NEJSTARŠÍ ZŘÍCENINA
Kde: Hrad Přimda, u města Přimda, okres Tachov
Kdy: sobota–neděle 10.00–16.00
Vstupné (základní/zlevněné): 50 Kč/40 Kč
Proč právě sem: První zmínka o asi nejstarší zřícenině kamenného hradu na českém území pochází z první poloviny dvanáctého století. Založena byla nejspíš k ochraně hranic, ovšem fungovala také jako státní vězení. Nejenže hrad často měnil majitele, ale kvůli necitlivým zásahům ve druhé polovině dvacátého století jeho okolí ztratilo původní podobu. Součástí prohlídky je mimo jiné spodní a horní nádvoří a obytná věž. Hrad je také částečně přístupný bez průvodce.

Ilustrační foto.
Ve stopách Masaryka. Největší rýhu zanechal prezident v Praze a na jihu Moravy

NEJSTRAŠIDELNĚJI VYPADAJÍCÍ HRAD
Kde: Hrad Trosky, nedaleko obce Troskovice, okres Semily
Kdy: pondělí–neděle 9.00– 17.30
Vstupné (základní/zlevněné): 90 Kč/60 Kč
Proč právě sem: Dost možná nejstrašidelněji vypadajícím hradem je zřícenina Trosky. Založena byla ve druhé polovině čtrnáctého století na skalním útvaru sopečného původu. Vnitřní hrad byl umístěn mezi dva čedičové sopouchy, přičemž na jejich vrcholech jsou věže. Ta na nižším vrcholu zvaném Bába je zavalitější a pětiboká, na vrcholu zvaném Panna je pak věž spíše obdélná. Návštěvníci mají po zaplacení vstupného přístup do celého hradu.

NEJLÉPE PROPOJENÁ HISTORIE SE SOUČASNOSTÍ
Kde: Zámek Litomyšl, město Litomyšl, okres Svitavy
Kdy: úterý–neděle 10.00–17.00
Vstupné (základní/zlevněné): 150 Kč/110 Kč
Proč právě sem: Nenásilné propojení staré a nové architektury nabízí nejen litomyšlský zámecký areál, ale i celé město Litomyšl. Renesanční zámek byl postaven ve druhé polovině šestnáctého století, přičemž postupem času byl doplněný jak barokními, tak v současnosti i moderními prvky. Ty mohou návštěvníci zaregistrovat třeba v zámeckém parku, kde potůček teče laminátovými žlaby, nebo v zrekonstruovaném zámeckém pivovaru a jízdárně.

Wakeboarding a Wakeskate na pískovně v Nákle
Rájem pro všechny prknaře je Lipno nebo Rozkoš. Hlavně ale potřebují vítr a vlny

NEDOBYTÝ HRAD
Kde: Hrad Pernštejn, Nedvědice, Brno- -venkov
Kdy: úterý–neděle 10.00–17.00
Vstupné (základní/zlevněné): 190 Kč/130 Kč
Proč právě sem: Hrad, který pochází ze třináctého století, je jedna z nejnavštěvovanějších kulturních památek v České republice. Může se pyšnit tím, že jej nikdy nikdo nedobyl, neboť je umístěný na vysoké skále převyšující okolní lesy. Zajímavý je například také proto, že se směrem nahoru rozšiřuje – má větší plochu ve vrchní části. Za zmínku však stojí také krásná sochařská i malířská výzdoba. Mimo jiné se zde natáčel film Tři mušketýři nebo pohádka Sedmero krkavců.

NEJVYŠŠÍ ZÁMECKÁ VĚŽ
Kde: Zámek Tovačov, město Tovačov, Olomoucký kraj
Kdy: úterý–neděle 10.00–18.00
Vstupné (základní/zlevněné): 80 Kč/40 Kč
Proč právě sem: Zámek se může pyšnit nejvyšší zámeckou věží v České republice, která je vysoká 96 metrů. Vyšší věž má pouze kostel sv. Bartoloměje v Plzni. Věž je vidět z odstupu několika kilometrů, dostala název Spanilá. Zámek byl ke sklonku jedenáctého století zřízený jako útočiště lovců. Později byl využívaný jako chráněná vodní tvrz, následně byl přestavěný na renesanční zámek. K vidění je například zámecká kaple s raně barokní štukaturou.

