USA budú do piatich rokov najväčším vývozcom LNG

, ČTK Foto: SITA/AP

Spojené štáty sa do piatich rokov stanú najväčším vývozcom skvapalneného zemného plynu (LNG) na svete, predpovedala to Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Vývoz LNG zo Spojených štátov do roku 2024 vystúpi na viac ako 100 miliárd metrov kubických, predpovedá agentúra.

IEA predpokladá, že svetový dopyt po LNG porastie do roku 2024 o štyri percentá ročne. V posledných rokoch stúpala o desať percent ročne, hlavne vďaka rýchlemu rastu v Číne, a vlani dosiahla rekordných 432 miliárd metrov kubických.

"Spojené štáty predbehnú súčasných lídrov trhu, ktorými sú Austrália a Katar," uviedol analytik IEA Jean-Baptiste Dubreuil. Na rovnaký objem, teda na 100 miliárd metrov kubických, vzrastie v tomto období dovoz do Číny. Tá tým pádom odsunie z prvej pozície Japonsko, kde dovoz LNG od roku 2014, kedy bol na vrchole, skôr klesá. Krajina obnovuje prevádzku v niektorých jadrových elektrárňach, ktoré boli uzavreté kvôli povinným kontrolám bezpečnosti a skúškam potom, čo v roku 2011 poškodila elektráreň Fukušima vlna cunami.

Dopyt po zemnom plyne v Číne sa vlani zvýšil o 18 percent, predovšetkým kvôli politike ochrany životného prostredia a s tým súvisiaci prechod z uhlia na zemný plyn. S ohľadom na spomaľovanie hospodárskeho rastu Číny ale IEA predpovedá, že ročný nárast spotreby plynu v Číne do roku 2024 spomalí na osem percent.

Spojené štáty, ktoré sú už dnes najväčším svetovým producentom plynu, podľa IEA zvýšia produkciu do roku 2024 na viac ako jeden bilión metrov kubických. Ich globálny podiel tak stúpne na 23 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy