Než šel bývalý fotbalový bouřlivák za milionovou zpronevěru, pornoinzeráty na exmanželku Vlaďku Erbovou (38) a maření úředního rozhodnutí bručet, odpracoval si 293 hodin obecně prospěšných prací. Na hřišti SK Hostivař trénoval mladé fotbalisty. A právě díky tomu se dostane na svobodu dřív, než se původně myslelo.

Hodina = den

Obvodní soud pro Prahu 6 totiž už v květnu, tedy ještě před tím, než za Řepkou zaklaply fialové dveře ruzyňské věznice, vydal usnesení, v němž mu výrazně trest zkrátil. „Do souhrnného trestu byly započítány odpracované hodiny obecně prospěšných prací v poměru jedna odpracovaná hodina – jeden den výkonu trestu odnětí svobody,“ potvrdil Blesku mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Martin Slováček.

Sečteno a podtrženo, z trestu mu ubylo téměř deset měsíců, a on tak věděl, že nenastupuje na dva a půl roku, ale »jen« na rok a osm měsíců. Plus s vidinou pozdější žádosti o podmínečné prominutí další části trestu díky vzornému chování v base...

Vidina propuštění

„To je běžná praxe, poměr odpracované hodiny a výkon trestu. To se mu odečte z trestu a o to dřív si může zažádat o podmínečně propuštění,“ vysvětlil Blesku renomovaný pražský právník JUDr. Jan Černý s tím, že o to může teooreticky požádat už po odpykání jedné třetiny. A tu bude mít (po zkrácení původního trestu o již zmíněných 293 dní) za sebou po sedmi měsících – tedy koncem prosince letošního roku! Teoreticky by tak mohl oslavit na svobodě už letošního Silvestra!

„O tom se rozhoduje na základě doporučení velitele věznice, jak se choval, zda měl nějaké kázeňské tresty,“ dodal Černý. Mezi podmínky podmínečného propuštění z výkonu trestu pak patří, že v base prokáže polepšení a lze od něho očekávat, že v budoucnu povede řádný život...

Fotogalerie
90 fotografií