NEJHLUBŠÍ ZÁMECKÁ STUDNA
Kde: Zámek Zbiroh, město Zbiroh, okres Rokycany
Kdy: pondělí–neděle 10.00–17.00
Vstupné (základní/zlevněné): 150 Kč/60 Kč
Proč právě sem: Nejhlubší zámeckou studnu v Evropě lidé najdou na zbirožském zámku. Do obzvlášť tvrdé skály ručně hloubená studna je hluboká přes sto šedesát metrů. Lidé mohou navštívit několik prohlídkových tras – v zámecké je průvodce seznámí s historií hradu, který byl přestavěn do podoby současného zámku. Součástí hradní prohlídky je pak třeba návštěva jedné z nejstarších hradních kaplí. Odvážlivci se mohou zdmi zámku projít i v nočních hodinách.

InfografikaZdroj: DENÍK/Ivo Špatný

NEJMENŠÍ KRÁLOVSKÝ HRAD
Kde: Zřícenina Jenčov, nedaleko hradu Křivoklát, okres Kladno
Kdy: celoročně
Vstupné (základní/zlevněné): zdarma
Proč právě sem: Zřícenina nejmenšího královského hradu v České republice leží v křivoklátských lesích. O jeho historii existuje malé množství písemných zmínek, a historici se tak nemohou shodnout na datu založení. Podle výzkumů ale na místě stál minimálně už na přelomu třináctého a čtrnáctého století. Tvořený byl dvěma zděnými budovami a samotný palác měl alespoň jedno
patro. Lidé mohou zříceninu navštívit odbočením z červené turistické trasy.

Aquapalace Praha
Tobogán, který jede do kopce, nebo divoká jízda pozadu. Akvaparky baví

NEJBAREVNĚJŠÍ ZÁMEK
Kde: Červená Lhota, Pluhův Žďár, Jihočeský kraj
Kdy: úterý–neděle 9.30–17.00
Vstupné (základní/zlevněné): 120 Kč/80 Kč
Proč právě sem: Bezpochyby nejbarevnější zámek v České republice se nachází na skále na zámeckém rybníku, po němž se návštěvníci můžou projet na lodičce. Zámek bývá často označován jako pohádkový, a to také díky tomu, že se zde natáčelo několik pohádek, z nichž nejznámější je Zlatovláska. Další pohádky natáčené v Červené Lhotě jsou Princezna na hrášku, O zatoulané princezně a O kráse a štěstí. K vodnímu zámku vede přístupová cesta přes kamenný most.

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ ZÁMEK
Kde: Zámek Lednice, obec Lednice, jižní Morava
Kdy: pondělí–neděle 9.00–17.00
Vstupné (základní/zlevněné): 200 Kč/140 Kč
Proč právě sem: Zámek Lednice je součástí Lednicko-valtického areálu a je nejnavštěvovanějším zámkem v České republice. Láká návštěvníky na krásu francouzské zahrady, skleníku či parku se vzácnými rostlinami a stromy. K vidění je například minaret či stáje. Díky jedinečnému propojení památek s přírodou je Lednicko-valtický areál od roku 1996 součástí dědictví UNESCO. Na zámku si lidé můžou vybrat hned ze čtyř prohlídkových tras.

ZÁMEK S NEJKRÁSNĚJŠÍ ZAHRADOU
Kde: Zámek Buchlovice, městys Buchlovice, Zlínský kraj
Kdy: pondělí 10.00–15.00, úterý– neděle 9.30-16.30
Vstupné (základní/zlevněné): 170 Kč/120 Kč, pouze park 50 Kč
Proč právě sem: Zámek Buchlovice s nejkrásnější zahradou patří k nejvýznamnějším barokním sídlům. Mimořádně kvalitní architektura zámku společně se zámeckou zahradou jsou jedinečnou příležitostí k návštěvě. Park byl z italského stylu přeměněn  na anglický a francouzský. Zahrada je vzácná díky dochovaným prvkům italského baroka a citlivému napojení parku na pravidelnou část zahrady. Barokní zámek je ve stylu římské vily.

InfografikaZdroj: DENÍK/Ivo Špatný

Autoři: Patrik Švec a Jana Kopecká

Mumlavský vodopád
Kam za vodopády? Nejvíce lákají mohutné krkonošské, poklad skrývají Beskydy