou z IKEA, originální a nově očalouněná retro křesílka věnoval Aničce do bytu kamarád.

Když je v bytě párty nebo přijde i menší návštěva, kuchyň s pokojem hezky komunikuje. Druhou zásadní proměnou prošla koupelna.

Foto: Lukáš Hausenblas

Modulární sedačka od Feydom se dá tvarově uzpůsobit i rozložit na lůžko. Relaxační koutek dokresluje černobílá fotografie, která je vzpomínkou na Aniččina tatínka.

Ačkoli byla po důkladné rekonstrukci před deseti lety stále moderní a pěkná, původní staré odpady prosakovaly do mezipatra, a tak bylo nutné je kompletně vykopat a vyměnit. A když už se koplo, rozhodla se Anička i pro novou tvář koupelny.

Pomohli odborníci

Anička měla několik představ, s nimiž se obrátila na bytovou architektku Sandru Poláčkovou. Ta si nejprve vyhledala a prostudovala půdorysy bytu, aby věděla, jak dalece se může v bytě bourat. Aniččiny představy pak ještě dopilovala a dala jim reálnou podobu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Po rekonstrukci vznikl z tří místností pěkný a světlý propojený prostor.

Nástěnnou knihovnu v obýváku doplnila svislým dílem s vysouvacími kontejnery a výklopnými dvířky.

Do ložnice navrhla sestavu bílých vestavěných skříní, do níž jsou integrované i vstupní dveře.

Vymyslela a namalovala i novou tvář koupelny. Vestavěný nábytek (knihovnu a skříně v ložnici) pak vyrobil na zakázku truhlář Karel Dragoun, s nímž už měla rodina dobré zkušenosti.

Foto: Lukáš Hausenblas

Velký pokoj s postelí a vestavěnými skříněmi slouží jako ložnice a domácí kancelář s velkým pracovním stolem.

Zbylé zařízení je převážně z IKEA, je mladistvé a příliš nestojí. K bílým vestavěným skříním pěkně ladí bílá postel. K dřevěné podlaze v obýváku se zase hodí masivní dřevěný stůl a lavice.

Modulární sedačku si Anička našla na internetu u firmy Feydom. Chtěla takovou, která se bude dát uzpůsobit prostoru a půjde rozložit na lůžko. Nakonec si k ní ještě přikoupila rozkládací křeslo, které slouží v ložnici jako válenda.

Foto: Lukáš Hausenblas

Novou podobu koupelny namalovala designérka, o celou rekonstrukci se postaralo studio Armati. Moderní patchworkový vzor obkladů hezky doplňuje nábytek z masivu.

S rekonstrukcí koupelny se obrátila na koupelnové studio Armati, jehož majitel pan Řehořka se o vše postaral. Přijel se svým instalatérem, obkladačem a elektrikářem a podle katalogu dodavatelských firem vše bez chyby poskládali.

Na svoji novou tvář ještě čeká kuchyňská sestava, ale protože zatím ještě slouží a dobře vypadá, tak s rekonstrukcí Anička nespěchá. Navíc to bude i něco stát, takže všeho do času.

Foto: Lukáš Hausenblas

Při rekonstrukci a vybavování bytu vsadila majitelka na doporučení a na známé odborníky, s nimiž měla dobré zkušenosti z dřívějška.

Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám