Hlavní obsah

Přírodní scruby pro hedvábnou pokožku

Právo, Zdena Nováčková

Konečně je teplo, nosíme tílka, krátké sukně či šortky a těšíme se do plavek. Svou pokožku vystavujeme na odiv, proto by měla být co nejkrásnější. Na to je skvělý peeling (scrub), ideálně z přírodních ingrediencí. Odstraní odumřelé buňky a vyhladí i rozzáří každý kousíček kůže.

Foto: Profimedia.cz

Peeling odstraní odumřelé buňky a vyhladí každý kousíček kůže.

Článek

Kůže je největší orgán a chrání tělo před vnějším prostředím. Má tři vrstvy: pokožku, škáru, vazivo.

Pokožka se celá obmění během tří týdnů, během té doby jí ale peelingem můžeme pomoci odstranit odumřelé buňky – lépe pak vstřebá výživné látky a třením se prokrví, čímž získá na pružnosti a svěžesti.

Peeling je vhodné provádět jednou týdně a pozor, k obličeji jsou rozhodně šetrnější drobná jemná zrnka.

Z bobkového listu na celulitidu

Pokud si pěstujete koření, měli byste svou domácí zahrádku rozšířit o bobkový list. Vnitřní užívání má vliv na různé neduhy těla, čerstvé lístky vavřínu můžete využít i na intenzivní masáž a peeling stehen. Zlepšuje totiž prokrvení a cirkulaci mízy, a tím působí proti tvorbě celulitidy.

Hrst čerstvých bobkových listů rozmixujte s několika kapkami oleje a vzniklou směs naneste na předem namočená stehna. Důkladně masírujte krouživým pohybem.

Kávový na ruce, chodidla, tvář i celulitidu

Tento scrub výborně prokrví kůži a přímo ideální je na ruce. Když nevěnujete rukám dostatečnou péči, stárnou velmi rychle. Proto jsou peeling a zábaly rukou přímo nutností.

Potřebujete nahrubo namletou kávu – nejlepší je, pokud si zrnka umelete těsně před použitím. Smíchejte s trochou mléka a medu a vytvořte hustou pastu. Tou si ruce masírujte a mněte. Klidně ji nechte působit dvacet minut i déle. Potom opláchněte pod tekoucí vodou. Stejnou proceduru můžete dopřát i svým chodidlům.

Kávový scrub velmi dobře stimuluje prokrvení pokožky, zbaví kůži odumřelých buněk a chodila zjemní.

Na obličej: Pro jemnější peeling můžete kávu smíchat s kokosovým nebo mandlovým olejem, hustou pastu pak použijte na tříminutovou masáž obličeje. Káva dodává pleti jiskru a vyrovnává její tón.

Proti pomerančové kůži: Peeling kávovým lógrem je zase výborný na místa, kde se tvoří celulitida. Nanáší se na vlhkou kůži, kterou krouživými pohyby masírujete po dobu 2–5 minut, jak vám to je příjemné.

Z černuchy na obličej

Tři polévkové lžíce drcených semen černuchy smíchejte se lžící lněného oleje a dvěma lžícemi ovesných vloček.

Směs naneste na obličej, vynechte okolí očí a několik minut jemně masírujte. Nakonec opláchněte vlažnou vodou.

Levandulový na tvář

Peeling tváře můžete vyzkoušet i s levandulí. Je protizánětlivá a skvělá v boji proti akné. Ošetření se hodí pro každý typ pleti. Do dvou dcl olivového oleje přidejte pět lžic mořské soli, několik kapek éterického levandulového oleje, a pokud chcete, i lžíci nasušených levandulových květů. Vše promíchejte.

Foto: Profimedia.cz

Peeling tváře můžeme vyzkoušet s levandulí. Je protizánětlivá a skvělá v boji proti akné. Ošetření se hodí pro každý typ pleti.

Obličej nejprve očistěte odvarem z levandule, který si můžete připravit den předem. Na takto připravenou tvář nanášejte krouživými pohyby nachystaný scrub, jen okolí očí se vyhněte. Pleť lehce masírujte dvě minuty, netlačte. Potom obličej omyjte teplou vodou a ošetřete běžným způsobem.

Z drceného kmínu na paty

Drcený kmín společně s avokádovým olejem a citronem velmi dobře obrušuje zrohovatělou kůži na patách. Peeling pat je dobré provádět ihned po koupeli.

Nohy také můžete minimálně čtvrt hodiny namáčet v horké vodě, aby kůže na patách změkla. Na scrub smíchejte dvě polévkové lžíce drceného kmínu s avokádovým olejem (výborný je také dýňový) a přidejte dužinu z jednoho citronu.

Touto směsí obrušujte zrohovatělou vrstvu krouživými pohyby tak dlouho, dokud se olej nevstřebá. Citronová šťáva má schopnost bělit nejen kůži, ale i nehty. Poté krátce spláchněte studenou vodou a chodidla ošetřete běžným krémem.

Růžový s citrusy na rty

Pro peeling rtů vyzkoušejte směs ze sušených okvětních lístků růže, hnědého cukru a půlky citronu. Rty jemně třete přibližně půl minuty. Po odstranění ošetřete balzámem na rty.

Pohankový na celé tělo

Očistný tělový peeling z pohanky pokožku zjemní a vyživí. Kousky zrníček působí jako kartáče, pokožku zbaví nečistot a odumřelých kožních buněk. Tím se nastartuje její regenerace.

Jak na to? Pět lžic pohankové mouky smíchejte se dvěma lžícemi hnědého cukru, vaječným žloutkem a přibližně deci až dvěma olivového oleje. Důkladně promíchejte. Nanášejte krouživými pohyby, ideálně na místa, která potřebují zjemnit. Nechte deset minut působit a potom se osprchujte vlažnou vodou.

Jestli máte dost odvahy, vše zakončete chvilkou v ledové sprše. Budete mít pokožku jako miminko – vyhlazenou a narůžovělou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zmírnit dopady jarní únavy v obličeji

Neustálé změny počasí a nyní i změna času způsobuje, že i přes dostatek slunečního svitu se mnozí z nás cítí velmi unavení. Odráží se to pak nejen při denních...

Výběr článků

Načítám