Windows 10 | Cortana | Windows Insider | Alexa

Microsoft otevírá brány Windows pro digitální asistenty. Alexa bude i na zamykací obrazovce

Ve Windows 10 můžeme najít digitální asistentku Cortanu od Microsoftu, v poslední době ale došlo k jejímu částečnému upozadění. Místo jejího neustálého propagování nabízí nyní firma příležitost konkurenci – digitální asistenty bude možné aktivovat i přímo ze zamykací obrazovky.

Novinka se objevila v nejnovějším sestavení Windows Insider, tentokrát ale v rámci Slow Ring. To je větev, kde probíhá příprava podzimní aktualizace pro tento rok. Lepší integrace asistentů se tak dočkáme již tento rok, stále ale pro nás platí jazykové omezení – Cortana i Alexa, které jsou dostupné pro Windows 10, vyžadují angličtinu.

Od podzimní verze bude možné hlasovým pokynem vyvolat asistenta přímo na zamykací obrazovce. To je nyní možné u Cortany, dveře se ale otevřou i ostatním vývojářům. Microsoft Alexu přímo neuvádí, je ale jednou z hlavních asistentek, která je pro Windows dostupná jako aplikace. Bohužel ale není pravděpodobné, že by tuto možnost využil Google se svým asistentem.

Klasické počítače či notebooky tak budou moci snáze nahradit chytré reproduktory a pokud digitální asistenty používáte, budou více po ruce. Krok demonstruje aktuální postoj Microsoftu ke Cortaně, kterou spíše zaměřuje na business a integraci s Alexou. Ostatně v květnové aktualizaci jsme se dočkali oddělení vyhledávání ve Windows od Cortany, která dokonce pravděpodobně získá zcela samostatnou aplikaci.

Co všechno umí Google Home Hub, centrum chytré domácnosti?

Diskuze (1) Další článek: Muskův Neuralink konečně odhalí výsledky své dosavadní práce: Sledujte livestream

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,